granit-750x450

Kvarc ili granit? Koji je otporniji na toplotu?

Kvarc ili granit? Koji od ova dva materijala je otporniji na toplotu?

Kvarcne radne površine i radne ploče od granita dve su najpopularnije opcije dostupne na današnjem tržištu. Obe površine su neke od najljepših koje možete instalirati u svom domu i vrlo su izdržljive. Pitate se koji je materijal otporniji na toplotu? Pratite vodič ispod.

Koliko toplote može podneti kvarc?

Iako kvarc neće goreti od najmanje količine topline, ne biste trebali izlagati površinu prekomernoj toploti. Kvarc je konstruirani kamen koji se dobija kombinovanjem oko 90 posto mlevenog prirodnog kvarca sa otprilike 10 posto poliresinoze. Postavljanje vrućih predmeta na kvarcnu ploču, poput vrućih tiganja i vrućih lonaca, može prouzrokovati značajnu štetu. Ako na kvarcnu ploču postavite vrlo vruće predmete, to će rezultirati tragovima opekotina i promenom boje. To je zato što prekomerna toplota topi smolu koja se koristi na površini.

Koliko toplote može podneti granit?

Iako biste trebali biti izuzetno oprezni s vrućim predmetima oko svojih kvarcnih ploča, nećete morati toliko brinuti o granitnim pločama. To ne znači da biste trebali biti nepromišljeni, ali granit je puno otporniji na toplotu od kvarca. Zapravo, granit je jedan od najotpornijih materijala koji možete ugraditi u svoj dom. Iako je to slučaj, uvek je dobra ideja za stavljanje kuhinjskih podmetača i daski ispod vrućih predmeta na bilo koju radnu površinu.

Kako sprečiti oštećenje nastalo visokom temperaturom na kvarcnoj ploči?

Kvarc je izvrstan materijal za radne ploče zbog svoje lepote, jednostavnih zahteva za održavanje, svojstava otpornih na mrlje i ogrebotine. Ipak, često nije najbolji izbor za kuhinjske ploče zbog osetljivosti na prekomernu toplinu. Da biste sprečili oštećenje od toplote na kvarcnim pločama, pobrinite se za da stavite kuhinjske podmetače i daske ako imate ovakve površine u vašoj kuhinji. Kvarcne radne površine takođe se ne smeu postavljati napolju, zbog izlaganja direktnoj sunčevoj svetlosti koja može oštetiti materijal.

Koje je najbolje područje doma za kvarcne radne ploče?

Kvarcne radne ploče su najbolja opcija za manje prometne delove kuće, poput kupatila. Takođe, možete ih instalirati u kuhinji ali ćete morati biti oprezni.

Koji je materijal bolji: kvarc ili granit?

Što se tiče otpornosti na toplotu, granit je puno bolji izbor. Površine od prirodnog kamena mogu podneti puno više toplote od kvarca, što materijal čini idealnim za kuhinju. Uopšteno, ploče od prirodnog kamena puno su bolje u rukovanju toplotom od konstruisanih kamenih opcija.

Često postavljana pitanja

Šta je skuplje? Kvarc ili granit?

Kvarc je skuplji od granita. Konstruisane ploče od kamena možda nemaju „klasičnu“ privlačnost koju prirodni kamen drži, ali površine su prelepe, izdržljive i jednostavne za negu – sve osobine koje su idealne za vlasnike kuća.

Koja ima više opcija za odabir? Kvarc ili granit?

Obe opcije sadrže mnogo boja i stilova da ćete sigurno pronaći nešto što odgovara Vašem domu.

Ugradnja kvarcnih ili granitnih ploča u vaš dom sjajan je izbor. Obe površine izuzetno su cenjene zbog svoje lepote, trajnosti i niskih zahteva za održavanje, uz brojne druge pozitivne osobine. Što se tiče dovršenja vašeg projekta za poboljšanje doma, obe su mogućnosti idealne.