Sta-uciniti-da-granitni-savovi-nestanu-750x450

Šta učiniti da granitni šavovi nestanu?

Granitne ploče jedan su od najpopularnijih i najlepših materijala koji imate u svom domu. Granit ima veliki izbor u brojnim bojama i uzorcima, što čini jednu od najrazličitijih opcija prirodnog kamena za radne površine. Prilikom postavljanja granita u vaš dom postavljanje šavova na radnu površinu je gotovo neizbežno. Prilikom ugradnje velikih količina granita, poput punih kuhinjskih ploča ili ostrvskih šavova, desiće se tamo gde se granit mora saviti ili promeniti smer. Ako nisu pravilno postavljeni, šavovi granitnih ploča mogu biti i uočljivi i smetati pri čišćenju. Ovo nije razlog da se klonite od toga da u svom domu imate granitne ploče. Iskusni proizvođači i instalacijski timovi trebali bi biti stručnjaci u stvaranju naizgled savršene granitne ploče.

Šta je šav?
Šav je mesto gde se dva komada kamena spajaju kako bi napravili prelaz. Šav je ispunjeni prostor između dva komada granita. Budući da je granit prirodni resurs iskopan iz zemlje, ploče se režu u različitim oblicima i veličinama, tako da se na jednoj površini koriste dve ili više granitnih ploča. Kada je granit instaliran, šav izgleda kao ravna linija koja prolazi kroz pult.
Za veće projekte, proizvođač kamena može odlučiti da doda šavove na radnu površinu. Obično je potrebno zbog veličina ploča ili ređe zbog tehničkih razloga, kao što je nemogućnost postavljanja velikih delova između postojećih zidova itd. Proizvođač mora da izbegne šavove ili, ako nije moguće, da izgleda savršeno usklađeno i dobro spojeno sa gotovo nevidljivim linijama šava. Da bi to učinio, kvalifikovani tehničar treba da uskladi uzorke na različitim pločama kako bi se spojilo u susedne preseke šavova. U većini slučajeva, ako se pravilno uradi, šavovi nisu primetni.

Da li moja kamena ploča mora imati šavove?
Šavovi su često neizbežni, posebno za veće projekte. Za manje površine, poput toaletne ploče, obično je moguća bešavna radna površina.

Koliko šavova ću imati?
U zavisnosti od dužine prostora, vrste granita i veličine ploče.

Zašto se javljaju loši šavovi?
Neravne ploče stvaraju grumen i šavove koji ostavljaju prazninu. Ovo može biti nehigijenski, zato što se tu skupljaju mrvice, a samim tim i bakterije.

Kako sakriti šavove?
Punilo za usklađivanje boja
Jaz između dve granitne ploče može se popuniti epoksidom, poliesterskim lepkom ili smolom. Dve granitne ploče nikada neće biti potpuno iste, ali mogu biti veoma slične. Usklađivanje uzorka i boja dve ploče može biti od velike pomoći pri pokušaju sakrivanja šavova. Uzorak koji ide u drugom smeru biće mnogo vidljiviji od obrasca koji ide u istom smeru..Važno je uskladiti boju i pigment punila sa bojom granita kako biste bili sigurni da je što je moguće bešavniji. Neki instalateri koriste silikon, ali to se ne preporučuje jer dopušta pomicanje granita. Pošto je svaka granitna ploča jedinstvena, ponekad se boje ne mogu lako uskladiti pomoću prethodno pomešanih pigmenata za šavove. Kako bi savršeno pristajali granitu, instalateri mogu mešati pigment kako bi se savršeno uklopili.

Postavljanje
Mesto šava treba pažljivo odrediti. Raspored šavova treba uraditi pre sečenja materijala. Strateško postavljanje granita je odličan način da se šavovi učine manje uočljivim, a odlično mesto za postavljanje šavova je na uglovima ili krivinama radne površine. Ne preporučuje se postavljanje šava blizu otvora za uređaje poput sudopere jer će biti izložen vodi i velikom prometu čineći ga podložnijim lomljenju. Šavovi treba da budu postavljeni najmanje 6 inča od ivice izreza kako bi se sprečila slabost i oštećenja radne površine.

Veličina ploče
Različite debljine ploča čine neujednačen šav što je jako uočljivo. Takođe ćete moći da osetite razliku stvarajući izbočinu na onom što bi trebalo da bude ravna površina. Čak i udaljenost nekoliko centimetara jedan od drugog može stvoriti neravnu površinu.

Pogledajte uzorak
Neka prodavac ili proizvođač pokažu uzorke njihovih šavova. Kada kupujete radne površine, važno je videti dosadašnji rad njihovog instalacionog tima.

Nedostaci u granitu
Neki kamenčići će se mnogo usitniti tokom procesa sečenja, ali ne brinite. Ako mali komadići završe duž zida ili na izloženim ivicama, oni će nestati tokom procesa poliranja i formiranja ivica. Pošto je granit prirodni kamen, nijedan komad neće biti besprekoran, sav granit je sklon malim nedostacima i oznakama naprezanja.

Dužina šava
Što je šav manji, to će biti manje uočljiv. Dugi šavovi su uobičajeni u vertikalnim komadima, kao što su zidovi tuša i prskanje.

Činjenice koje treba uzeti u obzir pri kupovini granita:
Debljina granita
Idealna debljina za pultove je najmanje 1 do 1 ¼ inča. Što je ploča tanja, površina će biti manje izdržljiva. Što je granit deblji, smatra se da je kvalitetniji. Vrhunski granit ima minimalno 1 ¼ inča.

Izgled granita
Važno je proveriti izgled granita pre kupovine tražeći bilo kakve nedostatke tražeći uočljive ogrebotine i strugotine. Prilikom pregleda uzoraka važno je zapamtiti da nijedan rez prirodnog kamena neće biti identičan jedan drugom.

Granitna poroznost
Poroznost je još jedan faktor koji je veoma važno uzeti u obzir pri kupovini granita. Poroznost granita utiče na način na koji se brinete za kamen i koliko će mu zaptivača biti potrebno. Granit je porozni prirodni kamen, ako nije pravilno zaptiven, tečnost može prodreti i oštetiti površinu. Dobra vest je da se ovaj problem lako rešava. Granitne ploče se mogu zapečatiti, što će sprečiti oštećenje površine kamena.

Granit Trajnost
Granit je veoma izdržljiv i otporan na grebanje, pucanje i usitnjavanje. Granit je takođe jedan od materijala koji su otporni na toplotu. Pravilno instalirana i zapečaćena ploča od granita će izgledati kao nova tokom čitavog života pod normalnom upotrebom i odgovarajućom negom. Granit obično ne zahteva ponovno zaptivanje.