MERMER

MERMER I NJEGOVA UPOTREBA U MODERNOJ ARHITEKTURI

Mermerni materijal ima dugu istoriju korišćenja u umetnosti i arhitekturi.

Jedan je od najčešćih materijala za izradu skulptura. Kroz istoriju, umetnici su stvarali remek-dela od mermera, uključujući statue, kipove i reljefe. Možda najpoznatija mermerna skulptura je “David” Mikelanđela.

Mermer se takođe vrlo često koristi u arhitekturi za izradu stubova, fasada i drugih dekorativnih elemenata. Počevši od antičke Grčke i Rima, pa sve do renesanse i baroka, mermer se koristio za izgradnju impozantnih građevina.

Mermerne pločice su se koristile za stvaranje mozaika u različitim umetničkim stilovima, uključujući bizantske mozaike, koji su često ukrašavali crkve.

Mermer se često koristi u umetnosti rezbarija, gde umetnici detaljno urezuju ili izvajaju slike i ornamente na površini mermera.

Takođe se koristi za izradu umetničkih predmeta, kao što su vaze, stolovi i skulpture, koje služe kao dekorativni elementi u enterijerima.

Mermer je i dalje jedan od najpopularnijih materijala u savremenoj umetnosti. Umetnici koriste mermer na različite načine, uključujući tradicionalne tehnike i eksperimentisanje sa novim načinima obrade i oblikovanja mermera.

Mermer je cenjen zbog svoje lepote, trajnosti i mogućnosti preciznog oblikovanja, što ga čini dragocenim materijalom u svetu umetnosti.