Koja-je-najbolja-zamena-za-mermer-750x450

Koja je najbolja zamena za mermer?

Mermerne radne površine su za mnoge vlasnike kuća neprevaziđene. Međutim, kada razmišljate o najboljim opcijama za radne površine, nikad se ne treba ograničiti samo na jedan materijal. Iako je mermer sjajan prirodni kamen, na tržištu postoji mnoštvo zamena za mermer. Bilo da je to prirodni ili inženjerski kamen, ove alternative mogu vam pružiti izgled mermera s povećanom snagom i izdržljivošću. Od niza boja do raznih vrsta vena, postoji mnogo sjajnih alternativa mermeru za vaš dom. Ovaj vodič će vam pomoći da suzite koji su od ovih alternativnih materijala za radne površine najbolji.

Koji su materijali najbolja zamena za mermer?

Iako postoje i drugi proizvodi koji mogu da dočaraju izgled mermera, poput kultiviranog mermera, tri najbolje alternative koje možete pronaći za mermer su kvarc, kvarcit i granit. Sledi analiza sva tri materijala za radne površine.

Kvarcne radne površine su projektovane kamene površine koje nastaju kombinovanjem otprilike 90 procenata mlevenog prirodnog kvarca sa oko 10 procenata poliresinoze. Tačni procenti koji čine materijal malo će se razlikovati u zavisnosti od različitih marki. Pošto su kvarcne površine proizvedene, one su neporozne i neće zahtevati zaptivanje kao što je slučaj sa mermerom i drugim prirodnim kamenom. Ove prelepe površine su lake za održavanje, otporne su na mrlje i dolaze u mnogo različitih opcija koje podsećaju na izgled mermera.

Kvarcit

Za vlasnike kuća koji uživaju u izgledu mermera, ali žele prirodni kameni materijal koji je izdržljiviji i žilaviji, kvarcitne radne površine su odlična opcija. Bilo da se radi o kuhinjskoj ploči, radnoj površini za kupatilo, to je jedan od najboljih materijala koji možete ugraditi u svoj dom. Kod mnogih vrsta kamena sa elegantnim žilicama sličnim mermeru, mnogi vlasnici kuća ove pločice često pogrešno zamenjuju sa mermerom. Kvarcit je lep, izdržljiv i otporan na toplotu, pored mnogih drugih pozitivnih kvaliteta.

Granit

I na kraju, granitne radne površine su odlična alternativa mermeru. Iako nećete dobiti potpuno isti izgled, ogromna količina boja i stilova koje nudi granit omogućiće vam da pronađete boju ili uzorak sličan mnogim vrstama mermera, od belog mermera do tamnijih tonova.

Ukoliko vam se sviđa izgled mermera, ali želite da procenite sve svoje mogućnosti, gore navedene alternative su odlična ideja. Od svetlih do tamnih i raznih vrsta vena, sigurno ćete pronaći mermernu alternativu koja vam se sviđa.