56-Objava-Ideal-Stone-750x450

Razlike između Calacatta i Carrara mermera

Za prosečnog vlasnika kuće, mermerne ploče su samo lep materijal za njihovu kuhinju ili kupatilo. Međutim, u severnim planinama Italije, nisu svi mermeri stvoreni jednaki, čak i ako su vađeni iz istog područja. Postoje određene osobine koje izdvajaju svaku mermernu ploču.

Osnove mermernih ploča

Od 2017. godine, svetska potražnja za luksuznim prirodnim kamenjem je veća nego što je ikada bila. Dva najtraženija kamena su Mermer iz Calacatte i Mermer iz Carrare. Međutim, pošto je Calacatta Mermer obično popularniji od Carrare, ponekad se smatra da je „bolji“, iako ovo nije istina. Ključni detalj za razumevanje svih mermernih ploča, kao i onih od drugog prirodnog kamena, jeste da je svaka ploča jedinstvena jer se formira prirodnim procesima.  Ista planina će proizvesti kamenje koje je prilično neupotrebljivo, ali druga serija bi mogla biti najkvalitetnija na svetu. Asortiman je širok i zaista je potreban stručnjak, kako bi se osiguralo da najkvalitetniji mermer uđe u stambene i poslovne objekte. Na sreću, italijanski kamenolomi su posvećeni odabiru najneverovatnijih mermernih ploča Calacatte i Carrare. Iako postoje standardni faktori za određivanje vrednosti mermera, kao što su koliko je beo, debljina žila i simetrija žila, ipak vrednost će uvek ostati u očima posmatrača. Većina vlasnika kuća brine o izdržljivosti i izgledu. Sasvim jednostavno, ako izgleda dobro kao njihova kuhinjska ploča ili ploča u kupatilu, oni će biti zadovoljni. Retko se prosečni vlasnici kuća upuštaju u nasleđe svojih radnih ploča, ali mi vas molimo da to učinite! Za one koji žele dalje da razumeju razlike između mermera Calacatta i Carrara mermera, imamo odgovore na sva vaša pitanja.

Poreklo

Prvo, hajde da se pozabavimo uobičajenom zabludom, iako se ovi mermeri vade u Carrari u Italiji, oni potiču iz različitih oblasti planine, što označava njihove razlike. Oni mogu doći samo iz ovog specifičnog regiona. Ponekad period čekanja na ovaj mermer može biti i više od godinu dana!

Šta je Carrara Mermer?

Carrara Mermer je jedan od najpoželjnijih prirodnih kamena na svetu. Može se koristiti za mnoge svrhe u kući. Dolazi iz Carrare, Italija.

Šta je Calacatta Mermer?

Takođe dolazi iz Carrare, Italija, Calacatta Mermer je mnogo drugačiji. Calacatta Mermer ima tendenciju da bude malo svetlije boje od Carrara Mermer.

Estetika 

Bela Carrara ima „mekše“ vene, dok ploče od mermera Calacatta obično sadrže veoma oštre i debele vene. Calacatta je obično belja od Carrare. U stvari, Bela Carrara može biti sivkasta u poređenju sa Calacattom.

Cena mermernih ploča

Pošto je Carrara bogatija, generalno ima nižu cenu od Calacatte. Mermerne ploče koje imaju debele simetrične žile i čisto belu podlogu uvek će biti najtraženije, a njihova cena će vam to i dokazati. Na kraju, u zavisnosti od stila koji volite i vašeg budžeta, oba kamena su odličan izbor. Tu znajte da ne možete mnogo pogrešiti.