60-Objava-Ideal-Stone-750x450

Vrste mrlja koje mogu da ugroze izgled vašeg mermera

Mermer je jedan od najlepših materijala koji možete imati u svom domu. Ovaj neverovatni prirodni kamen tradicionalno se smatra znakom elegancije. Prirodna lepota kojom kamen odiše ima veliki udeo u tome što je tako popularan među vlasnicima kuća. Iako mermer ima mnogo više pozitivnih strana, moramo napomenuti da je mermer porozan materijal – što znači da tečnost i mrlje mogu lako da oštete površinu. U nastavku imate priliku da vidite  koje vrste mrlja se mogu pojaviti na mermeru.

Mermer je sigurno jedan od najporoznijih materijala od prirodnog kamena koje možete pronaći. Ako imate to na umu, morate dobro paziti kako se ophodite prema mermeru i da sve prosute površine na kamenu odmah uklonite. Ukoliko ih duže ostavite na površini, vaš mermer može da pretrpi trajna oštećenja. Takve štete ćete  izbeći ukoliko brzo reagujete. Obrišite prosipanje odmah vlažnom krpom.

Kako da uklonite mrlje sa mermera

Čak i ako niste na vreme obrisali prosipanje i ostala je mrlja nije smak sveta. Ali morate znati koja je vrsta mrlje.

Koje se mrlje najčešće javljaju na mermeru?

Mrlje od vode

Mrlje od vode su najčešće mrlje koje se javljaju na mermeru. Ove mrlje se mogu javiti zbog curenja vode sa čaše pa predugo ostavljeno na mermernoj površini ili zbog nakupljanja vode oko lavaboa i tuševa.

Mrlje na bazi ulja

Mrlje na bazi ulja su uzrokovane mnogim stvarima koje imate u svom domu: jestivo ulje, mast, mleko, puter, kreme itd. Ove mrlje će obično izgledati svetlo braon ili žute boje.

Organske mrlje

Organske mrlje su neke od najčešćih na mermernim površinama. Primeri uključuju prstenje koje ostavljaju šoljice za kafu i druge kućne materije. Mrlje mogu biti svetlo braon do tamno braon boje.

Mrlje od rđe

Limenke ili šrafovi su samo neki od predmeta koji mogu izazvati mrlje od rđe ako se ostave na vašim mermernim površinama. Mrlje od rđe su uglavnom boje bakra ili braon.

Mrlje od buđi

Buđ je najčešći problem u kupatilima. Buđ može zaprljati mermerne radne ploče, podove u kupatilima itd.

Mrlje od mastila

Mrlje od mastila nastaju od olovaka, markera ili čak vina. Mrlje su obično na bazi vode ili alkohola.

Mrlje od boje

Mrlje od boje su još jedna od najvećih opasnosti za vaše mermerne površine. Koliko će biti teško ukloniti mrlje zavisiće od toga koliko je velika.

Za detaljnije informacije o tome kako se rešiti mrlja čitajte u sledećem blogu.