Kamen-za-kamin-750x450

Kamen za kamine: koje su najbolje opcije?

Kamini daju osećaj toplote svakom domu. Odabir prave vrste kamena za vaš kamin može vam pomoći da stvorite topao i primamljiv osećaj i poboljšate celokupni izgled vašeg prostora. Ovaj vodič će vam pomoći da odaberete najbolji kamen za svoj novi ili postojeći kamin.

O čemu treba razmisliti pre nego što odaberete kamen koji želite?

Nekoliko stvari koje morate razmotriti pre nego što se odlučite za najbolju opciju za svoj kamin od kamena. Ovi faktori su analizirani u nastavku.

Kako izgleda?

Kamen može imati mnogo različitih opcija. Odredite da li želite nešto što izgleda rustično, moderno, elegantno, toplo, itd. Kada odlučite kako bi vaš kamin trebao da izgleda tek onda možete preći na ostale faktore.

Da li je ovo uradi sam posao?

Još jedna stvar koju ćete morati da isplanirate je kako će se kamen ugraditi. Neki poslovi će vam omogućiti da to uradite sami, dok će za druge biti potrebna pomoć profesionalaca. U većini slučajeva je zapošljavanje profesionalca sigurnija opcija, kako bi se osiguralo da se ne povredite i da posao obavite pravilno.

Kakav je vaš budžet?

Budžet će uvek igrati jednu od glavnih uloga kada je reč o materijali koji ćete izabrati. Neke vrste kamena biće skuplje od drugih. Takođe, možda ćete morati da uzmete u obzir troškove angažovanja stručnjaka. To su sve stvari koje ćete morati razmotriti pre nego što izaberete.

Izgled? Trajnost? I jedno i drugo?

Kada birate kamen, želećete da uradite neko istraživanje o trajnosti i zahtevima održavanja. Kamen može izgledati lepo, ali može biti potrebno puno održavanja. S druge strane, možda ćete pronaći nešto što vam lepo izgleda i ne zahteva često održavanje. Možda vam ne smeta odabir kamena za koji je potrebno često održavanje. To je jednostavno stvar ličnog izbora.

Koje su vaše mogućnosti kamina od kamena?

Imate nekoliko opcija za izbor kada je u pitanju materijal za kamin. Ovi materijali su detaljnije opisani u daljem tekstu.

Opcije od prirodnog kamena

Prirodni kamen jedan je od najtraženijih materijala za kamine i druge kućne konstrukcije. Ovo su vaše mogućnosti za prirodni kamen:

Granit

Granit je atraktivan, izdržljiv i jednostavan za održavanje. Granit će vam takođe ponuditi naizgled beskrajnu količinu stilova koje možete izabrati. Granit ćete morati brtviti otprilike jednom godišnje, ali uz kvalitetnu negu godinama može zadržati visokokvalitetni izgled.

Mermer

Ako želite elegantan izgled svog kamina, mermer je odlična opcija. Prekrasna vena kamena može vam pomoći da vaš kamin bude žarište vašeg doma. Mermer će zahtevati nešto više održavanja nego kamen poput granita, ali dok se time budete bavili, budite pažljivi i ponovo zatvarajte kamen svakih nekoliko meseci i vaš mermer će izgledati sjajno.

Kvarcit

Kvarcit je zapanjujući prirodni kamen koji se po izgledu često upoređuje sa mermerom. Iako kamen može izgledati slično mermeru i zahteva zaptivanje, kvarcit je izdržljiviji i uopšte zahteva manje održavanja.

Preuređivanjem kamina, drastično možete poboljšati izgled svog doma. Ovaj vodič vam može pomoći da svoj kamin pretvorite u žarište kuće tako što ćete odabrati odgovarajući kamen za vašu sanaciju.