Ideal Objava

SALONSKI STAN U SIVOJ SKALI | Studio Line4Design

Tekst preuzet sa “Magazin -daibau”

Salonski stan u sivoj skali | Studio Line4Design

Modernizacija i redizajn salonskih stanova sve su češći projektantski motiv u dizajnu enterijera, zbog čega se kao nezaobilazni trendovi pojavljuju visoki plafoni, lukovi, zidne lajsne i dvokrilna vrata između prostorija, koji se zadržavaju i modernizuju kao vrednosti stambenih prostora stare gradnje. Dizajn enterijera stana u Zemunu po projektu arhitekte Jasmine Kukrika i Line4Design Studija na modernizaciju „salonca“ odgovara uvođenjem sive skale i monohromatskih akcenata koji prostoru daju savremeni izgled.

Izbor i tekst: Milja Mladenović

Dizajn enterijera stana salonskog tipa u Zemunu inspirisan je korišćenjem nasleđa stana kao nosioca duha prostora, pa se tako već od ulazne zone kao ključni motiv pojavljuju lukovi koji povezuju prostorije, a čije oblaganje crnom bojom doprinosi stvaranju upečatljivog vizuelnog izraza i identiteta stana. Ponavljanjem crnih lukova kroz prostor, stvoren je moderan prostorni akcenat koji na jasan način povezuje nasleđeni oblik i savremeni dizajn.

Centralni motiv ovog projekta predstavlja trpezarija – salon, iz koje, kao centralnog jezgra okupljanja, kreće celokupna komunikacija u prostoru. Infinity Design trpezarijske stolice svedene geometrije tamnim nijansama naglašavaju prostor okupljanja, dok se uz crni luk u prostoriji pojavljuje i zid obložen Minotti zidnim pločama sa mermernom šarom, kao nosilac luksuznog tona stana.

Smešten u uglu prostorije, na komunikaciji između dnevne sobe i noćne zone, luk na ulazu u dnevnu sobu predstavlja moderni kontrast belim zidovima i pravougaonim komadima nameštaja, dok zajedno sa Dobar izbor d.o.o. podnim i zidnim lajsnama održava izvorne ambijentalne vrednosti salonskog stana. Pravac pružanja prozračne dnevne sobe posebno je naglašen slogom parketa u „ševron“ šari, koja predstavlja jedan od upečatljivijih trendova savremenog dizajna enterijera. 

Mesto okupljanja u dnevnoj zoni čine Italiana Salotti ugaona garnitura i Infinity Design fotelja koja u prozačni prostor nežno sivih tonova uvodi upečatljivu boju kao akcenat. Pozicioniran oko klub stola kao centralne tačke prostorije, nameštaj posebno akcentuje funkciju prostorije kao mesta za druženje, sa mnoštvom mesta za sedenje, ali i slobodnim prostorom oko društvenog jezgra, kojim se omogućava neometano kretanje.

Veza sa trpezarijom, i kadar koji upečatljivo oslikava međuratni karakter izvornog prostora stana ostvareni su u vidu restauriranih dvokrilnih vrata sive boje, koja dolaze do izražaja kao funkcionalni element sa savremenim tretmanom. Sa obe strane dvokrilnih vrata nalaze se crni lukovi, koji u vidu portala i niše sa policama naglašavaju multifunkcionalni karakter oblika, ali i stvaraju vizuelnu simetriju dnevne sobe.

U kuhinji prozračnih tonova i čiste geometrije kao funkcionalno-estetski detalj pojavljuje se Ideal Stone kvarc proizvođača Technistone, koji ima dvojaku ulogu – kao radna ploča i kao zidna obloga, čime zamenjuje pločice koje se najčešće viđaju između gornjih i donjih kuhinjskih elemenata, i stvara kontinualni potez prirodnih tonova. 

Kao omaž periodu izgradnje zgrade iz 1930-tih godina posebno se ističe enterijer kupatila, u kome su arhitekti Line4Design Studija savremenim dekorima Minotti pločica citirali prepoznatljiv međuratni stil, sa crnim listelama koje razdvajaju pločice mermerne šare i površinu zida. Kao i prostori dnevne zone, i kupatila na spoju zida i plafona imaju lajsne koje podražavaju izvorni duh vremena stana.

Prostori spavaćih soba takođe su kreirani kao potpuno prozračne prostorije sa difuznim prirodnim osvetljenjem artikulisanim Tier zavesama, i suptilnim funkcionalnim celinama koje podržavaju miran ton noćne zone. 

Uz krevet je pozicioniran radni sto sa kamenom površinom, čime je spavaća soba dobila dvostruku namenu – kao prostor za odmor ali i prostor za rad. Ova dualnost karaktera prostorije u projektovanju detalja ostvarena je odabirom Legrand prekidača i utičnica koji istovremeno odgovaraju i zahtevima radnog dela sobe, i kontroli osvetljenja u prostoriji iz kreveta. Na ovaj način je izbegnuto dupliranje funkcionalnih elemenata, i maksimizovana jednostavnost korišćenja prostora.

Upečatljivim korišćenjem nasleđenih nosilaca identiteta salonskog stana i njihovim oplemenjivanjem u savremenom izrazu, stan po projektu Line4Design Studija na upečatljiv način odgovara na potrebe savremenog stanovanja, koristeći zatečene kvalitete stana kao potencijal za stvaranje vanvremenskog izraza.

22.10.2023.