Sve-sto-treba-da-znate-o-mermeru-750x450

Sve što treba da znate o mermeru

[kc_row use_container=”yes” force=”no” column_align=”middle” video_mute=”no” _id=”422977″][kc_column width=”12/12″ video_mute=”no” _id=”65349″][kc_column_text _id=”887007″]

Kuhinjska ploča od mermera

Što se tiče površina kuhinjskih ploča, postoji mnogo popularnih opcija koje možete izabrati. Mermer je tradicionalno već godinama jedan od najtraženijih na tržištu upravo zbog svoje elegantne vene i jednostavne lepote. Mermer dolazi u brojnim živim bojama i jedinstvenim uzorcima što ga čini vrhunskim izborom.

Ploče od mermera su čvrste i otporne na toplotu, ali nažalost nisu neuništive. Pravilno instaliran i zatvoren mermer može godinama izgledati kao nov pri normalnoj upotrebi i pravilnoj nezi. Kao i mnoge druge površine od prirodnog kamena, mermer je sklon nagrizanju ako dođe u kontakt s kiselim ili abrazivnim materijama. Ako je vaš mermer oštećen, ne brinite, evo svega što treba da znate.

Postoji površinsko oštećenje kao što je nagrizanje mermera usled hemijske reakcije u obliku tupog traga na prirodnom kamenu koji sadrži kalcijum-karbonat. Nagrizanje nastaje kada kisela supstanca dođe u dodir sa mermernom površinom. Ako je kiselina predugo izložena mermeru, ona će početi da se rastvara i razgrađuje zaptivku i minerale kamena. To može ostaviti trajna oštećenja na površini što dovodi do promene boje, neujednačene teksture i gubitka poliranog završnog sloja. Nagrizanje se ne dešava samo na površinama mermernih ploča već i na drugim površina od prirodnog kamena poput travertina, krečnjaka i oniksa.

Održavanje mermera

Mermer je porozniji od svog najvećeg konkurenta granita, zbog čega će mermernim pločama češće biti potrebno ponovno zatvaranje.

Sprečavanje oštećenja

Da biste sprečili oštećenje, nemojte koristiti sredstva za čišćenje koja sadrže kisele supstance, poput sirćeta ili limunovog soka. Držite se sredstava za čišćenje posebno formulisanih za kamen ili koristite blagi sapun za suđe. Dobro je pravilo koristiti sredstvo za čišćenje koje ima neutralni pH.

Obavezno koristite dasku za sečenje dok pripremate hranu kako ne biste ostavljali tragove ili ogrebotine na površini omogućavajući lakši prodor mrlja na nju. Održavajte radne površine čistim brisanjem bilo kakvog prosipanja ili prskanja, posebno od kiselog voća i sokova, hrane na bazi paradajza, sode, kafe i vina.

Ako ste zabrinuti zbog nagrizanja mermera iz bilo kog razloga, možda ćete želeti da razmislite o određenoj boji i završnoj obradi mermera. Nagrizanje je najzastupljenije na površinama od poliranog mermera i tamnijim bojama.

Predmeti koji pomažu u očuvanju mermernih površina:

Daske za sečenje

Korišćenje daske za sečenje se preporučuje na mermernim površinama. Ovo će sprečiti bilo kakva oštećenja na samoj radnoj ploči, kao i osigurati da proliveni materijali ne prodru kroz zaptivku i prodru u prirodni kamen.

Podmetači za čaše

Upotreba podmetača za čaše u vašem domu može sprečiti nastanak mrlja od vode.

Da li će prolivanje kisele hrane i tečnosti oštetiti moj mermer?

Ne, sve dok je Mermer zapečaćen, vaša ploča će biti zaštićena od manjih prosipanja. Samo pazite da na površini vaših mermernih ploča ne ostavljate kisele ili oštre materije duži vremenski period. Pored toga, ako neko slučajno koristi oštre proizvode za čišćenje na mermernim pločama, neće odmah doći do oštećenja. Šteta će se vremenom dogoditi propadanjem zaptivača, a u nekim slučajevima i samog kamena. Ako se vaš mermer ipak isprlja, postoji mnogo saveta i trikova kako da izgleda dobro kao novi.

Da li se oštećeni mermer može popraviti?

Jednostavan odgovor je da, oštećeni Mermer se može popraviti. Međutim, u zavisnosti od toga koliko je površina oštećena ili urezana, odrediće se način popravke koji treba preduzeti.

Blaga oštećenja ili mutne mrlje od nagrizanja mogu se popraviti sredstvima za poliranje koji uklanjaju fleke. Ovi proizvodi su jednostavni za upotrebu i obično imaju pozitivne rezultate. Ozbiljna oštećenja od nagrizanja mogu se popraviti brušenjem površine, nanošenjem materijala dizajniranog za popravku mermera i zaptivanje. Ne preporučuje se pokušaj „uradi sam“, jer to može dovesti do veće štete nego što je postojeće oštećenje. Obratite se stručnjaku za restauraciju kamena kako biste osigurali lak i brz oporavak.

[/kc_column_text][/kc_column][/kc_row]