Objava-Ideal-Stone-750x450

Koje su prednosti i mane belih kuhinjskih ormarića?

Bilo da se spremate da se pozabavite renoviranjem kuće ili ste u procesu traženja kuće iz snova, jedno je sigurno: morate da donesete mnogo odluka a pre nego što krenete morate da napravite dobar plan.

Umesto da dižete ruke na pomisao na mnoštvo odluka koje čekaju na vas, pokušajte da rešavate jednu po jednu sobu. Počnite sa sobama u kojima provodite veći deo dana.

Uzmite svoju kuhinju, na primer. To je centar aktivnosti vašeg doma. To je mesto gde kuvate jutarnju kafu; to je toplo i prijatno mesto gde će se vaši prijatelji i porodica okupiti za svaki porodični događaj. Od svih prostorija u vašem domu, kuhinja je mesto gde će vaš raspored i izbor dizajna biti najvažniji.

Odabir pravog ormara

Jedna od prvih odluka koju treba da donesete je odabir boje vaših kuhinjskih ormarića. Postoji mnogo opcija koje treba razmotriti, moraćete da razmislite o stilu i raspoloženju koje pokušavate da postignete. Da li ste za hladan, savremeni stil ili ste više tradicionalista? Da li više volite neobičnu, ekscentričnu atmosferu da pokažete svoju ličnost ili vas privlači nešto staromodno, neobično i udobno? Kada se odlučite za stil, onda morate da uzmete u obzir sve ostale komponente vaše kuhinje, kao što su vaši uređaji, boje, radne ploče… To je važna odluka koju treba doneti. Zaista morate da razmislite kakve ormare želite da gledate svakog jutra dok pravite doručak za svoju decu ili pijuckate kafu pre posla. Beli kuhinjski ormarići su jedna od tema kada govorimo o preuređenju kuhinje. Dok neki ljudi vole njihovu bezvremensku jednostavnost i sposobnost da se slažu sa bilo kojim dekorom, drugi su kritičniji. Beli kuhinjski ormarići imaju tendenciju da  lakše pokažu istrošenost od tamnijih boja i obično zahtevaju malo više održavanja. Dok donosite ovu važnu odluku, razmotrite prednosti i nedostatke belih kuhinjskih ormarića:

1. Bele kuhinje su oštre, čiste i klasične

Beli kuhinjski ormarići savršeno se uklapaju sa bilo kojim stilom, bilo modernim i otmenim ili mladalačkim i ekscentričnim. Oni takođe mogu poslužiti kao suptilna pozadina za isticanje svih vaših jedinstvenih kuhinjskih dekora. Odabir belih kuhinjskih ormarića može olakšati ostatak procesa donošenja odluka. Sa belom kuhinjom, nećete morati da se pitate koje će radne ploče odgovarati, da li će se boje sukobiti ili kakve ručke da koristite na fiokama. Oštri, klasični ormarići će uravnotežiti bilo koju nijansu granita ili kvarca i uskladiti se sa bilo kojom bojom zida. Možete odabrati zasićene, svetle ili prigušene boje ili radne ploče, a vaš beli ormar će pružiti sofisticiranu i klasičnu pozadinu. Bele kuhinje se takođe lepo slažu sa uređajima u boji bilo da se odlučite za nerđajući čelik, bronzu, nikl ili hrom. Ako planirate da ugradite uređaje sa različitim stilovima, beli ormari mogu biti komponenta koja sve povezuje.

2. Oni izdržavaju test vremena

Bela kuhinja je kao mala crna haljina – nikada ne izlazi iz mode. Možete prelistati bilo koji časopis za uređenje doma objavljen u poslednjih pedeset godina i pronaći divne bele ormariće na ekranu, koji izgledaju netaknuto i bezvremenski kao omiljeni set bisera vaše majke. Kako godine prolaze i razni hirovi se pojavljuju i nestaju, bela kuhinja će biti jedina soba u vašoj kući koja neće izgledati zastarelo ili staromodno. To je jedan jednostavan izbor koji vam može pomoći da sačuvate energiju kuhinje tokom godina.

3. Beli kuhinjski ormarići mogu povećati vašu vrijednost preprodaje

Možda ste trenutno daleko od toga da razmišljate da ćete ikada doći u situaciju da prodate svoj dom, ali vrednost preprodaje uvek treba da imate na umu. Beli ormari su se pokazali najpopularnijim među kupcima. Lako im je da zamisle sopstveni mikser i toster na radnoj površini, a to uklanja stres koji bi mogli imati da se pitaju da li će njihov postojeći nameštaj ili voljeni predmeti odgovarati. Beli kuhinjski ormarići su kao prazno platno za potencijalne kupce kuće. Oni su čist početak zastrašujućeg procesa kupovine kuće i mogu pomoći u ublažavanju stresa koju većina kupaca oseća. Ako im se ne sviđa izgled, lakše im je da zamisle da ih farbaju ili zamene različitim bojama. Na današnjem konkurentnom tržištu nekretnina nije potrebno mnogo da se potencijalni kupac odbije. Bela garnitura omogućava kupcima da se fokusiraju na druge karakteristike vašeg doma i nećete morati da brinete o tome da li će vaša kuhinja dovesti do toga da odbije kupca.

4. Bele kuhinje reflektuju svetlost (i izgledaju veće)

Svetli ormarići hvataju i reflektuju sunčevu svetlost kako bi vaša kuhinja izgledala veća i netaknutija nego što zaista jeste. Ako je vaša kuhinja na manjoj strani, beli ormarići mogu vam dati iluziju veće kvadrature. Ulaganje u bele ormare može biti mnogo jeftiniji način da vaša kuhinja izgleda prostranije. Beli ormarići zaista najbolje izgledaju u kuhinjama sa dobro postavljenim prozorima koji puštaju prirodno svetlo da struji veći deo dana. Osvetljenost ormara stvara reflektujuću površinu koja omogućava svetlosti da se odbija po prostoriji, osvetljavajući čak i najmračnije prostore.

