Sta-su-urezi-na-mermeru-750x450

Šta su urezi na mermeru?

[kc_row use_container=”yes” force=”no” column_align=”middle” video_mute=”no” _id=”55666″][kc_column width=”12/12″ video_mute=”no” _id=”685673″][kc_column_text _id=”127687″]

Šta su urezi na mermeru i kako ih se rešiti?

Urezi na mermeru su glavobolja svakog domaćinstva koje žele da održe piriodnu lepotu i sjaja svog doma.

Iako neki vlasnici znaju prednosti i mane mermera kada je u pitanju radna ploča, oni ipak žele da za prirodnu lepotu svog prostora odaberu mermerne ploče. Sa širokim spektrom dostupnih boja i stilova, izbor mermernih ploča neće vas ostaviti ograničenim. Od svetlih do tamnih, čvrstih do elegantnih vena, moći ćete da pronađete nešto prikladno za vaš dom.

Iako može zvučati kao idealna površina za svaki dom (i na mnogo načina jeste), ovaj prekrasni prirodni kamen ne dolazi bez svojih mana. U slučaju mermera, jedna od mana su tragovi nagrizanja.

Mermer se sastoji od kalcijum karbonata. Kada kiselina stupi u interakciju sa kamenom, to može uzrokovati mutne mrlje i promenu boje na vašem mermeru. Ove tupe tačke se nazivaju nagrizi.

Šta možete učiniti povodom ureza na mermeru?

Kako se možete nositi sa mermernim urezima zavisiće od vaše specifične situacije. Da li je vaš mermer već urezan ili želite da sprečite problem pre nego što se pojavi? Ako je vaša situacija u skladu sa ovom drugom od ove dve, imate sreće. Iako mermeru treba više pažnje nego nekim drugim materijalima za radnu površinu, ulaganje napora da pravilno održavate svoj kamen može uveliko doprineti održavanju u odličnom obliku. Razumevanje kako sprečiti nagrizanje mermera počinje sa saznanjem šta treba izbegavati oko površine mermera.

Kako nastaju urezi na mermeru?

Najčešće je to rezultat korišćenja različitih proizvoda za domaćinstvo. To može biti sok od limuna, sok od pomorandže, kafa, čaj, vino, soda i sve druge kisele supstance. Što se tiče proizvoda za čišćenje, treba izbegavati izbeljivač i bilo koja druga kisela sredstva za čišćenje. Važna informacija koju treba poneti iz ovog bloga je da nikada ne bi trebalo da koristite ništa što je kiselo za čišćenje mermernih ploča i trebalo bi da pokušate da izbegnete prosipanje kiselih supstanci po površini. Iako vaš mermer treba da bude zapečaćen, što je moguće više opreza pomoći će vam da sprečite pojavu tupih tragova

Zašto je važno zapečatiti mermer?

Zaptivanje mermera (i bilo kog prirodnog kamena u tom slučaju) je veoma važno. Iako nije garantovano da će u potpunosti sprečiti urezivanje na mermeru, ako je vaša mermerna površina adekvatno zapečaćena, sigurno će biti manje verovatno da će ostati tragovi.

Šta da radite ako je vaš mermer već urezan?

Ako je vaša mermerna ploča ili druga površina već urezana, imate nekoliko opcija. Detaljnije objašnjene u nastavku:

Opcija 1: Ne radite ništa

Iako ovo može zvučati kao da ne bi trebalo da bude opcija, jeste. Iako urezi nisu idealni na vašim mermernim površinama, svakako možete odlučiti da ga ostavite kako jeste. Neki vlasnici kuća čak smatraju da mali urezi daje mermeru karakter.

Opcija 2: Koristite mramorni lak

Možete pokušati da ispolirate svoj mermer da biste se rešili nagrizanja, iako nema garancije da će to uspeti. Obavezno koristite proizvod koji je pogodan za upotrebu na prirodnom kamenu.

Opcija 3: Unajmite profesionalca

Ako je vaša mermerna ploča tako loše urezana da ne možete sami da je uklonite, a takođe ne želite da je ostavite kakva jeste, moraćete da unajmite profesionalca da se o tome brine. Postoje stručnjaci koji su specijalizovani za restauraciju mermera.

Da li uklanjate mrlje od mermera?

Uklanjanje mrlja sa mermera počinje određivanjem sa kojom vrstom mrlja imate posla. Mrlje od vode, vodeni tragovi i/ili vodene mrlje mogu zahtevati drugačiju negu od mrlja na bazi ulja. Generalno, većina mrlja se može ukloniti pomoću obloga.

Praktikovanjem jednostavnih navika za negu kamena, kao što je korišćenje podmetača i dasaka za sečenje, možete se pobrinuti da vaš mermer godinama izgleda sjajno. Od mermerne kuhinjske ploče do mermerne tašne ili pozadine, dobro tretiranje ovih kamenih površina može vas ostaviti zadovoljnim svojom investicijom.

[/kc_column_text][/kc_column][/kc_row]