Možete-li-staviti-vruć-tiganj-na-ploču-od-granita-750x450

Možete li staviti vruć tiganj na ploču od granita?

Hiljadu puta smo čuli rečenicu “ne stavljaj vruć tiganj na ploču oštetićeš je” ali to pravilo ne važi za granite ploče. Zahvaljujući prirodnom sastavu granita, granitne ploče spadaju u materijale sa izuzetnom tolerancijom i otpornošću na toplotu.

Granitne ploče potiču od magmatske stene, odnosno stene koja nastaje hlađenjem i očvršćivanjem lave ili magme. Ovaj proces se odvija na veoma visokim temperaturama. Što se tiče radnih ploča, granitne površine su otporne na toplotu. Istina to ne znači da su u potpunosti otporni na toplotu, već da je malo verovatno da će vaše površine biti oštećene od toplote. Budući da je granit toliko tvrd, mnogi vlasnici kuća pitaju: „Mogu li staviti vruć tiganj na granitnu ploču?“ Ovaj vodič će vam pružiti odgovor na to pitanje i još mnogo toga.

Može li granitnu ploču oštetiti vruć tiganj?

Ove površine od prirodnog kamena su među najotpornijim na toplotu koju možete pronaći za kuhinjske ploče ili druge kućne površine. Postavljanje vrućih lonaca, vrućih tiganja i vrućih predmeta uopšte neće oštetiti granitnu ploču. Izuzetak je jedino ukoliko dođe do izlaganja takozvanom toplotnom šoku u tom slučaju vremenom se može oštetiti površina na vašoj granitnoj ploči, što zauzvrat može ostaviti površinu izloženiju mrljama, oštećenjima od tečnosti itd.

Šta je toplotni šok?

Za granitne ploče toplotni šok nastaje kada je površina izložena ekstremnim temperaturama, bilo da je reč o ekstremnoj vrućini ili ekstremnoj hladnoći. Međutim, imajte na umu da se toplotni šok izuzetno retko događa.

Šta možete učiniti da zaštitite svoje granitne ploče?

Granitne ploče nisu poput kvarcnih ploča (koje mogu podneti tragove opekotina i promene boje vrućih lonaca) ili pločica od laminata, koja su generalno podložna mnogim vrstama oštećenja.

Za granit, zaštita znači da tokom pripreme obroka koristite držače za lonce i daske za sečenje. Takođe biste trebali koristiti podmetače ispod čaša za piće.

Većina kamenih ploča zahteva ponovno zaptivanje, a sa praktično svim drugim materijalom za ploče od prirodnog kamena, ovaj postupak ćete morati ponavljati češće nego što je to slučaj sa granitom.

U proseku će vaš granitni pult biti potrebno ponovo zalepiti samo jednom godišnje. To može zavisiti od posebne vrste granita koju posedujete, jer nekima je potrebno češće zaptivanje nego drugima. Čak i izdržljiv kamen, poput kvarca, potrebno je zapečatiti najmanje dva puta godišnje.