15-750x450

Mermerni kamenolomi: šta su i šta se tamo dešava?

Kao i kod kamenoloma koji proizvodi bilo koju drugu vrstu prirodnog kamena, kamenolom mermera je mesto gde se prirodni kamen vadi iz zemlje, seče i šalje proizvođačima pre nego što odaberete ploču koja vam se sviđa za vašu novu radnu ploču, pozadinu itd.

Ali šta se tačno dešava u kamenolomu mermera?

Kako vaš mermer putuje od kamenoloma do vaše radne površine ili druge kućne površine?

Zašto je mermer tako poželjan?

Mermer je jedan od najtraženijih prirodnih kamena koji postoji. Materijal je korišćen za izgradnju svega, od poznatih statua, kao što je Mikelanđelov David, do radnih ploča u modernim kućama. Mermer dolazi u mnogo različitih boja i uzoraka, što dodatno doprinosi privlačnosti kamena. Vlasnici kuća vole ideju da imaju takve prirodne lepote u svojim domovima.

Šta se dešava u kamenolomu mermera?

U kamenolomu mogu proći meseci pre nego što se bilo koji mermer izvuče iz zemlje. Ali kada to bude, proces konačno može da počne. Dinamit se koristi za otpuštanje mermera sa zidova kamenoloma, a zatim se kamen seče na blokove. Kada se mermerni blokovi iseku, kamen se može iseći na tanke komade koje se nazivaju ploče. Mermerne ploče se zatim transportuju do proizvođača, koji će na kraju oblikovati kamen kako bi odgovarao potrebama vašeg specifičnog projekta.

Gde se nalaze kamenolomi mermera?

Kamenolomi mermera nalaze se na mnogim mestima širom sveta. Najpoznatiji kamenolomi se nalaze u Apuanskim Alpima u severnoj Italiji. Ovaj region je poznat po proizvodnji nekih od najfinijih mermera na svetu. Italijanski mermer je daleko jedan od najpoželjnijih prirodnih kamena na svetu. Mermer je jedan od najboljih prirodnih kamenih materijala koji možete imati u svom domu. Uprkos drugim materijalima koji se mogu napraviti da oponašaju izgled mermera, ne postoji ništa slično karakterističnoj boji i venama koje ćete videti u mermeru. Vađenje mermera je pažljivo rađen posao koji omogućava pristup nekim od najlepših materijala koje planeta proizvodi. Gde god da je vađen vaš mermer ili mermer koji gledate, sada znate proces kako kamen putuje iz zemlje do vašeg doma.