Ideal-stone-fireplace-750x450

Ukras svakog doma kamin od kamena

Danas su kamini od kamena postali popularni u domovima  širom sveta. Kamini mogu stvoriti jedinstveni ambijent. Ovaj predivan i funkcionalan komad može stvoriti auru glamura, udobnosti i stila. Pored svoje sposobnosti da transformiše sobu svojim izgledom, to je i funkcionalan komad koji će pružiti toplinu bilo kom domu, kako u zatvorenom tako i na otvorenom.

Većina kamina uključuje ognjište, plašt i okruženje. Ako već imate kamin u svom domu, nema potrebe za potpuno novom instalacijom! Dobro razmislite šta je to što će vašem kaminu dati novu notu. Preporučujemo da izgled kamina izmenite novim kamenom, međutim mogu se izmeniti i ostali elementi. Ova adaptacija može učiniti vaš dom potpuno novim.

Pre nego što se upustite u avanturu zvanu preuređenje kuće, obavezno pogledajte mnoge faktore koji mogu doprineti troškovima ugradnje kamina. Ova instalacija može izgledati neodoljivo, ali trošak je zapravo manji nego što biste očekivali. Neki faktori koji mogu promeniti cenu ugradnje i obnove kamina uključuju vrstu goriva, stil dizajna (montažni ili izrađeni po meri), vrstu kamena, kao i veličinu i lokaciju.

Tip goriva

Ako instalirate potpuno novi kamin, jedna od najvažnijih stvari koju treba uzeti u obzir je vrsta goriva. Postoje dve glavne vrste goriva koje se koriste u kaminu: drvo i gas. Ove dve vrste goriva imaju svoje prednosti i nedostatke u pogledu održavanja i izgleda, ali imaju i razlike u troškovima. Kameni ambijent može se koristiti za obe vrste kamina.

Kamini na drva su najstariji i najtradicionalniji. Autentični su, međutim, zahtevaju i dodatni napor i troškove kao što su sakupljanje drveta i čađi u ognjištu, okolini kamina, kao i dimnjaku. Osvetljavanje može potrajati duže, a takođe mogu stvoriti dim. Uz kamin na drva dolazi i miris drveta koji je nekima od vas dobrodošao, dok će drugi biti manje oduševljeni.

Plinski kamini se generalno smatraju efikasnijim i zahtevaju manje održavanja. Plinski kamini mogu koristiti i propan i prirodni gas. Oni su jednostavni za upotrebu, jer benzinske jedinice obično koriste prekidač za uključivanje i isključivanje. Ne zahtevaju sakupljanje drveta ili čišćenje čađi. Za ovaj stil kamina može biti potreban gasovod instaliran u sobi, što može povećati troškove. Plinski kamini takođe ne dolaze sa ambijentom tradicionalnog kamina. Na primer, tradicionalni kamin na drva je doživljaj koji zahteva sečenje drveta kao i jedinstveni miris. Za neke su ove osobine blagoslov, ali drugi bi radije izbegli da se bave dodatnim održavanjem koje zahteva kamin na drva i umesto toga bi trebalo da traže kamine na plin.

Što se tiče troškova, plinski kamini su povoljnija varijanta, međutim, kamini na drva stvaraju auru elegancije i udobnosti jedinstvene za njegov dizajn.

Montaža

Da li želite već dizajnirani, montažni kamin ili jedinstveni dizajn? Ova odluka se može doneti razmatranjem onoga što vam je najvažnije. Ako baratate ograničenim budžetom, preporučujemo upotrebu montažnog kamina.

Iako je na raspolaganju mnoštvo lepih montažnih opcija, različitih cena i stila dizajna, preporučujemo da se prilagodite kaminu koji će osigurati da u vašem domu imate nešto posebno. Zašto praviti kompromise kada možete dobiti kamin koji odgovara vašoj ličnosti i ukusu?

Kamini su stvoreni da traju ceo život, dok montažne građevine mogu imati delove kojima je na kraju potrebna popravka ili čak kompletna zamena.

Obe ove opcije treba razmotriti ako obnavljate kamin. 

Tip kamena

Vrsta građevinskog materijala od kojeg nameravate da napravite kamin može drastično promeniti ukupne troškove projekta.

Kamen je jedna od najpopularnijih opcija za okruženje kamina. Odabrana vrsta kamena može promeniti troškove kamina. Neke opcije uključuju granit, mermer, krečnjak i škriljevac. Sva četiri materijala su otporna na toplotu i izdržljiva, ali neki se smatraju luksuznijima od drugih. Na primer, mermerni kamin je najtraženiji zbog svog glamuroznog izgleda i stoga će biti skuplji od ostalih vrsta kamena.

Jedna stvar koju treba razmotriti je da li želite da koristite kamen pune debljine ili kameni furnir. Iako tanji, reprodukuje izgled punog kamena po nižoj ceni.

Veličina i lokacija

Kao i svaki projekat preuređenja kuće, što je veći projekat, to će verovatno i više koštati. Kamin male veličine i unapred izrađen biće znatno jeftiniji od velikog zatvorenog kamina. Ispitajte prostor na kojem nameravate da postavite svoj kamin. Ako je u zatvorenom, ima li visoke plafone? Koliki je ukupan kvadratni metar površine pokriven okvirom kamina? Ovo je jedan od najvažnijih delova određivanja troškova projekta.

Okolini kamina treba da posvetite najviše pažnje, kako u potpuno novoj instalaciji kamina, tako i u projektu preuređenja.

Lokacija je takođe važna prilikom određivanja ukupnih troškova projekta ugradnje kamina. Na primer, spoljna ugradnja kamina imaće različite procedure za uključene izvođače, kao i verovatnoću da će vlasnik kuće u svoje dvorište dodati više od samog kamina.

Ostale stvari koje treba uzeti u obzir

Mnogi drugi elementi mogu povećati troškove instalacije vašeg kamina. Da li nameravate samo da dodate kamin u svoj dom ili je ovo deo većeg projekta? Mnogi pojedinci koji dodaju kamin na otvorenom prostoru dodaju i druge karakteristike. Na primer, mnogi vlasnici kuća dodaju zatvorenu terasu kako bi kamin mogao da se koristi tokom cele godine. Ovo može brzo udvostručiti ili čak utrostručiti početne troškove vašeg projekta. Šta je sa održavanjem? U zavisnosti od vrste kamina koji instalirate, mogu nastati visoki troškovi održavanja, poput čišćenja pepela, ponovnog zatvaranja ili čak popravki. Možda ćete čak želeti da razmotrite dodatke za kamin. Na primer, sa kaminom ćete želeti da dodate novi dekor u prostor, kao što su police. Kameni detalji mogu u velikoj meri poboljšati i promeniti celokupan izgled sobe, a možda ćete želeti da promenite i druge karakteristike kako biste se bolje uskladili sa svojim novim kamenom.

Sve ovo može izgledati neodoljivo, a i dodatni trošak se višestruko isplati kada se uzme u obzir lepota i uživanje koje vam donosi kamin.