Tvrdoća-granita-Koliko-je-tvrd-prirodni-kamen-750x450

Tvrdoća granita: Koliko je tvrd prirodni kamen?

Granit je jedna od najlepših vrsta prirodnog kamena koje možete pronaći. Ali pored lepote, granit je takođe veoma čvrst i izdržljiv materijal, to je jedan od razloga što se najčešće koristi za radne ploče. Granitne ploče su jedna od najtvrđih površina od prirodnog kamena koje možete imati u svom domu.

Možda se pitate: kakve veze ima tvrdoća granita sa njegovom efikasnošću kao radne ploče? Glavni razlog zašto je ovo dobro je taj što će vaša radna ploča moći da izdrži potencijalne opasnosti od oštećenja koje neke druge radne ploče neće. Saznajte više o tvrdoći granita:

Kako se ocenjuje tvrdoća?

Tvrdoća bilo kog minerala se ocenjuje na skali od 1 do 10 koja se zove Mohsova skala. Ovu skalu je izumeo nemački mineralog Fridrih Mos 1812. godine i rangira minerale na osnovu njihove sposobnosti da izgrebu ili izdrže ogrebotine. Ocena 1 znači da je mineral veoma mekan, dok ocena 10 znači da je veoma tvrd.

Koja je tvrdoća granita?

Granit ima 6 do 7 na Mohsovoj skali, što znači da je relativno tvrd. Magmatska stena se sastoji uglavnom od kvarca i feldspata, zajedno sa manjim količinama raznih drugih minerala. Primer tvrdoće granitne ploče može se videti u činjenici da sečivo noža neće ogrebati površinu. Pošto je granit između 6 i 7 na Mohsovoj skali, mogao bi da izgrebe druge vrste kamena koji imaju niže ocene, kao što je mermer.

Nešto zanimljivo što možda niste znali je da prirodni kvarc, mineral koji prvenstveno čini konstruisane kvarcne ploče, ima 7 na Mohsovoj skali. Najtvrđi materijal na Mohsovoj skali je dijamant, što je 10.

Granit je jedna od najtvrđih opcija za radnu površinu od prirodnog kamena koju imate. Ako tražite čvrstu površinu za svoj dom, granit je savršen izbor.