5. Mogu biti obučene gore ili dole, u zavisnosti od vašeg raspoloženja

Ukoliko vremenom odlučite da zamenite dekor, nameštaj ili prozore kada je vaša kuhinja uglavnom bela nećete morati da brinete šta će vam odgovarati. Za razliku od ormara u tonovima drveta, gde je lako primetiti suptilne sukobe između vašeg drugog nameštaja ili podova, beli ormari olakšavaju donošenje drugih malih odluka o preuređenju.

Da li ste tip osobe koja voli da dekoriše dom za vreme praznika ili da organizuje tematske zabave?

Bela kuhinja nudi čist list za sve vaše sezonske promene i umetnička dela.

1. Bele kuhinje se zaprljaju

Kada se beli ormarići prvi put instaliraju, oni su oštri, čisti i lepi. Ipak, ne stare uvek lepo. Za razliku od tamnijih ormara koji mogu sakriti svakodnevnu prljavštinu – poput otisaka prstiju i mrlja – ormarići svetlih boja će ih samo učiniti uočljivijim. Prašina i prljavština o kojima možda niste ni razmišljali u drugim prostorijama pokazaće se u kuhinji koja je pretežno bela. Pošto je kuhinja često glavno mesto okupljanja svakog doma, ona će se takođe zaprljati brže od drugih prostora, a svaka prljavština će verovatno biti više primećena od strane vaše porodice i gostiju. Neki bi mogli reći da je ovo dobra stvar! To je preko potrebna motivacija da svakodnevno čistite kuhinju. S druge strane, neki će istaći da je kuhinja svetlih boja nepotrebno zlo koje samo troši vaše vreme.

2. Pokazuju istrošenost

Kako vaš dom stari, vaši ormarići će verovatno proći kroz tipično habanje koje je rezultat stalne upotrebe. Urezi i ogrebotine su normalni efekti u kuhinji.  Beli ormari takođe mogu da pređu u blagu nijansu žute sa godinama. Ovo je prirodna progresija bilo koje bele površine, ali može dovesti do nekih primetnih nedoslednosti sa drugim belim završnim obradama u vašem domu. Beli ormarići, međutim, skreću pažnju na nedostatke, grubo ističući sve nepravilnosti ili nedoslednosti. Takođe, kako vaš dom stari, manji nedostaci mogu postati uočljiviji i izraženiji u svetlijoj kuhinji.

3. Vaša kuhinja može biti hladna i sterilna

Uglavnom kada vidimo belu kuhinju, poredimo je sa kuhinjom restorana u kojoj užurbanost zasenjuje svaki osećaj topline ili brige. Što je još gore, kuhinja koja je uglavnom bela može da vas podseti na sterilnu kliniku ili ordinaciju vašeg zubara. Nijedna opcija nije dobra.

Ako se oslanjate na to da vaša kuhinja bude toplo, gostoljubivo mesto gde se stvaraju uspomene, ne želite da vam se čini sterilnom ili neprivlačnom. Skloni smo da ograničimo svoje vreme na mestima za koja smatramo da su hladna. Koliko puta ste poželeli da ostanete u ordinaciji nakon što se vaš termin završi?

Da, kuhinje imaju specifičnu funkciju, ali imaju i drugu svrhu koja je jednako važna. Nakon što je obrok skuvan često ostajemo u kuhinji ćaskamo, čistimo i uživamo u društvu jedni drugih. Ako su vaša porodica i prijatelji skloniji da uporede vašu kuhinju sa naučnom laboratorijom nego sa prijatnim mestom za okupljanje, onda bi vam uglavnom bela kuhinja mogla doneti više usamljenih noći nego zabavnih.

4. Previše raznolikosti nije uvek dobra stvar

Bela je jedna od onih nijansi koje se često hvale zbog svoje raznolikosti. Raspon nijansi je skoro neograničen, ali to nije uvek dobra stvar. Ono što bi moglo da izgleda svetlo belo u katalogu može lako da ne ispuni vaša očekivanja kada ga vidite lično.

Ormari koji su biserno ili sjajno beli izgledaće sasvim drugačije od onih koji su opisani kao starinski ili beli kao nasleđe. Ovo može otežati (da ne spominjemo izuzetno frustrirajuće!) usklađivanje sa drugim belim nameštajem ili bojama zidova u vašem domu.

Količina svetlosti u vašoj kuhinji takođe čini razliku. Možda vas je privukla toplija nijansa bele, poput kreme ili slonovače, u dobro osvetljenom izložbenom salonu, ali ove nijanse mogu lako izgledati zastarelo i prljavo ako vaša kuhinja nije tako svetla.

Kako očistiti bele kuhinjske ormare?

Proces čišćenja belih kuhinjskih ormarića je jednostavan. Sve što treba da uradite je da povremeno očistite mešavinom sapuna za pranje sudova i tople vode. Ako to uradite, vaši beli kuhinjski ormari će ostati u odličnom stanju.

Izbor je na vama

Naše kuhinje koristimo skoro svaki dan. Ako vaša porodica provodi većinu vremena u kuhinji, želite da ona bude što je moguće prijatnija. Odabir boje za vaše ormare samo je jedna od nekoliko odluka koje ćete donijeti dok prepravljate ili tražite savršenu kuhinju.  Kada je u pitanju odabir pravih ormara za vaš životni stil, nikada se nećete suočiti sa nedostatkom opcija. Na kraju, međutim, konačni izbor zavisi od vas, vaše porodice i kako zamišljate da uživate u kuhinji.