Planovi-kuhinjskog-ostrva-Kako-efikasno-ugraditi-kamen-750x450

Kako efikasno ugraditi kamen?

Planovi kuhinjskog ostrva: kako efikasno ugraditi kamen?

Ostrvo je zaista središnji deo svake kuhinje. Korišćenje kamena za vaše ostrvo zaista može podići vašu kuhinju na novi nivo.

Imati ostrvo u vašoj kuhinji ima mnogo prednosti kako estetskih tako i funkcionalnih.

Zašto bi trebali ugraditi kamen u svojoj kuhinji?

Korišćenje kamena bilo gde u vašoj kući doneće velike prednosti, kako vizuelno tako i finansijski. Ne može se poreći bezvremenski i elegantan izgled kamene radne površine. Bilo da je to granit, mermer ili nešto egzotičnije, poput dragog kamenja, kamena ploča će privlačiti pažnju u vašoj kući. Pored toga, kada imate kamen u svojoj kući povećavate automatski vrednost kuće zbog velike potražnje za kamenom.

Koje su mogućnosti kamena?

Kada gledate opcije za kamen, imate veliki izbor. Ovaj vodič će proći kroz neke vrste kamena koje možete koristiti za kuhinjsko ostrvo.

Granit

Ako pravite novo kuhinjsko ostrvo, postoji vrlo malo opcija od prirodnog kamena koji su pogodniji za posao od granita. Granit ne samo da izgleda otmeno i elegantno, već je i jedna od najtraženijih površina od prirodnog kamena koju ćete pronaći. Granit je savršen za kuhinju zbog svoje izdržljivosti; možete postaviti vruće lonce i tiganje sa šporeta na njenu površinu bez oštećenja radne površine. Iako se to ne preporučuje, možete rezati direktno na površini granitne ploče. Zapravo će oštetiti nož koji koristite umesto kamena. Granit je takođe otporan na toplotu i mrlje. Granitna ploča je neporozna, pa dok je pravilno zapečaćena, površina je veoma sanitarna.

Mermer

Kada su u pitanju radne ploče, mermer je klasična opcija za građevinski materijal. Prirodni kamen odlikuje se elegantnim pramenovima koji će izdvojiti vaše kuhinjsko ostrvo. Iako nije tako izdržljiv kao granit, mermer će trajati veoma dugo ako se o njemu pravilno brinete. Jedan ključni aspekt koji biste trebali znati o brizi za mermer jeste oprez pri prosipanju. Mermer je porozan, a oštetiće ga kisele materije, poput kafe, vina ili sode. Mermer takođe mora biti zapečaćen. Trebali biste ponovo zatvarati mermer svaka tri meseca.

Kvarc

Iako nije prirodni kamen, nemojte se zavaravati. Kvarcne radne ploče nude veliku prednost. Kamen se proizvodi korišćenjem otprilike 90 posto kvarcnog minerala s oko 10 posto smole, polimera i pigmenata. Trajnost kvarca čini ga logičnim izborom za kuhinjsko ostrvo. Materijal nije otporan na toplotu i dobiće tragove opekotina ako se na površinu postave vruće posude ili tiganji. To je zato što će toplota rastopiti smolu. Glavna prednost izbora kremena je da nećete morati da zapečatite radnu površinu, a to će biti vrlo sanitarna površina vašeg kuhinjskog ostrva.

Kvarcit

Još jedna lepa i praktična opcija za vaše kuhinjsko ostrvo je kvarcit. Da se ne brka sa slično nazvanim kremenom, kvarcit je zapanjujući prirodni kamen koji je veoma izdržljiv. Kvarcit je otporan na toplotu, mrlje i ogrebotine. Sve ovo može vam se svideti ako tražite kamen koji je istovremeno i snažan i atraktivan. Korištenje kvarcita za kuhinjsko ostrvo doneće vam mnoge dugotrajne prednosti.

