kuhinjska_ostrva3-750x450

Kuhinjsko poluostrvo

[kc_row use_container=”yes” force=”no” column_align=”middle” video_mute=”no” _id=”698068″][kc_column width=”12/12″ video_mute=”no” _id=”968564″][kc_column_text _id=”450883″]

Kuhinjsko poluostrvo kao sastavni deo kuhinje

Kuhinja je prostor u kojem se provodi dosta vremena, a kuhinjsko poluostrvo može da vam taj boravak dosta olakša. Zbog toga što jedna od najčešće korišćenih prostorija u našim domovima, trebalo bi da bude uređena po Vašim idealnim merama. Ranije su kuhinja i trpezarija uglavnom bili odvojeni prostori, gde se zabava i jelo nisu odvijali na istom mestu na kom i kuvanje. Danas, trend je imati što veći prostor u kom su dnevna soba, trpezarija i kuhinja zajedno.

Popularan izbor za proširenje prostora radne površine je dodavanje kuhinjskog ostrva, ali to nije uvek najbolja opcija. Kuhinjsko ostrvo zahteva dosta prostora, a u manjoj kuhinji to možda nije moguće. Jedna neverovatna alternativa kuhinjskom ostrvu je kuhinjsko poluostrvo. Poput kuhinjskog ostrva, stvoriće se više prostora za radne površine, međutim, potreban je prostor samo na nekim bočnim stranama stola, a ne na svim.

Šta je kuhinjsko poluostrvo?

Što se tiče kopna, poluostrvo je zemljište koje se izbacuje u vodeno telo, povezano sa drugim delom zemlje. U projektima obnove kuhinjskih domova važi ista definicija, ali ovaj put sa radnim pločama, a ne sa zemljištem.

Kuhinjsko poluostrvo je kuhinjsko ostrvo koje je na jednoj strani povezano sa ostatkom pulta. Ova prelepa karakteristika će dodati prostor za radne prostore, odlaganje i sedišta. U kuhinji otvorenog koncepta može dodati strukturu i pomoći u odvajanju prostora za aktivnosti bez zadiranja u protok vazduha i razgovor.

Kuhinjsko poluostrvo pruža tri strane radnog prostora za razliku od kuhinjskog ostrva koje pruža četiri strane. Da bi bilo kuhinjsko poluostrvo, bar jedna strana mora biti pričvršćena na zid ili drugi prostor za rad.

Kuhinjsko poluostrvo i njegove prednosti

Postoji mnogo razloga za vlasnike kuća da razmisle o korišćenju kuhinjskog poluostrva u sledećem projektu preuređenja kuhinje.

Kuhinjsko poluostrvo

Višenamenski dizajn

Jedna od glavnih prednosti dodavanja kuhinjskog poluostrva je ta što dodaje funkciju koja vašem domu može koristiti na više načina.

Ovaj dodatni prostor za radnu površinu može biti savršen za dodatni prostor za kuvanje. Svaki kuvar, bio amater ili profesionalac, zna kako je neverovatan osećaj kada kuvate u kuhinji sa dovoljno prostora za radne površine. Kuhinjsko poluostrvo može vam pomoći da pripremite bilo koji obrok, od dnevnog doručka pa do velikih prazničnih okupljanja. Iako možda mislite da imate dovoljno prostora radne površine, jednom kada doživite iskustvo pripreme hrane sa ovoliko prostora za rad, nikada više nećete želeti drugačije.

Još jedna sjajna svrha je dodavanje zabavnog prostora. Kada kuvate za goste, uglavnom će osoba koja priprema hranu biti izolovana u drugoj prostoriji i propustiti svu zabavu. Sa kuhinjskim poluostrvom imaćete prostor za sedenje i razgovor, a istovremeno i biti uključeni u razgovor dok kuvate. Ne postoji zid koji bi odvojio dve aktivnosti, omogućavajući svima da se pridruže zabavi.

Još jedna sjajna dodata svrha je dodatni prostor za sve aktivnosti. Treba li vašoj deci prostora za domaće zadatke? Kuhinjsko poluostrvo je odlično mesto. Svakom domaćinstvu je potrebno više površine.

Savršeno za male prostore

Iako će ostrva vlasnicima kuća takođe pružiti željeni višenamenski dizajn, to nije uvek primenljivo za manje kuhinje. Kuhinjska ostrva zahtevaju prostor za šetnju sa svih strana, što nije uvek izvodljivo, posebno u manjim prostorima. Kuhinjsko poluostrvo biće povezano samo sa jedne strane, ostavljajući dovoljno prostora.

Ovo je takođe odlična opcija za domove koji nemaju mesta za veliki trpezarijski sto. Ako imate malu porodicu, jednostavno dodavanjem barskih stolica uz vaše kuhinjsko poluostrvo dodaćete potreban prostor za ručavanje. Ovaj dizajn se takođe može koristiti za dodatno skladištenje, jer se ormarići mogu dodati na jednu stranu kuhinjskog poluostrva.

Jednostavnost instalacije uređaja

Iako su kuhinjska ostrva prelepa, oni mogu stvoriti neke izazove kada je u pitanju konstrukcija vaše kuhinje, posebno u pogledu inženjeringa. Na primer, ako su uređaji ugrađeni na kuhinjsko ostrvo, potrebni su određeni elementi. Tekuća voda, gas i / ili struja moraće da se vode do sredine kuhinje. Kuhinjsko poluostrvo biće pričvršćeno za zid / ostatak radne površine, pa će biti lakše pokretati ove funkcije.

Vrednost kuće

Bilo koja vrsta obnove kuhinje dodaće vrednost vašem domu. Ako na kraju nameravate da prodate svoj dom, ovo bi mogao biti sjajan poticaj za potencijalne kupce. Ako je pažljivo stilizovan sa odgovarajućim osvetljenjem, uz održavanje čistoće, vaše kuhinjsko poluostrvo može u velikoj meri da zadivi.

Dimenzije poluostrva kuhinje
Jednom kada odlučite da je kuhinjsko poluostrvo ono što želite, može biti teško stvoriti savršena merenja. Vaša kuhinja treba da bude optimizovana za idealne radne uslove, a neugodno raspoređene funkcije uništiće tok rada kuhinje.

Kuhinjski trougao

Jedno od najvažnijih načela dizajna kuhinja je kuhinjski trougao. Kuhinjski trougao postavlja tri najčešće korišćena dela kuhinje u obliku trougla. Ova tri dela su frižider, šporet i sudopera. Kada dizajnirate svoju kuhinju, planirajte protok prometa između svakog prostora.
Prostor između ova tri elementa treba biti čist. Ne blokirajte jedan element drugim, na primer, vaš frižider ne bi trebalo da se otvara na način koji bi blokirao vašu sudoperu.

Ulaz

Jedan od najkritičnijih elemenata kuhinjskog poluostrva je obezbeđivanje dovoljno prostora za ulazak u vašu kuhinju. Ulazni prostor trebao bi biti u stanju da primi osobu koja s lakoćom ulazi u radni prostor vaše kuhinje.

Kuhinjsko poluostrvo je fantastična alternativa standardnom kuhinjskom ostrvu. Ako imate manji prostor, ali i dalje želite sve prednosti ostrva, toplo preporučujemo da razmotrite poluostrvo za sledeći projekat obnove kuće.

[/kc_column_text][/kc_column][/kc_row]