Ideal-stone_lshaped-750x450

Kuhinje u obliku slova L: šta treba znati

Šta su kuhinje u obliku slova L?

Jedan od najpopularnijih dizajnova kuhinja, kuhinje u obliku slova L nudi brojne prednosti. Ovaj raspored kuhinje pružiće vam nekoliko različitih stilova koje možete izabrati za projekat preuređenja. Jedan uobičajeni dizajn sadrži kuhinjske ormare i uređaje postavljene duž dva zida. Još jedan popularan stil karakterišu ormari i uređaji na jednom zidu, dok je na drugoj strani otvoren prostor za radne površine. Razni dizajni takođe mogu da uključuju ostrvo.

Prilagodljivost

Kuhinja u obliku slova L prilagodljiva je mnogim veličinama i stilovima. Raspored je posebno efikasan u manjim kuhinjama, jer pomaže u očuvanju prostora – a istovremeno ostaje elegantan. Šporet, sudoper, frižider i ormarići nalaze se u prostoru prikladne veličine, što olakšava pripremu obroka.

Radni trougao

Popularnost dizajna usredsređena je na koncept „radnog trougla“ – trouglaste formacije stvorene mestom peći, sudopera i frižidera. Imati radni trougao može vam biti od velike koristi ako često kuvate, jer će sve što vam treba biti u blizini.

Privlačni dizajn

Kuhinja u obliku slova L stvara ugodno i privlačno okruženje pogodno za kuvanje, okupljanje i jelo.

Nedostaci

Gubitak prostora za skladištenje

Što se tiče opcije otvorenog dizajna, jedan od glavnih nedostataka je gubitak prostora za skladištenje. Međutim, ako volite otvoreniji i privlačniji izgled, ovo vas može privući. Otvoreni dizajn može vam se svideti i ako vam nije potrebno mnogo ormara.

Mrtve zone

Još jedan nedostatak kuhinja u obliku slova L mogu biti mrtve zone. Ako imate veliku kuhinju i ugrađujete ovaj dizajn, možda ima previše prostora između radnih područja. Ovo bi u suštini pokvarilo namenu kuhinje u obliku slova L ako ste neko ko često kuva, jer je dizajn usredsređen na pogodnost.

Kako organizovati kuhinju u obliku slova L?

Pre nego što stavite kuhinju u obliku slova L, postoji spisak faktora koje biste trebali uzeti u obzir u pogledu organizacije. Ovi faktori uključuju:

  • Koliko će vaša kuhinja biti zauzeta?
  • Koliko ormara će vam trebati?
  • Koliko će vam trebati radnih ploča?
  • Gde će se nalaziti vaši uređaji?
  • Koliko je osvetljenja dostupno u prostoriji i gde se nalazi?

Koliko će vaša kuhinja biti zauzeta?

Ako imate veoma zauzetu kuhinju koja se nalazi i na manjoj strani, dizajn u obliku slova L možda nije idealan za vas. U ovoj situaciji brzo ćete otkriti da je vaša kuhinja previše tesna – posebno ako ima ostrvo.

Koliko ormara će vam trebati?

Pre postavljanja kuhinje u obliku slova L, razmislite koliko će vam ormara trebati u kuhinji. Broj ormara ima značajan uticaj na to kako se prostor može iskoristiti.

Koliko će vam trebati radnih ploča?

Kao i kod broja ormarića, i vi biste trebali dobro razmotriti koliko će vam radnih ploča trebati. Ako često kuvate i želite da imate prostora za sve sastojke na radnoj ploči, otvoreni dizajn će vam možda više odgovarati. Međutim, budite oprezni sa otvorenim dizajnom: Iako ćete dobiti više radnih ploča, imaćete manje ormara.

Gde će se nalaziti vaši uređaji?

Bilo koja kuhinja u obliku slova L priuštiće vam prednost smeštanja vaših uređaja u neposrednoj blizini. Pre instaliranja, dobro razmislite gde tačno želite da stoje šporet i frižider. Pored toga, razmislite o tome gde ćete želeti da se postave uređaji, poput umivaonika.

Koliko je osvetljenja dostupno u prostoriji i gde se nalazi?

Imajte na umu koliko osvetljenja ima u prostoru u koji želite da postavite kuhinju u obliku slova L. Želećete da bilo koja kuhinja bude dobro osvetljena. Pogledajte koliko je osvetljenja u prostoru i gde se nalaze izvori svetlosti.

Dodatne informacije

Neki dizajni kuhinje u obliku slova L imaju ostrvo. Posedovanje ostrva povećava i funkcionalnost područja i dostupni radni prostor. Ostrvo možete koristiti kao prostor za pripremu obroka tokom kuvanja i koristiti ga kao sto tokom obroka.

Ako instalirate kuhinju u obliku slova L, izbegavajte da vaša kuhinja bude prezauzeta. Ako će vaša kuhinja imati značajan promet ljudi, ovo može predstavljati problem ako je na manjoj strani.

Iako će se razlikovati u zavisnosti od vašeg raspoloživog prostora i stila, idealna kuhinja u obliku slova L treba da ima dužinu gotovo dvostruko veću od dužine kraće stranice.

Imati kuhinju u obliku slova L može transformisati prostor koji je dosadan u onaj otvoren, privlačan i uzbudljiv. Takođe će vam pomoći da maksimizirate prostor u kuhinji. Vaša kuhinja u obliku slova L biće negde u kojem želite da provedete vreme, posebno ako zabavljate goste. Ali osim samog izgleda, mnoge gore navedene prednosti čine kuhinju u obliku slova L odličnim izborom za mnoge različite kuhinje. Bilo da je reč o dodatnom stilu ili povećanoj funkcionalnosti, vaša nova kuhinja u obliku slova L neće vas razočarati.