243448826_4387111058042786_7987478139488652256_n-750x450

Prosečne veličine kuhinje: Koje su standardne veličine za kuhinje?

Određivanje prosečne veličine kuhinje je težak zadatak. To je uglavnom zato što je promena veličine kuća u poslednjih pola veka izazvala promenu veličine kuhinja. Uopšteno govoreći, kuće su se povećale u ovom periodu. Ovaj vodič će vam pomoći da odredite koje su prosečne veličine za kuhinje u odnosu na veličinu kuće.

Kako veličina kuhinje utiče na druge elemente sobe?
Ukupna veličina kuhinje će u velikoj meri uticati na veličinu različitih struktura u prostoriji. Na primer, veličina vaše kuhinje će odrediti koliko su velike ili male vaše radne ploče, osnovni ormarići, gornji ormarići i druge strukture. Takođe, od toga zavisi da li možete da ugradite kuhinjsko ostrvo u prostoriju. Na kraju, pošto veličina kuhinje može uticati na veličinu vaših ormara, ona takođe može odrediti kako koristite prostor za skladištenje. Iako veličina kuhinje može izgledati kao mala stvar, ona može drastično uticati na ceo raspored kuhinje.

Kuhinje: stare naspram novih i uticaj na veličinu
Od sredine 20. veka, kuhinje su se striktno koristile kao prostor za pripremu jela. Danas to često nije slučaj, jer kuhinje služe kao prostor za pripremu hrane, druženje, a u nekim slučajevima i gledanje televizije. Kuhinje u današnje vreme u suštini služe i za kuhinju i za trpezariju. Moderna funkcionalnost kuhinja direktno odgovara povećanju dimenzija kuhinje tokom vremena. Današnji dizajn kuhinja se drastično razlikuje od onih od pre 50 godina.

Koliki procenat prostora zauzima prosečna kuhinja u kući?
U proseku, kuhinja će zauzimati između otprilike 10 do 15 procenata ukupne kvadrature kuće.
Kuhinje se često nazivaju “srcem” ili “centrom” doma. Ovo je slučaj bez obzira da li je kuhinja mala ili velika. Na kraju krajeva, prosečna veličina kuhinje će u velikoj meri zavisiti od ukupne veličine kuće u kojoj se nalazi.