Nekoliko-saveta-za-odrzavanje-prirodnog-kamena-750x450

Održavanje prirodnog kamena

[kc_row use_container=”yes” force=”no” column_align=”middle” video_mute=”no” _id=”32697″][kc_column width=”12/12″ video_mute=”no” _id=”906561″][kc_column_text _id=”257437″]

Nekoliko saveta za održavanje prirodnog kamena

Održavanje prirodnog kamena ne zahteva puno nauke, samo treba znati da površine od prirodnog kamena zahtevaju pažljivo rukovanje i negu. Bez obzira da li su u pitanju kuhinjske, pločice za kupatilo ili bilo koja druga površina – nega ovih površina je jednostavna. Međutim, kao i sa svim drugim materijalima morate biti oprezni.

Tokom poslednjih nekoliko decenija, granitne radne ploče su postale osnovni element mnogih domova. Osim što su lepe, poznate su i po svojoj jednostavnoj nezi i izdržljivosti.

Od svih prirodnih kamenja, granit je najjednostavniji za održavanje. Preporučuje se svakodnevno čišćenje granitnih ploča jednostavnim sredstvima poput tople vode i sapuna (tečnosti) za sudove. Nanese se tečnost na površinu pa se mekom, čistom krpom obriše. Bitno je da materijal kojim brišete ne bude previše grub, poput kuhinjskih grubih sunđera, a sapun koji koristite gledajte da bude pH neutralan.

Nikada ne koristite sirće, limunov sok ili sredstva za čišćenje stakla kako bi očistili granitnu ploču. Kisela sredstva je mogu oštetiti, napraviti značajnu štetu poput oštećenja strukturnog integriteta kamena ili potamljivanja površine.

Iako je nastao od krečnjaka koji je bio izložen visokim pristiscima i temperaturama zbog čega je u najvećoj meri otporan na vremenske uslove, mermer je prirodni kamen koji nije otporan na kiselinu niti na jake alkale. Učestala upotreba proizvoda na bazi jakih alkala dovodi do toga da uglačani mermer izgubi svoj sjaj i požuti.

Ulja i masti dovode do stvaranja mrlja. Kišnica i sneg mogu uništiti sjaj i intenzitet boje mermerne ploče. Sredstva protiv kamenca su naročito zabranjena za održavanje mermera.

Ukoliko se desi da Vam se na mermernu površinu prospe kafa, crno vino ili sirće, odmah obrišite tečnost i sipajte dosta vode na to mesto, a zatim prebrišite suvom, mekom krpom.

Preporučuje se redovno održavanje mlakom vodom. Važno je da sredstvo koje koristite bude veoma blago. Nakon pranja, mermerne ploče je potrebno prebrisati mekanom tkaninom koja ima veliku moć upijanja, a zatim je uglancati do sjaja.

[/kc_column_text][/kc_column][/kc_row]