Ideal-Stone-kuhinja-1-750x450

Koje su najizdržljivije radne ploče? Najbolje opcije za vaš dom

Postavljanje novih radnih ploča je odličan način da vizuelno poboljšate svoj dom. Međutim, odabir pravih radnih ploča takođe može uključivati izbor materijala koji je izdržljiv – posebno za kuhinjske ploče. Vremenom, vaše radne ploče će se nositi sa velikim habanjem, što čini pronalaženje izdržljivog materijala za radnu površinu veoma važnim. Uzimajući u obzir trošak radnih ploča, poželećete da instalirate nešto što je i moderno i dugotrajno.

Kvarc

Kvarc je projektovani kamen koji se pravi kombinovanjem oko 90 procenata mlevenog minerala kvarca sa otprilike 10 procenata polimerne smole. Ovi brojevi mogu malo da variraju u zavisnosti od specifičnog brenda. Iako nije prirodni kamen, kvarc je jedna od najatraktivnijih površina koje možete imati u domu. Pored toga, pošto je proizveden, kvarc je veoma prilagodljiv. Postoji mnogo boja i uzoraka koje možete izabrati, uključujući nekoliko koje izgledaju kao prirodni kamen. Što se tiče izdržljivosti, činjenica da su kvarcne ploče projektovane ima pozitivan uticaj. Zbog toga materijal nije porozan, otporan na mrlje, bakterije i ogrebotine. Takođe ne zahteva zaptivanje koje zahtevaju mnoge prirodne radne ploče. Svi ovi faktori čine kvarc neverovatno izdržljivim i idealnim izborom za radnu ploču, posebno u kuhinji.

Ako tražite nedostatke kvarca, materijal nije otporan na toplotu. Ne stavljajte vruće lonce ili tiganje direktno sa šporeta na površinu. To će dovesti do topljenja smole i trajnog traga opekotina na pultu.

Granit

Ne samo da je granit jedna od najpopularnijih opcija za radnu površinu od prirodnog kamena na tržištu, već je i jedna od najtrajnijih. Kamen je otporan na grebanje, toplotu, pucanja i mrlje ako je pravilno zapečaćen. Ako tražite radnu ploču koja može da izdrži vruće lonce i tiganje iz kuhinje ili vruće alate za oblikovanje kose iz kupatila, granit je odličan izbor.

Osim izdržljivosti materijala, granit je takođe jedna od najatraktivnijih površina radne površine koje možete imati. Prirodni kamen dolazi u mnogo različitih boja i uzoraka. Sigurno ćete pronaći nešto što odgovara vašem ličnom ukusu. Takođe je lak za održavanje.

Sa druge strane, granitne ploče nisu jeftine. Ovo zapravo stavlja granit na donji kraj raspona troškova kada su u pitanju opcije prirodnog kamena. Imajte na umu da nijedna ploča od prirodnog kamena nije nužno jeftina, ali plaćate za površinu koja je višeg kvaliteta.

Reciklirano staklo

Ako želite da zauzmete moderan pristup odabiru novih radnih ploča, razmislite o pločama od recikliranog stakla. Površine su ekološki prihvatljive, jer su napravljene od kombinacije ili akrila i recikliranog stakla ili cementa i recikliranih komada stakla. Ovi komadi stakla stvaraju površinu koja je lepa na svoj način. Ploče obično imaju različite nijanse braon, zelene i plave koje se mogu naći u recikliranim staklenim bocama.Ploče od recikliranog stakla otporne su na toplotu, mrlje i ogrebotine. Površine su odličan način da svakoj kuhinji ili kupatilu dodate jedinstvenu boju i moderan dodir, istovremeno nudeći izdržljivost kojoj mnoge druge površine ne mogu parirati. Postoji nekoliko negativnih aspekata u vezi sa pločama od recikliranog stakla. Ako ispustite teški predmet na površinu, može da pukne.

Laminat

Iako ukupan kvalitet laminata ne odgovara prirodnom kamenu, radne ploče su i dalje poželjna opcija za neke vlasnike kuća. Površine su napravljene od kombinacije papira i plastičnih materijala i mogu se izraditi tako da imaju izgled prirodnog kamena. Najveće prednosti koje ćete dobiti od laminatnih ploča su otpornost na mrlje i niska cena. Laminatne ploče su sklone pucanju, grebanju i pečenju, pa iako može biti relativno izdržljiv, materijal nije najbolja opcija. Ali to je opcija koju mnogi vlasnici kuća biraju ako žele da smanje troškove.

Čvrste površine

Ploče sa čvrstim površinama su uobičajena alternativa opcijama od prirodnog kamena. To, međutim, ne znači da je materijal jednakog kvaliteta. Doduše, dolazi u mnogim dezenima i bojama i nije porozan. Međutim, sklon je ogrebotinama i paljenju. Sve u svemu, ploče sa čvrstim površinama su izdržljive. Ali postoje neke stvari na koje ćete morati da pazite ako želite da održite radnu ploču u vrhunskom obliku. Dok visokokvalitetni izgled privlači pažnju gostiju, izdržljivost zaista može izdvojiti opcije radne površine za vlasnike kuća.