Ne-koristite-sirće-na-granitu-da-biste-ga-očistili-750x450

Ne koristite sirće na granitu da biste ga očistili

Zašto ne biste trebali da koristite sirće na granitu da biste ga očistili

Jedan od najatraktivnijih aspekata granitnih ploča je lagana nega. Ove površine od prirodnog kamena zahtevaju određenu negu, ali mnogo manje nego što će to činiti mnogi drugi materijali. Bez obzira da li se radi o kuhinjskim pločama, pločama za kupatilo, pločicama ili bilo kojoj drugoj granitnoj površini, čišćenje je lagano.

Međutim, morate biti oprezni šta koristite za čišćenje granita. Korišćenje proizvoda kao što su sirće, limunov sok i druga sredstva za čišćenje stakla i kisela sredstva za čišćenje uglavnom mogu uzrokovati štetu na vašem granitu. Ovaj vodič će vam pomoći da se informišete zašto ne možete koristiti sirće i druga oštra sredstva za čišćenje granita i šta biste trebali koristiti za čišćenje prirodnog kamena.

Zašto ne trebate koristiti sirće na granitu?

Iako se sirće može koristiti za čišćenje mnogih drugih površina u kući, nikada ga ne biste trebali koristiti za čišćenje granita. Vinska kiselina jedan je od kiselijih proizvoda koji možete pronaći i može uzrokovati značajnu štetu na granitnim pločama ili drugim površinama. Ako ga koristite, može se istrošiti brtva na vašem granitu, potamniti površinu i na kraju prouzrokovati oštećenja strukturnog integriteta kamena.

Ako se pravilno neguje, granit može trajati godinama sjajno. U stvari, granit je toliko izdržljiv da verovatno ostaje u vašem domu duže nego što živite tamo. Uz to, ne želite da oštetite predivan kamen korišćenjem nepravilnih metoda čišćenja. Kao što je gore pomenuto, na granitu nikada ne smete koristiti nikakva kisela sredstva za čišćenje.

Čišćenje granitnih ploča: Šta koristiti?

Sada kada ste svesni šta da ne koristite za čišćenje granitnih ploča, trebali biste naučiti kako ih pravilno čistiti. Za brzo čišćenje možete koristiti toplu vodu, blagi sapun za suđe i papirni peškir da obrišete površinu.

Kada čistite, koristite krpu od mikrovlakana (ili drugu meku krpu). Nikada ne koristite nikakve oštre alate za čišćenje poput čelične vune.

Koliko bi često trebalo čistiti pločice od granita?

U idealnom slučaju trebalo bi da svakodnevno koristite sredstvo za čišćenje prirodnog kamena na granitnim pločama. Ali ako nemate ni minut vremena za čišćenje, u najmanju ruku trebalo bi ga dobro očistite jednom nedeljno. U poređenju sa drugim kamenim pločama, briga za granit je brza i jednostavna.

Šta drugo možete učiniti da svoj granit zadržite u sjajnom obliku?

Pored čišćenja, možete preduzeti različite korake kako bi vaš granit s vremenom izgledao sjajno. Takođe je dobra ideja da se ispod napitaka upotrebljavaju podmetači, jer kondenzacija može da padne na površinu kamena ako nije dovoljno zapečaćena.

Brtvljenje je jedan od najvažnijih aspekata brige o bilo kojoj ploči od prirodnog kamena. Za brtvljenje granita, počnite uklanjanjem svih predmeta i čišćenjem sa radne površine. Zatim nanesite zaptivač. A potom sačekajte 15 minuta. Ako za to vreme zaptivač upije sve, moraćete da nanesete dodatni premaz. Nakon što ovo vreme prođe, obrišite suvišni zaptivni materijal. Na kraju, ostavite površinu radne površine ili drugu granitnu površinu najmanje 24 sata bez upotrebe

Kako uklanjate mrlje sa granita?

Uklanjanje granitnih mrlja relativno je jednostavan način uradi sam. Većina mrlja, bilo da se radi o mrljama od vode ili od ulja za kuvanje, može se ukloniti pomoću đubriva. Perad je pasta koja se obično pravi od kombinacije vode i drugih sastojaka (često soda bikarbona, hidrogen peroksid ili izopropil alkohol).

Ako se dobro brinete o njima, vaše granitne površine mogu ostati u sjajnoj formi godinama. Jedna od glavnih prednosti koju ćete dobiti od granita je ta što o njemu nije teško brinuti.