Zavrsne-obrade-granita-750x450

Završne obrade granita

Najpopularnije završne obrade granita i njihove karakteristike

Izdržljiv i lep kamen koji se često koristi u domovima je granit. Omiljen je među materijalima upravo zbog svoje otpornosti na više vrsta oštećenja poput toplote, ogrebotina i mrlja. Iako je to prirodni kamen, boja i šara dostupnih za kupovinu ne nedostaje. Obično se koristi na kuhinjskim radnim površinama, vrhovima za uminovaonike, okruženje kamina pa čak i na otvorenom.

Vrlo je popularan kamen pa su se mnogi susretali sa materijalom u više različitih tekstura baš zbog činjenice da se granit može prilagoditi različitim oblicima. Završna obrada može vam pomoći da dodate više karaktera svojim radnim površinama. Sjajnija završna obrada visokog sjaja može učiniti da radna površina izgleda luksuznije, dok sa druge strane kamen vidljive teksture može učiniti radnu površinu prirodnijom.
Najpopularniji završne obrade dostupne za granitne radne površine su brušeni, polirani i obrađeni. Postoji takođe niz tekstura u kojima se granit može završiti i koje se najčešće koriste za druge prostore u kući poput okruženja kamina ili bazena.

Polirano

Polirani granit je vrsta granita koja je polirana do savršenstva, ostavljajući prelepu reflektivnu površinu visokog sjaja. Polirana završna obrada je najčešća završna obrada granita i asocijacija na tradicionalnu granitnu ploču. Ovaj tip obrađene ploče pomaže da se istaknu prelepi uzorci, boje i opšta dubina svake granitne ploče. Granit je tip kamena koji ima svoja zrcalna svojstva zbog kojih prostorija odaje osećaj luksuza.

Sa poliranom završnom obradom graniti složenijeg dizajna biće poboljšani dok žile, fleke i kovitlaci koji svaku ploču čine jedinstvenom postaće mnogo uočljiviji i doprineti estetici. Ovaj tip završetka odaje utisak samog vrhunca luksuza. Fantastičan izgled kamena nastaje poliranjem površine specijalnim podlogama za poliranje finog zrna.

Obično se nalazi u donjem kraju spektra u pogledu cene jer je većina granitnih kamena završena u poliranoj verziji.
Za ovaj tip poliranog kamena potrebna su standardna uputstva za negu. Prilikom čišćenja samo koristite sapunicu i izbegavajte abrazivna sredstva za čišćenje kao što su belilo ili amonijak. Takođe bi trebalo ponovo zaptivati površinu svakih šest meseci do godinu dana. Vlasnici granitnih poliranih prostora mogu da utvrde da li površina zahteva ponovo zaptivanje na sledeći, pritom vrlo jednostavan način, tako što će uraditi test vode jednostavnim stavljanjem male količine vode na površinu, posmatrajući da li se upija. Ukoliko upije, potrebno je ponovno zaptivanje. Zbog izuzetne lakoće ispitivanja, ovaj postupak može izuzetno lako sprovesti vlasnici domova bez potrebe za pozivanjem profesionalca.

Izbrušeni

Brušeni granit je granit koji je prošao samo deo procesa poliranja. Izgled ovog kamena je više mat, a ne sjajan. Izuzetno je poželjan za vlasnike kuća koje žele da imaju prirodniji izgled na svojim radnim površinama.

Mnogi veruju da previše sjajan granit može odati utisak preglasnog i očiglednog u inače prigušenim prostorijama. Izbrušena završnica granita je suptilna i lepa iz razloga jer se može stopiti sa ostatkom vašeg doma i uskladiti više elemenata dizajna.
Sa finansijske strane, brušeni granit ima tendenciju da bude nešto skuplji od poliranog. Ovaj tip obrađene ploče se znatno ređe koristi od poliranog granita, pa je manja verovatnoća da će već biti napravljena.

Brušena obrađena ploča takođe zahteva više održavanja od poliranog granita. Uz pravilno zaptivanje, završni brušeni sloj ima tendenciju da bude skloniji mrljanju. Iz tog razloga će morati češće da se ponovo zatvara. Brušeni granit je teže podložan ogrebotinama i usitnjavanju. Tamno obojeni granit može zahtevati više čišćenja.
Postoji mnogo načina za oblikovanje brušenog granita koji će naglasiti jedinstvenu teksturu. Crni ili tamno sivi granit mogu dodati kontrast bilo kom prostoru, ali sa brušenim završetkom može biti prirodniji. Ovaj stil granitne radne površine može pomoći da se premosti jaz između industrijskog stila i stila u seoskim kućama.

Leathered (takozvani „kožni“), propusni

Usitnjeni granit ima teksturniji izgled. Ovaj stil kamena ima izdignutu teksturu sličnu koži, pa otuda i naziv. Ova završna obrada od kamena raste u popularnosti u poslednjih nekoliko godina jer je idealan izbor za one koji žele da svom domu daju rustični pečat. Ovakav tip završne obrade je poželjniji za jednostavnije i obične ploče jer zamršeni dizajn može postati skriveni grebenom kamena.

Kamena završna obrada granita granita se dobija na jednako jedinstven način: četkica sa dijamantskim vrhom prebačena je preko površine kamena. Ovo pomaže u uklanjanju nedostataka, poliranju kamena, kao i stvaranju zanimljivih tekstura. Tačna vrsta „kože“ zavisi od ploče ali bez obzira na kamen koji odaberete, sigurno će uticati na Vaš dom. Preporučujemo Vam korišćenje ručne metle za uklanjanje fizičkih čestica zaglavljenih u žlebovima pre nego što pređete na tradicinalnu metodu sapuna i vode.

Održavanje ovako obrađenog kamena je ređe od poliranog ili brušenog kamena. Ova tekstura zapravo može sakriti mrlje, ali generalno isušeni granit zahteva manje zaptivanja nego polirani ili brušeni granit.

Ova jedinstvena tekstura se ne razlikuje od bilo koje druge. Za razliku od poliranih ili brušenih završnih obloga koji se mogu dodati većini granitnih ploča, ovakav granit se stvara u kamenolomu i samim tim mogu se kupiti samo određene granitne ploče sa zaštitnom površinom.
Jedna od loših karakteristika propusnog granita kojih treba biti svestan je da za razliku od ostalih granitnih završnih obloga, ovaj tip granitne ploče može biti skloniji ogrebotinama u poređenju sa drugim završnim obradama.

Postoji mnogo načina za oblikovanje razvučenog granita. Ovaj jedinstveni kamen može prostoru dodati rustični momenat i kvalitet. Na primer, smeđi kamen sa više takozvanih vena različitih neutralnih boja menja izgled drveta bez nege koja je potrebna za održavanje drvenih površina.
Postoji još mnogo vrsta drugih granitnih završnih obloga, međutim ti završni oblici se obično ne koriste za radne površine i slične primene. Ove završne obrade uključuju peskarenje, sušenje, flamiranje i slično. Bez obzira koju granitnu površinu izabrali za Vašu radnu površinu, svakako da možete očekivati visokokvalitetnu, izdržljivu površinu koja će uz odgovarajuću negu trajati ceo život.