Mermeri-kamen-sa-zlatnim-venama-750x450

Mermerni kamen sa zlatnim venama

[kc_row use_container=”yes” _id=”568127″][kc_column width=”12/12″ video_mute=”no” _id=”691156″][kc_column_text _id=”111853″]

Mermerni kamen svevremeni klasik

Mermerni kamen je zaista svevremeni klasik što se tiče građevinskih materijala. Mermer se od početka vremena koristi za izgradnju nekih od najpoznatijih svetskih statua i istorijskih građevina. U dizajnu enterijera, mermer se najčešće koristi u kuhinjama i kupatilima. Iako postoje brojni materijali za radne površine od prirodnog kamena koji su prelepi, mnogi vlasnici kuća jednostavno osećaju da nema uporedivog materijala poput mermera, jer je dostupan u brojnim bojama i stilovima. Jedan od glavnih razloga zbog kojeg vlasnici kuća vole mermer je njegov prirodni dizajn. Mermerne ploče imaju elegantne vene koje su glavni razlog zbog čega ga mnogi žele.

Mermerna žilica je toliko poželjna da se često predstavlja kao projektovani materijal za radne površine u pokušaju da uhvati njenu prirodnu lepotu. Vene su savršen dizajn koji pomaže u kontrastu sa osnovnom bojom kamena. Ovo je popularan kvalitet koji se nalazi u prirodnom kamenu poput mermera i granita.

Mermer je obično stena svetle boje kada je formiran od krečnjaka sa vrlo malo nečistoća. Mermer koji sadrži nečistoće koje stvaraju žile poput minerala gline, oksida gvožđa ili bitumenskog materijala može biti plavičaste, sive, zlatne, bež ili crne boje.

Kraljevska kombinacija

Ništa ne govori o bogatstvu baš kao zlato i mermer. Pravi primer za to su istorijske građevine. Iako se mermer koristi vekovima, poslednjih godina postao je najtraženiji kamen za dom. Trenutno je jedna od najmodernijih kombinacija boja bela i zlatna što čini mermer još poželjnijim nego ikad.

Koja vrsta kamena je mermer?

Mermer je metamorfna stena. Metamorfne stene su stene koje su pretrpele promene u sastavu usled jake toplote i pritiska. Mermer započinje kao krečnjak pre nego što podleže procesu promena, koji se naziva metamorfizam.

Kako se formira mermer?

Krečnjak sadrži mineral koji se naziva kalcit. Kada se ovaj kalcit rekristališe, krečnjak pretvara u mermer. Kao što je gore pomenuto, ovaj proces uključuje velike količine toplote i pritiska. Mermer se takođe može formirati iz rekristalizacije dolomita.

Da li je mermerni kamen tvrd?

Tvrdoća se meri Mohsovom skalom, koja minerale rangira od 1 do 10 na osnovu njihove tvrdoće, 1 je izuzetno mekan, a 10 najteži koji možete dobiti. Mermer je rangiran na 4 na skali, što znači da je relativno mekan, iako ne najmekši materijal koji možete pronaći.

Održavanje mermera

Mermer je porozniji od najvećeg konkurenta granita, zato će mermernim radnim površinama češće biti potrebno ponovno zatvaranje. Nekoliko puta godišnje ćete morati ponovo zaptivati mramorne radne površine.

[/kc_column_text][/kc_column][/kc_row]