Sta-je-bruseni-mermer-i-kako-se-brinuti-o-njemu-750x450

Šta je brušeni mermer i kako se brinuti o njemu?

Brušeni mermer i polirani mermer?

Mermer je jedan od najboljih materijala koje proizvodi zemlja. Mnogi vlasnici kuća žele da unesu ovaj divni prirodni kamen u svoje domove u obliku radnih ploča, ukrasnih ploča i raznih drugih površina. Bez obzira gde ga instalirate, mermer će izgledati neverovatno.

Kada kupujete mermer, imaćete mnogo različitih boja i stilova koje možete izabrati. Pored ovoga, imaćete i opcije kada je u pitanju završna obrada kamena. Dve najčešće završne obrade koje ćete naći su brušeni i poliraOvaj vni. odič će vam dati informacije o tome šta je svaka opcija i može vam pomoći da odlučite koja je prava za vaš dom.

Koja je razlika?

Brušeni mermer je mermer koji nije prošao proces poliranja. Ovo dovodi do toga da kamen ima mat izgled, a ne karakterističan sjaj poliranog mermera. Mnogi vlasnici kuća biraju brušeni mermer zbog njegovog prirodnog izgleda. Brušena mermerna ploča ili druga površina neće biti toliko reflektujuća kao ona koja je polirana.

S druge strane, polirani mermer je mermer koji je prošao proces poliranja. Poliranje čini da kamen izgleda sjajno. Polirani mermer će naglasiti boje i vene prisutne u prirodnom kamenu.

Kako da znate da li je brušeno ili polirano mermer bolje za vaš dom?

Pravi odgovor na ovo pitanje je da će to na kraju biti stvar vašeg izbora. Uz to, sledeća analiza će vam pomoći da donesete odluku. Mrlje, ogrebotine i urezivanja su tri najčešća problema povezana sa mermerom. Ispod je poređenje kako mermer sa obe opcije završne obrade rešava probleme.

Ako imate mermernu površinu, kao što je mermerna ploča, koja se nalazi u oblasti sa velikim prometom, brušeni mermer bi vam mogao biti privlačniji. Pošto ima mat završnu obradu, moći će da sakrije sve nesavršenosti kao što su ogrebotine i urezi bolje od poliranog mermera.

Kako možete najbolje zaštititi svoj mermer?

Bilo da je brušen ili poliran, želećete da održite svoj mermer u odličnom stanju godinama koje dolaze. Za to neće biti potrebno mnogo truda, već nekoliko ključnih koraka koje možete preduzeti. Za početak, uvek treba da se uverite da je vaš mermer, brušen ili poliran, pravilno zapečaćen. Zaptivanje će pomoći da se spreči da tečnost i mrlje prođu u pore kamena. Obično ćete morati da zapečatite svoj mermer otprilike jednom u nekoliko meseci.. Na kraju, poželećete da budete što je moguće oprezniji oko svog mermera, posebno ako je u oblasti sa velikim prometom kao što je kuhinja. Pokušajte da izbegnete prolivanje i očistite sve što se desi čim se dogodi.

Bilo da postavljate brušeni ili polirani mermer, prelepi prirodni kamen će vizuelno transformisati vaš prostor na bolje.