Kvarc-granit-ili-mermer-750x450

Kvarc, granit ili mermer: Pronalaženje najboljeg rešenja

[kc_row use_container=”yes” force=”no” column_align=”middle” video_mute=”no” _id=”324664″][kc_column width=”12/12″ video_mute=”no” _id=”443162″][kc_column_text _id=”133451″]

Šta koristiti za radnu ploču kvarc, granit ili mermer?

Kvarc, granit i mermer su tri najbolje i najpopularnije opcije za radnu ploču na tržištu. Granitne radne ploče postale su popularne u poslednjih nekoliko decenija, dok su mermerne radne ploče godinama bile glavna tačka većine domova. A tu su i kvarcne ploče, koji su u poslednjih godina takođe postale sve popularnije kao održiva alternativa i za granit i za mermer. Ali kako se ova tri materijala za radnu ploču međusobno upoređuju? To je pitanje na koje će vam ovaj vodič odgovoriti.

Granitne ploče: Karakteristike

Granitne ploče su neke od najlepših i najtežih površina koje možete da pronađete. Imaćete naizgled beskrajan niz boja i stilova koje možete birati kada je u pitanju ovaj neverovatni prirodni kamen. Granit je veoma izdržljiv, što ga čini idealnim materijalom za radne površine za bilo koji dom.

Bez obzira na to gde instalirate granitnu ploču, izgledaće neverovatno. Jedini nedostatak granita – ako se to čak može i smatrati „nedostatkom“ – je da morate biti sigurni da ćete nastaviti sa zaptivanjem. Imajući to u vidu, postavljanje zaptivača na vaš radni sto otprilike jednom godišnje nije nikakva velika neprijatnost.

S obzirom da su granitne ploče otporne na mrlje, otporne na toplotu i ogrebotine, ugradnja ovih površina u kući izgleda kao lak izbor.

Mermerne ploče: Karakteristike

Mermer je zaista bezvremenski klasik kada je u pitanju građevinski materijal. O tome govori činjenica da se prirodni kamen koristio za izgradnju svega, od nekih od najpoznatijih svetskih statua do kuhinjskih i kupatilskih ranih površina. Iako postoji mnoštvo materijala za radne površine koji su prelepi, mnogi vlasnici kuća jednostavno smatraju da ne postoji materijal lep kao mermer. Uz brojne boje i stilove, od kojih mnogi uključuju elegantno pranje, sigurno je teško uskladiti lepotu mermernih ploča.

Iako veliki deo privlačnosti mermera leži u njegovom izgledu, materijal je takođe relativno izdržljiv. Međutim, morate držati korak sa održavanjem ako želite da održavate svoje mermerne ploče u dobroj formi. Budući da je mermer porozniji od granita, kamene ploče će trebati češće ponovo zaptivati. Mermerne radne površine ćete morati da ponovo zapečatite nekoliko puta godišnje.

Mermer je izvanredna opcija za elegantne radne površine. Ne može se poreći lepota koju ovaj kamen može dati vašem prostoru.

Kvarcne ploče: Karakteristike

Kvarcne radne ploče su konstruisane površine koje su napravljene od kombinacije približno 95% kvarca i 5% vezivnih materijala koji garantuju visoke performanse, čvrstinu veću od granita i agilnost..

Iako su ploče od kvarca izrađene, površine su neverovatno privlačne. Zbog činjenice da se proizvode, kvarcne pločice mogu se prilagoditi tako da proizvode gotovo bilo koji stil – uključujući stilove koji izgledaju kao granit i mermer. Još jedna korist koja je rezultat tih konstrukcija površina je ta što su neporozne, što ih razdvaja od granita i mermera. To znači da kvarcne radne ploče ne zahtevaju zaptivanje kao granitne i mermerne ploče.

Jedna stvar na koju morate paziti je da ne izlažete kvarcne ploče prekomernoj toploti. Visoki nivo toplote može rastopiti smolu i izazvati trajni trag opekotina na površini. Nikada ne postavljajte vruće lonce ili tiganje na kvarcnu radnu površinu. Otpornost na toplotu je jedno od područja u kome se kvarc ne podudara ili nadmašuje druge mogućnosti radne površine.

Vlasnici kuća često se okreću kvarcu kao alternativi ne samo granitu i mermeru, već i materijalima poput čvrste površine. Iako se kvarc može usko uporediti sa granitom i mermerom, bolji je kvalitet od čvrstih površinskih ploča.

Kvarc, granit ili mermer: Šta treba da odaberete?

Kada dođe vreme za kupovinu novih ploča, želite da donesete odluku koja će vas zadovoljiti i sada i u budućnosti. Instaliranje kuhinjskih ploča ili kuhinjskih pločica može dopuniti bilo koju prepravku kuće.

Ako tražite materijal koji nudi različite boje i stilove, postojan je i lako se održava, granit je idealan izbor za vas.

Ako želite radnu površinu koja drži bezvremensku privlačnost, dolazi u različitim bojama i stilovima, a izdržljiva je, mermer je odličan izbor. Sve dok vam ne smeta održavanje (što uključuje ponovno zatvaranje jednom u nekoliko meseci) i spremni ste da preduzmete odgovarajuću količinu opreza da sprečite izlivanje kiselina, mermer je sjajna opcija.

Možda vam zaptivanje koje je neophodno za prirodni kamen (iako nije teško) ne prija. Ako želite prekrasnu konstruisanu kamenu radnu površinu koja se lako održava, kvarc će biti sjajan izbor za vaš dom. Sve dok ste oprezni i izbegavate prskanje površine prekomernom toplinom, nećete imati problema.
Bez obzira koji od ova tri materijala odaberete za svoj dom, dobićete jednu od najboljih opcija. Procenjujući različite faktore navedene i gore objašnjene, možete zaključiti koji materijal je najprikladniji za vaš dom.

[/kc_column_text][/kc_column][/kc_row]