Koja-vrsta-kamena-je-mermer-750x450

Koja vrsta kamena je mermer?

Mermer je vekovima bio jedan od najpopularnijih svetskih građevinskih materijala. Ovaj elegantni i izdržljivi prirodni kamen predstavljen je u svemu, od nekih od najpoznatijih svetskih statua do kuhinjskih stolova u kućama. Ovaj vodič će vam pomoći da bolje razumete šta je mermer, informacije o njegovom sastavu i druge korisne informacije o materijalu.

Koja vrsta kamena je mermer?

Mermer je metamorfna stena. Metamorfne stene su stene koje su pretrpele promenu u sastavu usled velike toplote i pritiska. Mermer počinje kao krečnjak pre nego što se podvrgne procesu promene, koji se naziva metamorfizam

Koje vrste stena postoje?

Metamorfne stene su jedna od tri glavne vrste. Druge dve primarne vrste stena su magmatske i sedimentne stene. Magnetne stene nastaju hlađenjem i očvršćavanjem lave ili magme. Dobar primer magmatske stene je granit. Sedimentne stene stvaraju druge stene ili fosili koji formiraju naslage na površini zemlje. Krečnjak je oblik sedimentne stene.

Kako nastaje mermer?

Krečnjak sadrži mineral koji se naziva kalcit. Kada se ovaj kalcit rekristališe, krečnjak se pretvara u mermer. Kao što je gore pomenuto, ovaj proces uključuje velike količine toplote i pritiska. Mermer takođe može nastati rekristalizacijom dolomita.

Od čega se sastoji mermer?

Mermer se prvenstveno sastoji od kalcijum karbonata (CaCO3). Sadrži i razne druge minerale, poput liskuna, kvarca i drugih.

Često postavljana pitanja

Da li su mermerne ploče dobre za dom?

Mramorne ploče jedan su od najpopularnijih izbora na tržištu. Prirodni kamen ima bezvremensku eleganciju i može se naći u mnogo različitih boja i stilova. Sve dok se o njemu pravilno brine, vaš mermer može godinama ostati u sjajnom stanju.

Osim ploča u kuhinji i kupatilu, mermer je odličan dodatak domu kao pozadina, ognjište i mnoge druge kućne površine. Bez obzira gde ga instalirate, mermer će izgledati neverovatno.

Gde se nalazi mermer?

Mermer se vadi iz kamenoloma širom sveta, od Italije do Kine, pa čak i Sjedinjenih Država. Zemlja porekla određene vrste mermera koju izaberete takođe može uticati na njegovu cenu.

Da li je mermer tvrd kamen?

Tvrdoća se meri Mohsovom skalom, koja minerale rangira od 1 do 10 na osnovu njihove tvrdoće, 1 je izuzetno mekana, a 10 najteža koju možete dobiti. Mermer je rangiran kao 4 na skali, što znači da je relativno mekan, iako nije najmekši materijal koji možete pronaći.

Postavljanje mermera u vaš dom odličan je način da dodate vizuelnu privlačnost svakom prostoru. Nema greške u prirodnoj lepoti koju će mermer uneti u vaš dom kao novu radnu površinu, pozadinu, kamin ili druge površine.