Svetle-ili-tamne-radne-površine-750x450

Svetle ili tamne radne površine: Šta je vaš izbor?

Svetle ili tamne radne površine: Koji stil ide uz koji tip dizajna?

Svako ima svoj lični stil i sklonosti prema dizajnu, međutim, postoji određena korelacija između stilova dizajna i izbora svetle ili tamne radne površine . Ovaj članak će razmotriti karakteristike svetlih i tamnih nijansi ploča od prirodnog kamena, kako funkcionišu i kako dopunjavaju različite stilove dizajna. Imajte na umu da ne postoje čvrsta pravila u vezi sa kojom nijansom granita, mermera, kvarca ili bilo koje radne površine od kamena treba da se koristi, bez obzira da li tražite svežu i svetlu kuhinju ili sofisticiranu i smelu kuhinju, gotovo svaki kamen može se prilagoditi vašem jedinstvenom stilu.

Uopšteno govoreći, svetliji pultovi zaista predstavljaju čist i oštar izgled. Takođe imaju dizajne koji izgledaju izraženije stvarajući atraktivnu fokusnu tačku. Tamnije radne površine, poređenja radi, vide se elegantnije, a tamniji tonovi i teksture dodaju hladnu atmosferu.

Iako ne postoji isprobana i istinita metoda za odlučivanje između svetlijih ili tamnijih nijansi prirodnog kamena, postoji nekoliko načina za sužavanje polja opcija. Prvo, da li ćete zameniti ili doraditi kuhinjske ormare? Ako jeste, jeste li se odlučili za finiš? Čak i ako će postojeći ormarići ostati takvi kakvi jesu, njihova boja može vam pomoći i usmeriti vas ka idealnoj radnoj ploči.

Trenutni trendovi ukazuju da vlasnici kuća biraju svetlije radne površine sa tamnijim ormarićima, kombinaciju koja pojačava kontrast između dve površine. Ova kombinacija ima i praktičnu stranu. Tamnije završne obloge pomažu u prikrivanju svega što prska ili kaplje na ormariće između čišćenja, dok se radne površine, zbog svoje funkcije, čiste daleko češće od vaših ormarića, obično više puta dnevno.

Vaš pod je još jedan element koji treba uzeti u obzir. Tipično, radne površine i podovi, iako nisu identični, izgledaju najbolje kada su oboje u istoj porodici boja, u suprotnom kuhinja se može osećati prezauzeto. Jedan od dizajnerskih saveta na koji treba obratiti posebnu pažnju jeste da se vodoravne linije na podu i radnim površinama moraju uskladiti, dok bi ormar trebao pružiti određeni kontrast.

Želite da uklonite trendove i tradiciju? Možete stvoriti prelepu kuhinju pomoću laganih ploča od prirodnog kamena i lakših ormarića, poput granitnih ploča sa prljavo belim ormarićima.

Kombinovani tamniji ormari i radne površine takođe mogu biti fantastični, crni granit i ormarići od tamnog drveta.

Zašto to ne mešati? Ako imate kuhinjsko ostrvo, idite sa tamnijim radnim površinama po obodu i svetlim ostrvskim vrhom ili obrnuto.

Na kraju, evo nekoliko dodatnih saveta koji će vam sigurno pomoći u donošenju ove odluke.

  • Svetliji završni delovi kabineta, uključujući javor, med i belu boju, u kombinaciji s radnim pločama tamnije nijanse daju vam bezvremenski izgled.
  • Iako ste ljubitelj hrabrih boja, dramatične nijanse se obično najbolje koriste u elementima poput pozadine ili obloga prozora. Ploče neutralnijeg tona omogućiće vam da kasnije promenite ukupan izgled kuhinje.
  • Kuhinje sa velikim prozorima i mnogo prirodnog svetla prelepo se uklapaju u tamnije radne površine.
  • Lakša radna ploča u kombinaciji sa svetlijim podom često daje prozračnu, „plažnu“ atmosferu.

Izuzetno mračni i izuzetno svetli pulti mogu imati dramatičan i elegantan efekat.

Šta više volite? Svetle ili tamnije boje? Ako bez oklevanja možete da odgovorite na to pitanje, onda vam čestitamo, odlučili ste se za boju novih ploča od prirodnog kamena.