O-kamenolomima-mermera-i-granita-u-Americi-750x450

O kamenolomima mermera i granita u Americi

Znamo da se mermer i granit obično vade u Brazilu i Italiji, ali malo ljudi zna da su Sjedinjene Države takođe vodeći proizvođač granita i mermera. U 2016. godini u kamenolomima širom zemlje proizvedeno je više od 580.000 tona granita i preko 55.000 tona mermera. Na primer, kamenolom mermera Danbi koji se nalazi u Vermontu proizvodi neverovatan mermer više od 100 godina. Kao što možda znate ili ne znate, ovaj mermer je korišćen za izgradnju nekih od najpoznatijih spomenika u zemlji, kao što su Džefersonov memorijal i Vrhovni sud.

Gde se granit nalazi u Sjedinjenim Državama?

Teksas, Masačusets, Indijana, Viskonsin i Džordžija su najveći proizvođači granita u SAD. Ovi kamenolomi granita čine oko 64 odsto proizvodnje u zemlji. U 2016. prirodni kamen se proizvodio u 276 kamenoloma, u 34 države.

Istorija granita i mermera u Sjedinjenim Državama

Najveći otvoreni kamenolom granita na svetu nalazi se u Mount Airi-u, Severna Karolina, takođe poznat kao „Grad granita“. Osnovana 1743. godine, korporacija za granit Severne Karoline sakuplja kamen na tom mestu više od 150 godina.

U Aspenu, u Koloradu, otkriven je kamenolom mermera u stenovitim planinama Kolorado na 9.300 stopa nadmorske visine 1875. Upravo je ovaj mermer, Kalakata Linkoln, korišćen za izgradnju kultnog Linkolnovog memorijala.

Sjedinjene Države, najveći svetski potrošač kamena dimenzija (prirodnog kamena koji je odabran i dovršen do određenih oblika ili veličina), uključujući granit i mermer, rangirane su kao 18. u svetu po proizvodnji granita i mermera. Najveće zemlje proizvođači su Kina, Indija i Turska. Uprkos tome, SAD uvoze skoro 90 procenata granita i mermera koji se koriste u stambenoj izgradnji. Vodeći faktor za ovo je cena. Kamen iz lokalnih kamenoloma obično je jeftiniji. Takođe je važno napomenuti da zemlja nema infrastrukturu da čak i zadovolji visok nivo potražnje.

Planinski beli danbi mermer

Pored toga, većina granita koji se vadi u Americi ima običnu sivu boju koja se obično koristi za strukture ili kao materijal za popločavanje. Američki gradovi su ispunjeni zgradama izgrađenim od američkog granita, ali zbog jednostavne boje granita i nedostatka varijacija, oni se obično ne koriste za radne ploče. Slično tome, većina mermera izvađenog u SAD takođe se koristi za zidove, podove i druge aplikacije koje nisu za radnu površinu, iako u SAD postoji više varijanti mermera za radnu površinu nego granita.

Međutim, još uvek je moguće podržati lokalna preduzeća, pošto manje lokalne kompanije završavaju većinu izrade i ugradnje ploča od granita i mermera.

Gde se nalazi mermer?

Mermer se nalazi širom sveta – uključujući i Sjedinjene Države. Najpoznatija grupa američkog mermera je Danbi mermer koji se vadi u Vermontu i najpopularniji je američki mermer.

Rašireno je verovanje da je cena pokretačka snaga na uvoznom tržištu granita i mermera, međutim, drugi faktor može biti jednostavna činjenica da prosečni potrošač jednostavno nije svestan da se proizvodi vade, verovatno, odmah iza ugla.