Pulta-za-kupatilo-od-prirodnih-do-veštačkih-materijala-750x450

Pult za kupatilo od prirodnih do veštačkih materijala

Pult za kupatilo od različitih materijala

Jednom kada se donese odluka o obnovi kupatila, neizbežno je da radne površine budu ispražnjeni deo projekta obnove. Izdržljivost materijala koji se lako čiste je presudan za usklađivanje praktičnosti sa estetskim.
U nastavku ćemo istražiti bezbroj materijala koji se mogu koristiti za pult u kupatilu, kao i različite kvalitete kojih svaki materijal poseduje.

Materijali za ploče od prirodnog kamena

Smatran jednom od najboljih opcija za radne ploče, prirodni kamen je izdržljiv i ujedno i jedan od najtraženijih kada je u pitanju dizajn kuće. Uz različite ploče od prirodnog kamena koje možete odabrati, bilo koji vlasnik kuće može pronaći materijal koji upotpunjava njihovu ukupnu dizajnersku viziju i dodaje vrednost kupatilu i domu.

Granit

Jedan od popularnijih materijala za radne površine su granitne ploče koje su slične mermeru, ali imaju manje vene i nude bolju otpornost na toplotu. Za kuhinju ovo ima smisla.

Ipak, granit zahteva rutinsko održavanje i periodično zatvaranje / dorade. Ipak, granit će dugo trajati. Idealno mesto za granit bilo bi glavno kupatilo ili prostor sa velikim prometom.

Škriljac

Škriljac je opcija tvrdog i izdržljivog prirodnog kamena koji je otporan na mrlje bolje od mermera ili granita. Ograničen je u opcijama boja, ali pristupačan i uglađenog izgleda, škriljac nudi rafiniranu estetiku a njegova tekstura stvara osećaj više utemeljen u prirodi nego bilo šta drugo. Jedinstvena i izdržljiva opcija, škriljevac vredi razmotriti posebno ako se odlučite za više zemljanih nijansi ili prigušenih boja za vaš estetski dizajn.

Mermer

Predstavlja najlepšu opciju od prirodnog kamena, mermer je poznat po svojim venama, što pomaže da svaka ploča bude jedinstvena. Iako ovo može otežati pronalaženje drugih komplementarnih dizajnerskih materijala, uvek je pametno zapamtiti da je lakše oblikovati oko vašeg mermera, nego što je pokušati pronaći ploču koja će odgovarati vašem dizajnu.

Kao i granit, mermerne ploče takođe treba redovno održavati i periodično dorađivati.

Kvarc

Česta je zabluda da su kvarcne ploče u porodici prirodnog kamena. Dok se pravi kremen koristi u proizvodnji kvarcnih ploča, smole i pigmenti su presudni deo procesa. Zato kvarc, izuzetno svestran i izdržljiv materijal za radne ploče, sleti u umetnički ili sintetički deo. Kvarc je manje lomljiv od ostalih opcija od prirodnog kamena, što ga čini dobrim materijalom za prostorije koje se koriste u velikoj meri kao što je kupatilo. Takođe ima više mogućnosti u pogledu boja i dezena, što omogućava veću fleksibilnost u pogledu opšte dizajnerske vizije.

Iako je skuplji i manje otporan na toplotu (opet nije ključna briga za kupatila), dodatni trošak uglavnom je posledica gore navedenih pozitivnih vrednosti kvarca.

Čvrste površine

Proizvedene mešanjem poliesterskih i akrilnih čestica i povezivanjem preko smola, ploče sa čvrstim površinama jedna su od najisplativijih i različitih materijala na raspolaganju. Kao rezultat toga, čvrsto stanje je postalo popularna opcija za vlasnike kuća jer im nudi širok spektar izgleda i stilova, lako se održavaju i otporni su na mrlje. Razmislite o srednjoj opciji između laminata i prirodnog kamena.

Jedan od najvećih mogućnosti čvrstih površina za radne ploče je da oni nisu ograničeni kada je u pitanju mašta. Ako ga možete zamisliti, on se može izraditi i prilagoditi bilo kojoj šemi dizajna. Uz to, prilično su izdržljive i takođe su dobre za područja sa velikim prometom.

Staklo

Pultne ploče proizvedene od drobljenog stakla trenutno su u trendu kada su u pitanju projekti obnove kupatila. Slično kao na čvrstoj površini, staklene ploče od drobljenog stakla izrađene su ugrađivanjem recikliranog stakla u prozirni akril, a ponekad i u beton. Međutim, ploče od drobljenog stakla proizvedene od akrila znatno su jače od onih napravljenih od betona. Pored toga, one napravljene akrilom takođe su super jednostavne za čišćenje i održavanje. Što se tiče cene, ona je malo viša od čvrste površine, ali isplati se ako želite moderan izgled.