1-Objava-Ideal-Stone-750x450

Šta se krije iza luksuza zvani Calacatta mermer?

Iako može da nam izgleda da su sve mermerne ploče iste i da je razlika samo u boji, istina je potpuno drugačija. Calacatta mermer je veoma tražen i to ne bez razloga. Samo jedan od razloga je činjenica da je Calacatta korišćena u nekim od najpoznatijih građevina kroz istoriju – uglavnom u dvorcima i katedralama.

Postavlja se pitanje zašto baš Calacatta mermer?

Razlog za to se krije najčešće u boji pošto je mermer Calacatta belji od većine mermera na tržištu, pa ga izvođači radova i vlasnici kuća često povezuju sa vrhunskim luksuzom. Mermer Calacatta karakteriše njegova luksuzno bela boja i guste elegantne vene koje dolaze u raznim bojama, od bež do kraljevskog zlata.

Poreklo

Poreklo ovog prelepog prirodnog kamena dolazi iz kamenoloma u planinama Carrara, Italija. To je jedan od razloga što mermer Calacatta često mešaju sa Carrara mermerom, ali ova dva kamena nisu ista uprkos svojim sličnostima. I jedan i drugi napravljeni su od gotovo istog materijala, razlike iako minimalne ipak postoje. Carrara više vuče na sivu sa mnogo mekšim žilama, dok je Calacatta belja sa gustim, jačim žilama. Kao i većina mermera Calacatta i danas dolazi iz Italije. Najčešće je korišćen za skulpture i druge prelepe građevine još pre Mikelanđelovog vremena.

Izgled

Elegantan izgled Calacatta mermera je ono što privlači kako profesionalce tako i vlasnike kuća da ga ugrađuju u svoj prostor. Nemoguće ga je uporediti sa bilo kojim kamenom. Carrara mermer obično ima mekše vene i ne može da parira dramatičnim venama mermera Calacatta. Nestvarno bela dolazi sa venama u nekoliko različitih boja, koje odgovaraju većini vlasnika kuća. Calacatta se najčešće koristi za kupatila i kuhinje, ali budite oprezni kada ga koristite za radne ploče, jer je porozan i pomalo osetljiv.

Kupatila

Kao što je gore pomenuto, Calacatta mermer gotovo najveću primenu ima u kupatilima zbog svoje moći da klasično kupatilo pretvori u izuzetno elegantno i luksuzno. Gde god je potrebno da dodate malo elegancije i luksuza, Calacatta bi tamo trebalo da bude prisutna.

Kuhinjske ploče

Moderni luksuzni domovi vole da koriste Calacattu kao kuhinjske ploče, ali kao što smo rekli treba da se pobrinete da budu pravilno i redovno zapečaćene, ukoliko želite da zaštitite svoju investiciju.

Ostala primena

Takođe Calacatta mermer dobro funkcioniše u kancelarijama i salama za sastanke, ukratko gde god želite da dodate dodir luksuza i klase tu je Calacatta. Ono što je najvažnije, Calacatta mermer izgleda sjajno u bilo kojoj prostoriji, ali kada je reč o kuhinjama mora se strogo voditi računa o održavanju. Zbog svoje prelepe bele boje većina mrlja može da ostavi trag.

Sada imate osnovne smernice kojih bi trebalo da se držite ukoliko želite da dodate dodir luksuza sa Calacatta mermerom.