Koji kamen da izaberem za ostrvo moje kuhinje?

Koji kamen treba da odaberete pre svega zavisi od toga šta očekujete. Da li želite nešto čisto stilski, čak i ako zahteva dodatno održavanje? Ili možda tražite nešto što je izdržljivo, ali možda nije toliko estetski atraktivno . Konačno, postoji nekoliko opcija koje će vam pružiti najbolje u pogledu stila i izdržljivosti. Sve u svemu, bilo koja od gore navedenih opcija za ostrvo od  kamena biće velika prednost vaše kuhinje.

Koliko će koštati moja nova kuhinja?

Cena vašeg novog kuhinjskog ostrva zavisiće od nekoliko faktora. Da biste stekli predstavu o ceni svog novog kuhinjskog ostrva, morate uzeti u obzir faktore poput materijala koji ćete koristiti i koliko tog materijala će vam trebati. Što je kamen ređi, to će više koštati vaše novo kuhinjsko ostrvo.

Koje su prednosti kuhinjskog ostrva?

Postoji mnogo sjajnih razloga za dodavanje ostrva u vašu kuhinju. U nastavku će ovaj vodič detaljno objasniti mnoge prednosti.

Više prostora za skladištenje

Ako imate ostrvo u vašoj kuhinji, dodaćete više prostora za skladištenje, što je savršeno ako vaša kuhinja nije velika. Funkcije poput ugrađenih ormara mogu biti od velike pomoći.

Dodatna sedišta

Još jedan pozitivan uticaj kuhinjskog ostrva je dodatno sedenje. Ovo je posebno korisno ako zabavljate goste ili imate manju kuhinju. Što se tiče sedećih mesta, razmislite o obliku ostrva  pre svega zbog toga koje stolice želite barske ili obične.

Dodatni sadržaji

Uz dodatni prostor koji steknete, možete imati dodatne pogodnosti za svoju kuhinju. Ovo uključuje funkcije poput sudopere ili dodatnog gornjeg dela peći. Imajući ove dodatne funkcije može vam znatno olakšati pripremu obroka.

Okupljanje u kuhinji

U mnogim domovima kuhinja je često veoma važna prostorija za porodična okupljanja. Bez obzira da li se zabavljate sa proširenom porodicom, prijateljima ili samo večerate sa porodicom, kuhinjsko ostrvo je odlično mesto za provod sa ljudima koje volite.

Više prostora za pripremu obroka

Ako neprestano kuvate, ostrvo kuhinje može vam ponuditi veliku prednost kada je reč o pripremanju obroka. Vaše kuhinjsko ostrvo pružiće vam više prostora za širenje svih sastojaka koje koristite.

Ključna tačka

Jedna od glavnih prednosti posedovanja kuhinjskog ostrva je ta što će postati centralno mesto u kući. Čim ljudi uđu u vašu kuhinju, oči će im se okrenuti ka vašem zapanjujućem ostrvu. Korišćenje kamena može vam pomoći da to postignete.

Iako postoji mnogo drugih materijala koje možete koristiti za ostrvo, poput drveta, nema lepote koju će vam ponuditi kamen. Pored izgleda, toliko je praktičnih prednosti da se kamen ugradi u vaše novo ostrvo kuhinje.

Bez obzira da li tražite nešto što podstiče rustični izgled ili nešto što se uklapa u moderan dizajn vaše kuhinje, postoji vrsta kamena koja će odgovarati vašim potrebama.

Instalacija novog kuhinjskog ostrva je velika investicija, a vi ćete želeti da budete sigurni da je sve urađeno ispravno. Imati kuhinjsko ostrvo može drastično transformisati raspoloženje u vašoj kuhinji, pa čak i celoj vašoj kući u celini. Korišćenje kamena na tom kuhinjskom ostrvu može stvoriti prostor u kojem će vaša porodica i gosti uvek želeti da budu.