Povećajte-vrednost-zakupa-novim-pločama-750x450

Povećajte vrednost zakupa novim pločama

Kuhinja je jedna od najčešće korišćenih prostorija u kući. Većina porodica su ljubitelji domaćih jela i provode poprilično vremena u kuhinji. Pored toga, kuhinja je mesto za prijateljska okupljanja, neformalne razgovore i porodična okupljanja. Štaviše, u kuhinji je obično mesto za rad i učenje, jer je manje ometanja, pa stoga veliku većinu vremena provodimo baš u kuhinji. Zbog stalne izloženosti ove prostorije, postoji rizik od ubrzanog habanja. Renoviranje celokupne kuhinje skup je poduhvat i možda nije najprijatnija stvar, posebno kada imate budžet. Međutim, postoje manja renoviranja koja mogu osvežiti vašu kuhinju, poput novih radnih površina. Radne površine mogu povećati vrednost vašeg doma. Većina potencijalnih stanara ovo smatra značajnom pogodnošću, posebno oni koji traže dugoročni zakup. Trajnost i funkcionalnost radnih površina mogu doneti prevagu za potencijalne stanare.

Uobičajena je zabluda da vrhunski pultovi podrazumevaju visoku cenu. Dosta je materijala koji su pristupačni, a opet izdržljivi i estetski ugodni.

Brojni su materijali za radne površine koji možete izabrati, a svi oni imaju jedinstvene kvalitete. Razdvojimo je na osnovu troškova, izgleda i održavanja.

Kvarc i čvrsta površina

Izaberite kvarcnu i čvrstu podlogu ako preferirate opciju bezbrižnog i lakog održavanja. Kvarc je jedan od najtrajnijih materijala za radne površine. Podseća na prirodni kamen. Za razliku od ostalih materijala, ne zahteva zaptivanje.

Granit, mermer

To su prirodni površinski materijali koji pokazuju karakter i autentičnost, ali mogu zahtevati održavanje. Zaptivanje im je potrebno najmanje jednom godišnje. Ipak, ti materijali su prilično izdržljivi. Mermer može podneti toplotu, ali lako može da promeni boju. Granit je gotovo imun na habanje. Svaki od ovih materijala mogu biti dobra opcija za radne površine ako svoju imovinu plasirate na luksuzno tržište.

Pločica i laminat

Ako tražite povoljne opcije, pločice i laminat mogu biti pravi izbor za vas. Ploče za pločice su relativno jeftine, plus možete ih sami sastaviti i uštedeti na izvođačima. Na raspolaganju su veliki nizovi pločica, tako da ih možete prilagoditi potrebama svoje kuhinje. Na primer, možete odabrati velike pločice kako biste sprečili ulazak vlage. Štaviše, kada se jedna od pločica polomi ili pukne, lako je zameniti. Porcelanske pločice nisu otporne na toplotu, ogrebotine i mrlje. Jedan od ogromnih nedostataka je taj što su ploče od  pločica podložne vlazi.

Laminatne radne površine su još jedna povoljna opcija laka za održavanje. Laminatne radne površine nude širok spektar boja i uzoraka, a takođe se lako čiste. Ipak, ovaj materijal nije baš dugotrajan. Smatra se zastarelim materijalom, jer lako promeni boju i ljušti se nakon duže upotrebe.

Nerđajući čelik, drvo i beton

Postoje i neki nekonvencionalni materijali koji se obično koriste u nestambenim kuhinjama, ali mogu dobro odgovarati vašoj viziji kuhinje. Ako tražite netradicionalne materijale, trebalo bi da pogledate nerđajući čelik, beton ili drveni mesarski blok. Međutim, morate uzeti u obzir da ti materijali imaju visoku cenu i zahtevaju ozbiljno održavanje. Budući da se nerđajući čelik i beton koriste u profesionalnim kuhinjama, obe mogu preživeti tešku upotrebu. Pored toga, nerđajući čelik je otporan na visoke temperature. Bez obzira na to, nerđajući čelik je jedan od najskupljih materijala i na njemu ostaju otisci prstiju i udubljenja. Betonski blok, s druge strane, zahteva ozbiljno održavanje i može lako pucati ako nije redovno zatvaran.