Vodic-za-kupovinu-granit-ili-beton-750x450

Vodič za kupovinu: granit ili beton

Kada kupujete novu radnu površinu, videćete da postoji mnogo različitih opcija materijala dostupnih za kupovinu. Od luksuznog mermera do osnovnog laminata, postoji materijal za svaki stil i budžet kućnog dekora.

Možete li staviti vruć tiganj na ploču od granita

U ovom članku upoređujemo dva najpopularnija materijala: granit i beton.

Granit je prirodni kameni materijal, rezultat hlađenja lave tokom miliona godina. Ovo je uobičajeni kamen koji se nalazi na raznim mestima širom sveta. Svaka oblast ima svoje jedinstvene estetske karakteristike. Da bi se stvorila granitna ploča, stena se minira, a zatim seče i polira u ploče koje možete pronaći u lokalnim salonima.

Beton je mešavina različitih materijala. Beton se često koristi naizmenično sa cementom, međutim, zapravo se razlikuju. Cement je sastojak betona. Različite vrste betona imaju različite vrste kombinacija materijala. Tipično se pravi mešanjem cementa i vode u pastu, a zatim dodavanjem agregata poput peska ili šljunka.

Trošak

Za mnoge vlasnike kuća sve se vrti oko cene.
Ređe boje granita koje se kopaju sa udaljenijih lokacija koštaće više zbog troškova isporuke i oskudice.
Jedna od glavnih prednosti upotrebe betona je mogućnost prilagođavanja njegovog izgleda. Ovo prilagođavanje može brzo povećati troškove.
Generalno, radne površine od granitnog kamena su zapravo jeftinije od betonskih radnih površina u pogledu troškova materijala, međutim, postoje i drugi troškovi povezani sa ugradnjom koji mogu drastično promeniti troškove. Iako na mrežama postoje uputstva za postavljanje betonske radne površine, preporučujemo angažovanje profesionalca.

Izgled

Iako je granit prirodni materijal, još uvek postoji mnogo različitih boja granita za kupovinu. Svaka ploča biće potpuno jedinstvena, što je sjajno za vlasnike kuća koji traže individualnost, ali može biti neprijatnost za vlasnike kuća koji rade na velikom projektu koji bi zahtevao više ploča. Za više ploča može biti potreban šav između njih. Granit se takođe isporučuje u više završnih obloga: polirani, sjajni, brušeni, mat i završni, blago teksturirani.

Betonske radne površine su takođe dostupne u gotovo bilo kojoj boji. Kako je beton veštačka smeša, može se obojiti u bilo koju nijansu. Smeši se takođe mogu dodati različiti materijali, na primer, neki vlasnici kuća koji vole plaže dodali su male komade ljuske u svoj beton. Stvari poput šablona ili tekstura na određenim mestima takođe se mogu dodati betonu. U instalaciji će se sipati u kalup koji omogućava da odgovara svakom obliku. Važno je, međutim, napomenuti da, iako vlasnik kuće može biti izuzetno kreativan u svojoj betonskoj instalaciji, što je jedinstveniji dizajn to će i koštati više. Kao proizvod po meri, trajaće i duže, s tim što će dizajn i napredna instalacija biti deo vremenske linije. Takođe mogu razviti patinu ili blage mrlje od hemijskih reakcija. Mnogi vlasnici kuća uživaju u izgledu patine i kažu da to daje prirodniji izgled radnim površinama.

Učinite da vaš granit izgleda dobro

Zaključak

Oba materijala za radne površine imaju prednosti i nedostatke.

Što se tiče troškova, granit je uglavnom jeftiniji od betona. Iako mnogi mogu potceniti beton, jer se često koristi u javnoj infrastrukturi, on se zapravo smatra luksuznim materijalom. Kao takav, skuplji je od granita, posebno ako uzmete u obzir da se u betonsku smešu mogu dodati sitni predmeti.

I granit i beton mogu izgledati na razne načine. Granit ima mnogo različitih boja dostupnih za kupovinu. Beton se može u potpunosti prilagoditi da izgleda tačno onako kako želite, međutim to obično košta.

Što se tiče trajnosti, oba se smatraju prilično izdržljivim materijalima. Uz pravilnu negu, oba materijala trajaće ceo život. Beton zahteva više pažnje od granita, jer je prirodno izuzetno porozan materijal. Bojenje je najčešća pritužba vlasnika kuća sa betonskim radnim površinama.

Beton može postići mnoge stvari zahvaljujući svojim jedinstvenim fizičkim svojstvima. Ako se pronalazite u nekoj od mnogih granitnih boja, preporučujemo da se držite granita jer je izdržljiviji i lakši za negu, povrh toga što je jeftiniji.