Šta-rade-proizvođači-kamena-750x450

Šta rade proizvođači kamena?

Možete pogledati vaše granitne ploče i zapitati se: Kako se prave granitne ploče? Odgovor: To je uloga proizvođača kamena i granita.
Granit se ne čini jednostavno spreman za radnu površinu. Putovanje prirodnim kamenom je složenije nego što možda mislite. Plovidba granita iz kamenoloma do vaše kuhinje je proces.

Odakle dolazi granit?

Granit dolazi iz kamenoloma širom sveta.

Šta je tačno granit?

Granit je jedan od najgušćih i izdržljivijih materijala koji možete koristiti za radne površine. Pored toga, prirodni kamen je vrlo atraktivan. To je jedan od najpopularnijih materijala za radne površine. Granit se prvo formira ispod zemljine površine, kada se magma hladi, omogućavajući razvijanje velikih kristala minerala. Kristali daju granitu svoju boju. Granit se isporučuje u više različitih boja, kao i u različitim dezenima. Boje se kreću od podmukle bele i crne do blistavijih boja poput zelene i crvene.

Imati granitnu radnu površinu daje  vam mnoge prednosti, kako u pogledu izgleda tako i u pogledu praktičnosti. Neke od ovih praktičnih prednosti uključuju otpornost na toplotu i ogrebotine. Na granitnu ploču možete postaviti vrele lonce i tiganje, a čak i direktno rezati na nju kuhinjskim noževima. Međutim, to ne znači da ne treba pravilno voditi računa o kamenu.

Šta radi proizvođač?

Proizvođači kamena i granita čine mnogo više od dobijanja materijala iz kamenoloma. Proizvođači kamena i granita pomažu vam da odaberete kamen koji će biti pogodan za projekat preuređenja vašeg doma, zasnovan na različitim faktorima. Ovaj proces započinje obrascima i merenjima kako bi se utvrdilo koliko će kamena biti potrebno za završetak posla. Nakon toga mogu se proceniti i drugi faktori, kao što su vaše sklonosti boji, senčenju, vezivanju i još mnogo toga. Tačnije, granit se dobija u više različitih sorti.

Proizvođači kamena i granita takođe pažljivo provere kamen pre nego što se upotrebi za vašu radnu površinu. Kamen se temeljno analizira kako bi se utvrdilo da je strukturno čvrst. Svaka ploča od granita je jedinstvena, čak i ako se vadi iz istog područja. Zbog toga je veoma važno testirati strukturni integritet kamena pre nego što ga upotrebite za izradu ploče.

Proces izrade kamena i granita

Proces izrade kamena i granita započinje završnim pregledom materijala. Proizvođač će tražiti eventualne nedostatke, ogrebotine, pukotine i šavove. Ploča se pažljivo posmatra kako bi se odredio njen najbolji izgled.

Nakon toga započinje proces oblikovanja. Prvo se kamen seče na specifičnu debljinu. Zatim su instalirani svi nosači i odvodne ploče koje su možda potrebne. Nakon toga kamen se izglađuje. Konačno, pere se, suši i nanosi osnovni premaz.

Korisne informacije koje treba znati

Što više znate o kamenu i procesu izrade, to bolje. Iako ne treba da budete stručnjak, postoje neke stvari koje bi bilo korisno znati pre nego što odaberete kamen koji ćete koristiti za svoju radnu površinu.

Odabir vašeg kamena

Dobro je imati neko znanje o kamenu koji želite. Na primer, ako tražite trajni prirodni kamen koji je savršen za kuhinju, granit je dobar izbor. Međutim, ako tražite nešto veoma detaljno, mermer vam može biti pogodan. Preporučuje se da napravite neko istraživanje o kamenim pločama pre nego što donesete odluku.

Personalizacija vašeg kamena

Svako domaćinstvo imaće različite potrebe za radnom površinom. Nekim kuhinjama je potrebna velika radna ploča, a drugima manja. U svakom slučaju, toplo se preporučuje da posetite proizvođača. U susretu sa proizvođačem proizvoda možete da utvrdite faktore kao što su postavljanje šavova i dužina eventualnih pregiba. Svaki će kamen biti drugačiji, tako da susret sa proizvođačem može osigurati da će vaša radna ploča izgledati baš onako kako vi želite.

Cene

Kao što je već pomenuto, svaki je kamen drugačiji. Zbog toga će se i cene razlikovati. U većini slučajeva, ako odaberete egzotičan kamen, veći će vam biti troškovi. Obavezno uzmite u obzir i troškove radne snage za postupak instalacije. Dodatni elementi koji mogu uticati na cene su debljina, urezi i dekorativni profili ivica.

Priprema

Pre nego što montirate novu radnu površinu, proverite da li je stara ploča bez ikakvih predmeta. Instalateri će morati da uklone vašu staru radnu ploču i trebaće im dovoljno prostora za rad.
Čitajući prethodni pregled onoga što rade proizvođači, sada imate bolju predstavu o tome kako vaša radna ploča ulazi u vaš dom. Bez proizvođača, ništa od ovoga ne bi bilo moguće.