Ideal-Stone-kuhinja-2-750x450

Raspored male kuhinje: kako možete maksimalno iskoristiti svoj prostor?

Ako imate manju kuhinju, maksimiziranje vašeg prostora je ključno. Iako mala kuhinja može izgledati kao neprijatnost, nedavni trendovi su popularizovali malu kuhinju. Ovaj vodič će vam pomoći da saznate više o izgledu male kuhinje.

Kako male kuhinje mogu biti korisne?

Iako možda nema puno prostora, mala kuhinja ima određene prednosti.

Idemo redom:

Efikasan radni prostor

Može izgledati nefunkcionalno kada imate minimalnu količinu prostora za pripremu obroka. Međutim, manji prostor zapravo može biti od koristi. Manja površina znači manji radni trougao (lokacije šporeta, frižidera i sudopere jedna u odnosu na drugu). Ovo može pomoći jer ćete morati samo da se okrenete da biste imali pristup svemu što vam je potrebno, a ne da hodate preko cele sobe kao u velikoj kuhinji.

Rezanje troškova

Pošto je vaš kuhinjski prostor manji, neće vam trebati toliko materijala za elemente kao što su radne ploče i ormarići. Što vam je manje materijala potrebno, manje ćete morati da platite.

Pojednostavljeni dizajn

Što manje prostora to ćete imati potrebu da pojednostavite dizajn svoje kuhinje i brže se odlučite za neku od brojnih opcija.

Dodatni prostor za ostale prostorije

Manja kuhinja takođe vam može omogućiti da imate više prostora za druge prostorije u vašoj kući. To znači da imate dodatni prostor za svoju dnevnu sobu, trpezariju ili druge prostorije.

Koji izbor imamo sa malom kuhinjom?

Male kuhinje omogućavaju ograničene mogućnosti rasporeda. Pošto kuhinja nije velika, zaista možete imati samo kuhinju ili kuhinju sa jednim zidom. Međutim, u većini slučajeva kuhinja sa jednim zidom neće biti prikladna. Kuhinja sadrži šporet, sudoperu, frižider i druge elemente, kao što je mašina za pranje sudova. Dizajn takođe sadrži gornje i donje ormare za skladištenje. Kuhinja sa jednim zidom nije pogodna za većinu domova jer je prostora jednostavno premalo za većinu vlasnika kuća. Kuhinja sa jednim zidom ima vrlo malo prostora za pultove i ormare, što je u suštini samo čini idealnom opcijom za vlasnike kuća koji ne koriste kuhinju često. Iako je i to moguće, verovatno nije u vašem interesu da imate kuhinjsko ostrvo ako je vaš prostor ograničen. Dok su ostrva pogodna za pripremu hrane i druženje, ugradnja ostrva u malu kuhinju može zauzeti značajan deo vašeg već ograničenog prostora.

Čišćenje u maloj kuhinji

Jedna od najbitnijih prednosti koje ćete dobiti sa malom kuhinjom je to što imate manje prostora za čišćenje. Umesto da se brinete oko čišćenja ogromne količine prostora, možete očistiti svoju malu površinu i nastaviti dalje.

Kako možete učiniti da mala kuhinja bude veća?

Čak i ako je vaša kuhinja mala, može odavati suprotan utisak. Pažljivim planiranjem možete lako učiniti da vaša mala kuhinja bude veća nego što jeste. Ispod su nekoliko korisnih saveta kako da vaš mali prostor bude malo veći.

Kako dizajnirati izgled male kuhinje

Verovali ili ne, boja vašeg prostora zapravo može učiniti da se oseća većim ili manjim. Pokušajte da izaberete neutralne ili svetlije boje da bi prostor bio otvoreniji i veći. Na primer jedna od opcija  neutralnih boja su bež i siva. Možete čak i da izaberete da li želite da uskladite svoje radne ploče sa svojim ormarima ili želite da napravite kontrast. Možete ići još dalje i upariti ove elemente sa elegantnom pozadinom da biste vizuelno poboljšali svoj prostor. Pozadinske ploče mogu biti oko 4 inča ili zauzeti ceo zid iza radne površine.

Izvlačenje maksimuma iz dizajna vaše kuhinje važno je u svakom prostoru, ali posebno u malim prostorima. Kroz određeno planiranje, možete maksimalno iskoristiti svoj prostor. Ovo će vam pomoći da maksimalno iskoristite svoju malu kuhinju.

Iako mala kuhinja može izgledati kao negativna u svakoj kući, gledajte da iz svakog prostora izvučete maksimum.