54-Objava-Ideal-Stone-750x450

Kompozitni mermer protiv granita: kako odabrati pravi materijal

I granitne i mermerne ploče su među najpoželjnijim na tržištu. Oba prirodna kamena su privlačna iz mnogo razloga. Ali na tržištu postoje i alternativne površine koje mogu biti takođe privlačne. Jedna od alternativa mermeru je kompozitni mermer.

Šta je kompozitni mermer?

Kompozitni mermer je vrsta lažnog mermera koji se pravi od otprilike 75 procenata prirodne mermerne prašine. Ova mermerna prašina je kombinovana sa tečnom poliesterskom smolom da bi se napravile kompozitne mermerne površine. Kompozitni mermer se koristi za pravljenje kuhinjskih ploča, umivaonika u kupatilu, ukrasnih ploča, sudopera i još mnogo toga. Kompozitne mermerne ploče su postale posebno popularne poslednjih godina.

Šta je granit?

Granit je jedan od najlepših i najtrajnijih materijala koji se koriste. Ovaj prirodni kamen se može koristiti kao kuhinjska ploča, kupatilska ploča, pozadina i mnoge druge površine – uključujući ograde kamina, spoljne kuhinjske ploče i zidove za tuširanje. Granit je zaista jedan od najsvestranijih građevinskih materijala koji ćete moći da pronađete.

Kompozitni mermer: karakteristike

 Izgled

Pošto se proizvodi kompozitni mermer, na raspolaganju imamo beskrajnu količinu boja i stilova. Mnoge od ovih opcija mogu oponašati izgled prirodnog mermera.

Trajnost

Kompozitni mermer je veoma izdržljiv materijal. Za razliku od prirodnog mermera, ove površine nisu porozne, što im pomaže da se odupru mrljama i raznim drugim oštećenjima. Uz odgovarajuću negu, vaše kompozitne mermerne površine mogu dugo trajati u dobrom stanju.

Međutim, moraćete da budete oprezni sa kompozitnim mermerom. Materijal je sklon lomljenju, ogrebotinama i može se oštetiti prekomernom toplotom.

Održavanje

Pošto površine nisu porozne, nećete morati da zaptivate kompozitni mermer. Pored toga, čišćenje je jednostavan i brz proces.

Granit: karakteristike Izgled

Granit je prelep kamen koji se vadi sa površine zemlje, seče na blokove koji se zatim seku u ploče i šalju proizvođaču da napravi radne ploče i druge kućne površine. To je jedna od najpopularnijih opcija za radnu ploču među vlasnicima kuća. Ovaj prirodni kamen se može naći u stotinama različitih boja i stilova. Bilo da tražite svetli granit, tamni granit, granit sa žilama ili granit sa mrljama, moći ćete da pronađete nešto što vam se dopada. Malo je materijala koji mogu parirati lepoti granitne ploče.

Trajnost

Granit nije samo popularan materijal za radnu površinu zbog svoje lepote; to je takođe jedan od najtrajnijih materijala koji možete ugraditi u svoj dom. Uz odgovarajuću negu, koja neće zahtevati značajne napore, vaše granitne površine mogu zadržati svoju neverovatnu lepotu i druge pozitivne kvalitete dugi niz godina. Kamen je otporan na mrlje, otporan na ogrebotine i toplotu.

Održavanje

Granit je takođe vrlo lak za održavanje. Veoma se lako čisti i polira. Moraćete samo da brinete o njegovom zaptivanju. Međutim, ovo ne bi trebalo da bude velika briga. Zaptivanje je veoma brz i jednostavan proces koji možete da uradite i sami. Moraćete da ponovo zapečatite granit otprilike jednom godišnje.

Kompozitni mermer naspram granita: šta je bolje za dom?

Dok se kompozitni mermer može proizvesti tako da ima privlačan izgled, ne postoji ništa slično izgledu prirodnog kamena. Pored toga, iako kompozitni mermer ima svoje prednosti, granit je takođe izdržljiv materijal i lak je za održavanje, a na sve to je i prirodan kamen. Odluka će na kraju biti na vama, ali zbog faktora koji su gore navedeni, granit je bolji izbor za dom. Bez obzira da li se radi o novoj radnoj površini, toaletnoj površini, ukrasnoj ploči ili bilo kojoj drugoj površini, odabir pravog materijala za vaš dom je ključ svakog preuređivanja. Odabirom i postavljanjem ovih materijala možete imati lepu završnicu na vaš projekat preuređenja doma.