272165519_4772906316129923_6105718619343471111_n-750x450

Šta je kvarc? Poreklo

Kvarcne ploče su dobile na popularnosti poslednjih godina. Ove projektovane kamene površine vole vlasnici kuća zbog njihovog visokokvalitetnog izgleda i izdržljivih svojstava. Ali mnogi vlasnici kuća se i dalje pitaju: šta je tačno kvarc?

Šta je kvarc i odakle dolazi?

Kvarc je mineral koji dolazi iz zemlje. To je jedan od najzastupljenijih minerala koji se nalazi u zemljinoj kori – drugi nakon feldspata. Hemijski sastav kvarca se naziva SiO2.

Kako se stvaraju kvarcne ploče?

Kvarcne ploče su napravljene od kombinacije minerala kvarca i poliresina. Proces se odvija sa iskopavanjem minerala kvarca. Oni se zatim melju i kombinuju sa poliresinom da bi se stvorila projektovana površina. Tokom procesa, dodaju se pigmenti da bi radna površina dobila boju.

Po čemu se kvarcne ploče razlikuju od opcija od prirodnog kamena?

Pošto su kvarcne ploče projektovane, postoje određene razlike između ovih površina i ploča od prirodnog kamena, poput granita ili mermera. Za početak, kvarcne ploče nisu porozne, što znači da tečnost i mrlje ne mogu prodreti u površinu. Prirodni kamen je, s druge strane, porozan i zahtevaće zaptivanje da bi se smanjila verovatnoća mrlja i oštećenja tečnosti. Pored toga, pošto su kvarcne ploče projektovane, površine je lakše prilagoditi. Imaćete naizgled beskrajnu količinu opcija boja i uzoraka za izbor – od kojih neke čak izgledaju kao prirodni kamen.

Koje su prednosti i mane kvarcnih ploča?

Kvarcne ploče su omiljene zbog svoje lepote i izdržljivosti. Uz odgovarajuću negu, kvarcne ploče mogu ostati u odličnom stanju godinama. Površine ne zahtevaju zaptivanje jer nisu porozne. Ovo takođe pomaže da se radne ploče odupru mrljama i ogrebotinama. Iako ima svoje pozitivne kvalitete, svaka opcija radne ploče ima nedostatke. Kvarc, iako nije najskuplji, nije ni najpristupačnija opcija za radnu površinu. Pored ovoga, takođe ćete morati da budete oprezni oko radnih ploča sa toplotom. Kvarcne ploče mogu se oštetiti ako su izložene prekomernoj toploti. Toplota može da otopi smolu i kao rezultat toga vaša radna ploča će imati trajni trag opekotina.

Kako se brinete o kvarcnim pločama?

Kvarcne ploče su jedna od najlakših površina za njegu. Sve što ćete zaista morati da uradite da biste održavali radne ploče je da nastavite sa čišćenjem. Površinu možete očistiti toplom vodom sa sapunom. Uverite se da nikada ne koristite jake hemikalije, jer one mogu prouzrokovati zatamnjenje površine. Kao što je gore pomenuto, ne izlažite svoje kvarcne ploče visokim nivoima toplote.

Koliko koštaju kvarcne ploče?

Iako su površine skuplje od granita, one su jeftinije od vrhunskih opcija kao što su oniks i dragi kamen.Kvarc je jedna od najboljih opcija koje imate kada su u pitanju nove radne ploče. Lepota, izdržljivost i druge prednosti koje ćete dobiti od materijala mogu vas ostaviti zadovoljnim godinama koje dolaze.