Razlika-između-mermera-i-kvarcita-750x450

Razlika između mermera i kvarcita

[kc_row use_container=”yes” force=”no” column_align=”middle” video_mute=”no” _id=”716469″][kc_column width=”12/12″ video_mute=”no” _id=”804173″][kc_column_text _id=”631317″]

Mermer i kvarcit možemo nazvati blizancima kada je reč o prirodnom kamenu.

I mermer i kvarcit su označeni kao metamorfna stena koja ima slojevit izgled. Boje kamena i mermera i kvarcita – dostupne dizajnerima i vlasnicima kuća koje je pokrenula industrija prirodnog kamena takođe mogu biti slične. Međutim, pažljiviji pogled na mermernu ploču u poređenju sa kvarcitnom pločom otkriva njihove jedinstvene kvalitete. To nije toliko iluzija, nego jedan od napora majke prirode.
Mermer nastaje kada je krečnjak izložen visokom pritisku i toploti. Rezultirajuća rekristalizacija stvara mermer od krečnjaka. (Zapamtite, mermer je krečnjak, ali krečnjak nije mermer.) Ovi kristali kalcita, jednog od primarnih minerala mermera, daju mermeru njegovu lepotu. Kao i svi krečnjaci, mermer je zbog visokog nivoa kalcita podložan oštećenju kiselinama koje se nalaze u mnogim namirnicama (limun), tečnostima (vinu) i proizvodima za čišćenje, uključujući sirće. Promena vremenskih obrazaca takođe može uticati na mermer. Zato vidite toliko vekovnih nadgrobnih spomenika kako blede na grobljima.
Ipak, mermer je jak kamen, može se polirati do savršenstva i vekovima se koristi za građevine i spomenike.

S druge strane, kvarcit nastaje rekristalizacijom peščara pod visokim pritiskom i toplotom, što stvara kvarc. Većina kvarcita sadrži 90 posto kvarca, jednog od najčešćih minerala na Zemlji. Zamislite sve svetske plaže i pustinje – glavna komponenta u gotovo celom tom pesku je kvarc.

Oba prirodna kamena odličan su izbor za bilo koji dom ili posao, a ako se o njemu redovno brinete, doneće životni vek sreće.

Mermer danas

Danas se mermerni pultovi mogu naći u domovima i preduzećima širom sveta.
Pre postavljanja mermernih brojača budite sigurni da se prostor – kuhinja ili kada – može zaštititi od opasnosti od nagrizanja kiselom hranom i proizvodima za kosu i kupku. Ali ne bojte se previše. U mnogim slučajevima proizvodi kao što je sredstvo za uklanjanje uljnih mrlja mogu ukloniti ružno nagrizanje sa mermernih ploča.

Iako većina nas povezuje mermer sa belom bojom, ploče ovog prelepog prirodnog kamena mogu se naći u varijacijama boja, zahvaljujući majci prirodi. Ako su ključni karbonatni materijali u mermeru – koji su uglavnom kalcit i dolomit – čisti, dobićete besprekoran beli mermer. Kada drugi minerali uđu u mešavinu, vene i nijanse boja su krajnji proizvod.

Kvarcit danas

Trajnost i nisko održavanje kvarcita podigli su prirodni kamen na drugi status među vlasnicima kuća, posebno onima koji traže alternativu sveprisutnom granitu ili ugradnju za mermer u užurbanoj kuhinji ili kupatilu. Njegov glatki i staklasti izgled može oponašati mnoge klikere.

Kvarcit nije ograničen na bele nijanse. Boje kamena se kreću od tamno smeđe do svetlo smeđe, plave, zelene, ružičaste, pa čak i ljubičaste. Sve ove boje, međutim, imaju izvanredne uzorke.

Ako pogledamo boje kamena, glavna prednost upotrebe kvarcitnih ploča je odsustvo kalcita, što znači da se ove ploče neće nagrizati poput mermera. Držači kuhinjskih ploča dizajniranih kvarcitom neće morati da se uznemiravaju svaki put kad sok, vino ili limun dođu u kontakt sa njihovim dragim prirodnim kamenom.

Čišćenje mermera i kvarcita

Da bi se pomoglo u odbijanju vlage, bojenja i nagrizanja, savetuje se zaptivanje i za kvarcitne radne površine i za mermerne stolove. Kvarcit treba zaptivati dva puta godišnje. Mermerne brojače treba zatvarati do četiri puta godišnje, jer je mekši i porozniji od kvarcita.
Mermer i kvarcit su predivno kamenje različitih ali i sličnih kvaliteta. U zavisnosti od vašeg projekta i primene, jedan kamen može biti idealniji za vas od drugog. Bilo koji kamen odaberete, uživat ćete u njegovoj lepoti dugi niz godina.

[/kc_column_text][/kc_column][/kc_row]