131479816_3562182673868966_8049384782680689647_n-750x450

Udubljenja i pukotine u prirodnom kamenu. Šta je to?

Stalni problem u industriji prirodnog kamena je razlika između očekivanja kupaca u pogledu izgleda njihovih radnih ploča i nepravilnosti površinske teksture koje su svojstvene površinama od prirodnog kamena. Kupci često očekuju uglačanu završnu obradu; to znači staklasto glatka, bez apsolutno nikakvih znakova pukotina ili udubljenja.

Važno je za vlasnike kuća koji razmišljaju o ugradnji granita, kvarcita ili bilo koje druge vrste kuhinjskih ploča od prirodnog kamena ili kupatila da su jame i pukotine deo prirodne strukture kamena i da uvek mogu postojati ovi mali prostori u naslagama mineralnih kristala koji učine svaku ploču jedinstvenom. Svi vlasnici kuća treba da budu svesni da oni ni na koji način nisu strukturalni nedostatak.

Kada se bilo koji prirodni kamen polira, neizbežno će se pojaviti rupe i pukotine. Takođe, usled hlađenja i zagrevanja stene, nakon njenog formiranja, ove pukotine mogu biti manje ili više očigledne od drugih, ali retko potpuno izostaju. Većina udubljenja i pukotina je toliko mikroskopska da ljudi čak i ne primećuju ove nepravilnosti.
Svo prirodno kamenje ima granularnu, kristalnu strukturu, sa nizom boja koje su određene posebnim sadržajem minerala u kamenu, odnosno količinom kvarca, raznim vrstama liskuna i minerala feldspata, što sve utiče na konačnu boju. Udubljenje je suštinska karakteristika i deo jedinstvenih karakteristika koje čine svaki prirodni kamen, i treba ponoviti da njihovo prisustvo ni na koji način ne narušava njegovu trajnost ili izgled. Pored toga, oni nisu pokazatelj poroznosti kamena ili problema sa bojenjem.

Vidljivost jama na površini kamena najvećim delom zavisi od ugla pod kojim se gleda i osvetljenja prostorije. Mnogi vlasnici ploča od granita i mermera već dugi niz godina imaju radne ploče od prirodnog kamena i nikada nisu primetili njihovo prisustvo. Udubljenja i pukotine mogu biti najvidljivije tamo gde prirodni kamen prima više svetlosti, kao što je prozorska daska. Oni se obično posmatraju pod nižim uglom i sa jačim pozadinskim osvetljenjem

Mi kao Vaš dobavljač ćemo moći da odgovorimo na sva vaša pitanja. Daćemo Vam preporuke o prirodnom kamenu koji je najprikladniji za vaš projekat. Pažljivo pregledajte ploče koje su dostupne i shvatite da je prirodna rupa prisutna na površini ono što razlikuje veoma traženi prirodni kamen od veštačkog ili proizvedenog materijala.