48-Objava-Ideal-Stone-750x450

Šta treba znati pre odabira prirodnog kamena

Iako je prirodni kamen oduvek bio popularan građevinski materijal, zbog svoje visoke izdržljivosti i prefinjene estetike, on takođe zahteva malo više pažnje od drugih materijala. Dobro je poznato da prirodni kamen zahteva više održavanja nego druge opcije, ali ono što nije opšte poznato je da proces predselekcije takođe zahteva pregršt razmatranja koja će doneti dugoročne koristi. Ova razmatranja bi trebalo da se dese pre nego što ikada posetite izložbeni prostor za odabir prirodnog kamena. Zatim postoji niz stvari koje vredi imati na umu. Za mnoge kupce koji se prvi put sreću sa prirodnim kamenom, proces pronalaženja, odabira i kupovine kamenih ploča može biti neodoljiv. Zato se nadamo da ćemo Vam pojednostaviti proces, šta treba znati i raditi kada tražite tu savršenu ploču.

Istražite pre posete

Iskoristite sve prednosti 21. veka i idite na internet pre nego što posetite prodajni izložbeni prostor. Zapišite nazive različitog prirodnog kamena koje vam se svidi, sačuvajte fotografije i imajte na umu da se nazivi određenih kamena mogu razlikovati u zavisnosti od distributera, zbog čega fotografije mogu biti od pomoći. Koristite svoje istraživanje na mreži da biste suzili izbor na osnovu onoga što proizvođač ima na mreži u odnosu na ono što ima na lokaciji. Ako unapred pozovete da potvrdite da li je određeni kamen dostupan ili bi trebalo da se nabavi, može vam kasnije uštedeti iznenađujuću glavobolju. Pored toga, što ste organizovani kao kupac na početku procesa, lakše će vam dobavljač kamena pomoći da kasnije postignete svoju ukupnu viziju dizajna. Dobra opcija za pojednostavljenje većine procesa je da po stavkama napišete svoje ideje. Smanjite svoje izbore i materijale na oko 5 opcija ako je moguće, dodajući željene boje za svaki materijal (verovatno ćete izaći iz posete sa više od 5 opcija). Određeni materijali nude mnogo više ili manje opcija boja i uzoraka od drugih, tako da će te unapred shvatiti da će vam biti lakše da se fokusirate na kamene proizvode koji dopunjuju vašu širu viziju dizajna.

Unutrašnji izložbeni prostor u odnosu na spoljni

Ovo može izgledati nebitno, međutim, osvetljenje je od ključnog značaja za pravilnu procenu kvaliteta opcija prirodnog kamena. Svaki iskusni dobavljač kamena verovatno će imati izložbeni prostor pored svog dvorišta ploča.

Unutrašnji (zatvoreni) izložbeni prostor sa pločama

Prednost zatvorenog izložbenog prostora sa pločama je da vreme ili doba dana neće uticati na to da li možete da ga posetite. Međutim, unutrašnje osvetljenje može izobličiti boju kamena, a po svoj prilici, masivno skladište u kome se nalaze kamene ploče će sigurno imati magacinsko osvetljenje. To znači osvetljenje koje je visoko iznad kamena i razmaknuto. Zbog toga je važno da uzmete uzorke bilo kog kamena koji smatrate privlačnim i ponesete ga kući. Gledajući kako ta određena kamena opcija izgleda u osvetljenju vašeg doma, dobićete mnogo bolju predstavu o tome da li je ta opcija od kamena dobra.

Izložbeni prostor ploča na otvorenom

Kada je u pitanju izložbeni prostor na otvorenom, najbolje ga je posetiti po oblačnom danu. Ovo omogućava optimalne uslove gledanja u odnosu na prirodni kamen. Međutim, važno je izbeći odlazak na oblačan dan ako je nedavno padala kiša. Mnoge opcije prirodnog kamena su porozne i apsorbuju vodu, čineći da kamen izgleda tamnije nego što zapravo jeste. Nasuprot tome, sunčan dan može isprati mnoge prirodne šare i boje. Ipak i dalje je najbolja opcija da odnesete uzorke kući.

Merenje

Pre nego što posetite izložbeni prostor ploča, bilo bi idealno da imate mere prostora koji planirate da preuredite. Možda bi bilo najbolje da prvo kupite ormare jer će to značajno olakšati proizvođaču kamena.

Pronašli ste kamen koji vam se sviđa

Nakon nekoliko poseta, konačno ste pronašli kamen koji vam se sviđa, pa čak i određenu ploču. Poslušali ste ono što je gore napisano i nabavili ste uzorak tog kamena da biste ga uporedili sa ostalim komponentama dizajna vašeg doma. Šta dalje? Stavite ploču na čekanje dok sredite ostale detalje. Ako će izrada vašeg projekta biti za mesec dana ili više, stavljanje ploče na čekanje će osigurati da će određena ploča od prirodnog kamena biti dostupna kada budete spremni da započnete svoj projekat. Takođe, imajte na umu da je određeni prirodni kameni poput mermera ili granita jedinstven. Ako ne želite da zahtevate držanje ploče za koju smatrate da odgovara vašoj želji, može da dovede do toga da dobijete ploču koja ima različite žile ili šare od one koja vam je na početku privukla pažnju. Zato je bolje biti siguran nego žaliti i zadržati bilo koju ploču koja ne odgovara u potpunosti za vaš projekat.

Pregled ploče

Pre nego što završite kupovinu, poslednja stvar koju ćete želeti je da izvršite detaljan pregled ploče koju ste izabrali. Primarni razlog za to je da se osigura da u kamenu nema pukotina koje će kasnije uticati na njegov ukupni izgled. Dobavljač takođe treba da bude u mogućnosti da pomogne u proceni kamena i da vam pomogne da razlikujete pukotine. Pukotine se javljaju prirodno, dok pukotine često nastaju zbog pogrešnog rukovanja kamenom, bilo na putu do stovarišta kamena iz kamenoloma ili na samom stovarištu. Pukotine su najveći problem na koji morate da pazite, jer će u nekom trenutku ugroziti kamen. Međutim, otupljivanje, koje je više površan problem, je nešto što treba izbegavati ako možete. Iako će proizvođači brusiti kamen, on se u početku polira u kamenolomu pre nego što se pošalje dobavljačima. Ako naiđete na dosadnu tačku na ploči, to je verovatno zbog lošeg poliranja koji se obavlja pre isporuke. Inače uvek možete sami polirati kamen ili unajmiti nekoga da to uradi. Nadamo se da će uz ove savete i pravilnu pripremu vaši budući projekti od prirodnog kamena biti bez stresa i vremenski efikasni.