309821142_795511954806859_1298608680725957248_n-750x450

Kvarc protiv granita: koji je vaš izbor?

Instaliranje novih radnih ploča je uzbudljiv korak u svakom projektu renoviranja doma. Međutim, pre nego što budete mogli da instalirate nove radne ploče, prvo morate da uklonite stare ploče. U zavisnosti od materijala od kojeg su napravljene, možda ćete to moći da uradite sami. Uobičajene materijale kao što je laminat nije teško ukloniti i proces može biti „uradi sam“. Ovaj vodič će vas provesti kroz korake uklanjanja stare ploče. Pre nego što uklonite radnu ploču 

Uklonite sve sa radne površine

Pre nego što počnete da uklanjate radnu ploču, moraćete da se uverite da je površina potpuno očišćena. Pored čišćenja radne površine, očistite sve iz fioka i ormarića ispod. Čuvajte ove predmete na mestu koje vam neće biti na putu dok uklanjate radnu ploču.

Premestite uređaje

Takođe ćete morati da sklonite sve uređaje sa puta pre nego što izvadite radnu ploču. Ovo uključuje mikrotalasne pećnice, peći itd.

Isključite sve vodove za snabdevanje

Pre nego što uklonite svoju radnu ploču, želite da se uverite da su svi vodovi i ventili za napajanje isključeni. Ovo uključuje gasovode za vaš šporet i vodove za vašu sudoperu. Držite kantu pri ruci za ispuštanje vode. Pored toga, morate takođe isključiti odvodni vod ispod sudopere.

Izvadite sudoperu i slavine

Ako imate sudoperu za ugradnju, moraćete da koristite nož da biste odvojili sloj lepka koji drži sudoperu na mestu. Ako imate umivaonik ispod, odvrnite zavrtnje koji ga drže za radnu ploču. Uklonite držače ispod sudopere. Na kraju, uklonite zaptivač koji zatvara sudoperu za radnu površinu. Veoma je važno napomenuti da ovaj korak ne treba obavljati sam. Trebaće vam neko da vam pomogne da poduprete sudoperu.

Uklanjanje radne površine

Sada kada ste obavili sve neophodne korake pre uklanjanja, spremni ste da počnete da vadite svoju staru radnu ploču. Sledeći koraci će vam pomoći da naučite kako da uklonite i odložite svoju staru radnu ploču.

Otpustite lepak

Većina radnih ploča je povezana sa pozadinom lepkom. Poprskajte omekšivač na ovaj lepak i ostavite da odstoji sat vremena. Nakon toga, koristite nož za kit da uklonite lepak. Zatim možete podići radnu ploču.

Uklonite sve zavrtnje

Neke radne ploče se drže na mestu vijcima. Ako je to slučaj sa vašim pultom, otvorite svoje ormare i pronađite gde se nalaze ovi zavrtnji. Zatim pomoću odvijača pažljivo uklonite zavrtnje i podignite radnu površinu.

Odvajanje radne ploče od ormara

Mnoge radne ploče su pričvršćene za ormare. Za radne ploče povezane sa ormarićima pomoću eksera ili lepka, postavite šipku ispod radne površine. Primenite samo onoliko sile koliko je potrebno da se radna ploča odvoji od ormara. Moraćete da budete oprezni dok završavate ovaj korak, jer ne želite da oštetite ormare. Tokom ovog procesa, laminatne obloge se takođe mogu ukloniti. Laminatni premaz možete ukloniti pomoću čekića i dleta. Ovo će otkriti ploču koja je pričvršćena za zid. Možete izvaditi ploču pomoću šrafcigera ili bušilice.

Posebni koraci za uklanjanje

Određene radne ploče, kao što su ploče od pločica ili od prirodnog kamena, zahtevaće dodatne korake za uklanjanje. Za ploče od pločica, morate izvaditi sve pločice pomoću dleta. Zatim pažljivo uklonite pločice sa poleđine dletom. Nakon što uklonite pločice, odvrnite držače koji povezuju radnu ploču sa ormarićima. Što se tiče uklanjanja radne površine od prirodnog kamena, ne bi trebalo da pokušavate da uradite ovaj posao sami. Površine su veoma teške i biće potrebno da pozovete profesionalca da ih ukloni.

Proverite oštećenja

Pre nego što završite sa uklanjanjem stare ploče, proverite da li ima pukotina u ormarićima ili fiokama. S obzirom da ormarići podržavaju radnu ploču, nećete želeti da imate bilo kakvu štetu koja bi mogla da ugrozi njihovu snagu. Ako vidite bilo kakve pukotine, pozovite profesionalca da vam pomogne da završite proces uklanjanja.

Odbacite svoju staru radnu ploču

Možete ili odneti svoju staru radnu ploču na deponiju ili je zadržati ako nameravate da koristite površinu u drugom delu kuće (pod uslovom da nije oštećena).

Šta treba znati

Evo nekoliko korisnih saveta koje treba da imate na umu pre i tokom procesa uklanjanja:

  • Nikada ne pokušavajte sami da uklonite radnu površinu od prirodnog kamena
  • Budite pažljivi dok uklanjate radnu površinu
  • Proverite da li postoje oštećenja pre nego što završite uklanjanje
  • Ako imate laminatne radne ploče ili drugu vrstu radne površine koja nije teška, uklanjanje površine može biti relativno jednostavan proces.

Kuhinjske ploče su središnji deo sobe, tako da ćete želeti da budete sigurni da proces uklanjanja ide glatko, što zauzvrat može dovesti do lakog procesa ugradnje vaše nove radne površine.