Kako-odabrati-kuhinjsku-ploču-750x450

Kako odabrati kuhinjsku ploču?

[kc_row use_container=”yes” force=”no” column_align=”middle” video_mute=”no” _id=”47919″][kc_column width=”12/12″ video_mute=”no” _id=”439255″][kc_column_text _id=”848807″]

Danas postoji puno materijala od kojih se ploče prave ali da li znate kako odabrati kuhinjsku ploču?

Odabir kuhinjske ploče glavni je znak da je kuhinja gotovo kompletna, ali je potrebno znati kako odabrati kuhinjsku ploču. Od prirodnog kamena do napravljenog kamena i mnogih drugih materijala za radne površine, imate mnogo mogućnosti pre nego što donesete konačnu odluku. Ovaj vodič će vas upoznati sa onim što su vaše glavne mogućnosti kada je reč o kamenu i pružiti informacije o pozitivnim i negativnim aspektima.

Kako odabrati kuhinjske ploče: pronalaženje pravog materijala

Odabir kuhinjske ploča nije proces sa kojim treba žuriti. Budući da će površine ostati u vašem domu dugi niz godina, vi ćete želeti da odaberete nešto što će vas dugoročno zadovoljiti. Od prirodnih materijala do konstruisanih površina.

Granit je jedan od najboljih materijala koje možete odabrati za radne ploče. Ove radne ploče od prirodnog kamena poznate su po lepom, izdržljivom i lakom održavanju. Granitne ploče mogu se naći u raznim bojama, od kojih mnoge uključuju raskošne vene. Materijal je otporan na toplotu, otporan na mrlje i ogrebotine. Granitne ploče lako se čiste i ne zahtevaju ponovno zaptivanje toliko često koliko drugi materijali. Ako tražite idealnu površinu mnogo je razloga da granit bude na vrhu vaše liste želja.

Mermerne radne ploče odavno obožavaju vlasnici kuća. Ako želite da ugradite prirodne lepote u svoj dom, ove površine mogu vam pomoći da postignete upravo to. Kao i kod granita, i mermer će vam ponuditi mnogo boja za radne površine. Iako ćete morati biti oprezni sa kiselim izlivanjem (kafa, čaj, soda, vino itd.), Sve dok ste oprezni i nastavite sa čišćenjem vaše mermerne ploče će godinama izgledati neverovatno.
Za vlasnike kuća koji uživaju u obliku mermera, ali žele žilavost granita, kvarcne ploče su odličan izbor. Podloge se mogu naći u raznim bojama i stilovima i veoma su izdržljive. Ako vam se ove osobine dopadaju, samo je kvarc materijal koji tražite..

Kvarcne radne ploče su najbolja alternativa prirodnom kamenu. Ove površine su napravljene kombinacijom približno 95 procenata prirodnog kvarca sa oko 5 procenata vezivnog materijala. Pošto se proizvodi, kvarc se može načiniti tako da replicira izgledu prirodnog kamena. Dostupan je u mnogim bojama i stilovima. Materijal je izdržljiv, lako se čisti i ne zahteva zaptivanje. Jedan od retkih nedostataka je da ćete morati biti oprezni sa toplotom oko ovih površina. Prekomerna toplota može izazvati topljenje smole, što rezultira trajnim oštećenjem na vašoj radnoj površini.

Koji su još materijali za kuhinjske ploče?

Iako su gore navedeni materijali vaše najbolje rešenje za kuhinjske ploče, možete pronaći i neke druge izbore.

Ploče od drveta

Poznato je da drvene ploče donose topli osećaj u kuhinju. Međutim, površine nisu najlakše za negu i mogu zadržati oštećenja.

Ploče za mesarske blokove

Mesarski blok je sličan materijal kao i drvo. U stvari, materijal je napravljen od traka od drveta koje su spojene zajedno. Za ove površine će biti potrebna česta nega, uključujući brušenje i podmazivanje.

Ploče od nerđajućeg čelika

Ploče od nerđajućeg čelika mogu se odlično uklopiti u modernu kuhinju. Sa druge strane, materijal je poznat po tome što ima „hladan“ izgled, lako može da pretrpi različite vrste oštećenja i na njemu bučno radi.

Ploče od laminata

Laminat se smatra jeftinim materijalom. Iako postoji mnogo različitih stilova koje možete birati, na kraju nećete završiti najkvalitetniju opciju za vašu kuhinjsku ploču. Ploče od laminata sklone su mnogim vrstama oštećenja i često ih nije moguće popraviti.

Ploče od pune površine

Čvrste površinske ploče su druga alternativa kamenu. Iako mogu oponašati izgled, nemojte se zavaravati da ove površine mogu odgovarati kvalitetu kamena. Ove ploče nisu povoljno rešenje.

Betonske ploče

Betonske ploče su u trendu. Međutim, kao i kod mnogih drugih materijala u ovom odeljku, površine mogu zadobiti nepovratna oštećenja ako niste pažljivi oko njih.

Ploče od keramičkih pločica

Kao i kod laminatnih ploča, ploče od keramičkih pločica često su uobičajen izbor zbog niske cene. Uprkos tome, ovim površinama ćete morati da uložite dodatnu negu, posebno zbog linija za fugovanje sa kojima ćete morati da se suočite.

Možete li instalirati sami svoje kuhinjske ploče?

Iako neki materijali, poput keramičkih pločica, mogu biti „uradi sam posao“, za postavljanje novih radnih ploča (posebno sa kamenom), uglavnom morate angažovati stručnjaka. Mnogi od gore navedenih materijala su teški za rukovanje. Angažovanje profesionalaca značajno će sniziti rizik od nepravilne ugradnje i osigurati da nećete biti povređeni kada pokušate sami da instalirate površinu.

Kako možete dobiti dobar pult sa niskim troškovima?

Postoji nekoliko načina da se nađe kvalitetna opcija uz zadržavanje troškova niskim. Najbolji način je odabir boja i stilova koji su zajednički. Na primer, izbor uobičajenog tipa belog granita biće mnogo jeftiniji od izbora retke vrste kamena plave boje.

Možete li staviti vruće lonce na kuhinjsku ploču?

Odgovor na ovo pitanje je da će zavisiti od materijala koji ste odabrali. Od ovih opisanih u vodiču, granit je vaša najbolja opklada za površinu na kojoj to možete učiniti. Međutim, iako možete, ne znači da bi trebalo. Uvek je sjajna ideja zaštititi kuhinjski pult što je više moguće koristeći daske za sečenje, podmetače za šerpe itd.

Bez obzira koji materijal odaberete, morate biti pažljivi pre nego što se odlučite za neku od opcija kuhinjske ploče. Sagledajte pažljivo sve mogućnosti da bi mogli pronaći sjajnu kuhinjsku ploču u kojoj ćete uživati u godinama koje dolaze.

[/kc_column_text][/kc_column][/kc_row]