Sve-o-prirodnom-kamenu-750x450

Sve o prirodnom kamenu

Sve o prirodnom kamenu na jednom mestu

Šta prirodni kamen kao građevinski materijal čini tako posebnim?

Prirodni kamen je unikat sa ekstremno dugim životnim vekom. Ne postoji nijedan drugi građevinski materijal sa toliko boja i struktura, koji uz to ne sadrži štetne materije i lak je za održavanje. Kamen je prirodno nastala čvrsta mešavina minerala, komada minerala ili ruda, kao i ostataka nekada živih organizama.

Kod kamena koji se obrađuje za podne obloge, stepenice i u druge upotrebne svrhe, govorimo o prirodnom fabričkom kamenu, ali to ipak nije jednoobrazni industrijski proizvod, već pokazuje istoriju svog nastanka; na primer tamne primese u granitu svedoče o topljenju ruda u još tečnoj magmi.

Slojevitost peščara ukazuje na taloženje sedimenata u morima, deltama reka i velikim vodenim basenima. Okamenjenost u krečnjaku pripoveda o davno izumrlim životinjama, a cepljivost škriljca o snažnom pritisku prilikom nastajanja planina. Kolika sila je u ledeno doba delovala na kamenje, može se naslutiti po velikim komadima kamena koji su transportovani dalekim putevima.

Kako se dobija prirodni kamen? 

Zahvaljujući modernoj tehnologiji, tradicija dobijanja i obrade prirodnog kamena doživljava novi polet. Za njegovu proizvodnju nije neophodna energija. Ranije se kopao ručno, danas se blokovi bušilicama, testerama i drugim postupcima pažljivo odvajaju od stena, onda odvoze ili skladište u kamenolomu.

Izvor