37-Objava-Ideal-Stone-750x450

Šta je italijanski mermer?

Mnogi projekti renoviranja uključuju ugradnju italijanskog mermera u dom. Mermer je uobičajen materijal koji se koristi u takvim projektima, ali posebno mermer koji dolazi iz Italije. Zemlja je poznata po proizvodnji mnogo različitih varijacija luksuznog prirodnog kamena. Kamen se vadi u severno-centralnom regionu Italije.

Šta je mermer?

Mermer je zapanjujući prirodni kamen koji se često koristi za izgradnju kućnih struktura, kao što su radne ploče. Kamen se vadi širom sveta i dolazi u mnogo različitih varijacija. Mnoge vrste mermera se vade u Italiji. Ako razmišljate o kupovini mermera, pročitajte mnoge korisne informacije u nastavku.

Izgled

Mermer ima elegantan i bezvremenski izgled. Elegantne žile od prirodnog kamena daće estetski izgled vašem domu.

Trajnost

Nešto što treba imati na umu o mermeru je da je izuzetno podložan oštećenjima ukoliko niste dovoljno pažljivi. Takođe je sklon grebanju. Na primer, ako sečete direktno na mermernoj radnoj površini, to može izazvati ogrebotine na površini. Međutim, ako se dobro brinete o kamenu, mermer će vašem domu dati sjajan izgled godinama koje dolaze.

Održavanje

Mermer je porozan kamen. Materijal će se oštetiti prosipanjem kiselih proizvoda, kao što su sok ili kafa. Ako imate mermernu ploču, morate biti oprezni i izbegavati takva prolivanja. Kada čistite mermer, nemojte koristiti sirće ili proizvode za izbeljivanje. Da biste očistili mermer, trebalo bi da koristite samo sredstva za čišćenje koja su posebno namenjena za upotrebu sa mermerom.

Popravka

Ako u svom mermeru imate bilo kakve sitne čipove, možete kupiti setove za popravku mermera. Nije vam nužno potreban profesionalac koji će vam pomoći da popravite čipove. Međutim, svaka značajna šteta će zahtevati da angažujete stručnjaka. Kao i mnoge druge površine od prirodnog kamena, mermer treba da bude zapečaćen. Mora se ponovo zatvarati svaka tri meseca.

Preprodajna vrednost

Prisustvo mermera u vašem domu pružiće veliku vrednost vašem domu. Materijal će sigurno zainteresovati sve potencijalne kupce. Međutim, ova vrednost je održiva samo ako se dobro brinete o mermeru. Oštećeni ili istrošeni mermer ima mnogo manju vrednost od mermera koji je održavan u dobrom stanju.

Kako se koristi mermer?

Jedna od najčešćih primena mermera u kući je za radne ploče. Bez obzira na način na koji ga ugradite u dom, mermer će dodati i vizuelnu privlačnost i dodatnu vrednost. 

Kako se vadi mermer?

U moderno doba, mermer se vadi pomoću složenih mašina koje mogu da seku kamen na mnogo različitih načina. Istorijski gledano, stari Rimljani su koristili osnovne alate kao što su čekići, štapovi i klinovi za vađenje mermera. Kako je vreme prolazilo, tehnologija je napredovala. Tokom 18. veka, mermer je vađen pomoću eksploziva. U narednom veku razvijene su specijalizovane mašine za vađenje mermera.

Kako se mermer transportuje?

Luksuzni kao što su veliki kamioni i vozovi nisu postojali tokom drevnih rimskih vremena. Za to vreme, mermer se transportovao ili klizeći niz planine ili pomoću drvenih sanki koje su kontrolisane užadima.

Odakle dolazi italijanski mermer?

Iako se odgovor na ovo pitanje može činiti očiglednim, postoji specifičan region Italije koji proizvodi mermer visokog kvaliteta. Carrera Mermer dolazi sa lokacije u blizini grada Carrera, koji se nalazi u Apuanskim Alpima u severno-centralnoj Italiji. Ovaj region takođe proizvodi mnoge druge vrste mermera, uključujući Calacattu i Bardiglio.

Gde se izvozi italijanski mermer?

Italijanski mermer se izvozi u preko 100 zemalja širom sveta. Najpopularnija izvozna destinacija za italijanski mermer su Sjedinjene Države.

Uobičajene vrste italijanskog mermera

Italija proizvodi mnogo različitih vrsta mermera. Neki od najpopularnijih tipova su White Carrara, Calacatta i Bardiglio.

Beli Carrara mermer je jedna od najpoznatijih sorti italijanskog mermera. Prirodni kamen je prvenstveno bele boje, ali ima neke naznake sive. Calacatta Mermer se smatra ređim od Bele Carrare. Calacatta Mermer dolazi u raznim bojama, od svetlo bele do zlatne nijanse. Bardiglio Mermer je zadivljujući prirodni kamen tamnije boje od Calacatte ili Bele Carrere. Kamen je sive boje sa atraktivnim žilama koje su tamno sive ili bele boje.

Zašto je italijanski mermer toliko popularan?

Iako se mermer vadi u mnogo različitih zemalja, sorte italijanskog mermera ostaju najpopularnije vrste koje ljudi žele. Dakle, šta tačno razlikuje italijanski mermer od mermera koji se vadi u drugim zemljama? Odgovor je nasleđe kamena. Italijanski mermer je odavno poznat po svojoj lepoti, izdržljivosti i luksuznom izgledu. Mnoge poznate statue i strukture izgrađene su od italijanskog mermera, uključujući Mikelanđelovog „Davida“.

Zašto da kupim italijanski mermer?

Postoji bezbroj razloga zašto biste trebali kupiti italijanski mermer. Od izgleda do kvaliteta kamena, odabir italijanskog mermera može biti jedna od najboljih investicija koje ste ikada napravili. Italijanski mermer je zaista jedan od najboljih prirodnih kamena koje možete kupiti. Može se videti zašto je kamen prisutan još od vremena starih Rimljana i korišćen je za izgradnju svega, od poznatih statua do kuhinjskih i kupatilskih ploča.