Kakva-je-stena-mermer-750x450

Kakva je stena mermer?

Mermer je vekovima bio jedan od najpopularnijih svetskih građevinskih materijala. Ovaj elegantan i izdržljiv prirodni kamen sadržan je u svemu, od nekih od najpoznatijih svetskih statua do kuhinjskih i ploča u kupatilima domova. Ovaj vodič će vam pomoći da razumete više o vrstama mermernog kamena, o njegovom sastavu i drugim korisnim informacijama o materijalu.

Kakva je stena mermer?

Mermer je metamorfna stena. Metamorfne stene su stene koje su pretrpele promenu sastava zbog intenzivne vrućine i pritiska. Mermer počinje kao vapnenac pre nego što se podvrgne procesu promene, koji se naziva metamorfizmom.

Koje vrste stena postoje?

Metamorfne stene su jedna od tri glavne vrste. Druge dve primarne vrste stena su magnetske stene i sedimentne stene. Ignog stena nastaje hlađenjem i očvršćavanjem lave ili magme. Dobar primer magnetne stene je granit. Sedimentne stene stvaraju druge stene ili fosili koji formiraju naslage na zemljinoj površini. Vapnenac je oblik sedimentne stene.

Kako se formira mermer?

Vapnenac sadrži mineral koji se zove kalcit. Kada se ovaj kalcit prekristalizuje, pretvara vapnenac u mermer. Kao što je gore spomenuto, ovaj proces uključuje velike količine toplote i pritiska. Mermer se takođe može formirati iz rekristalizacije dolomita.

Od čega se sastoji mermer?

Mermer se sastoji od kalcijumovog karbonata (CaCO3). Takođe sadrži razne druge minerale, poput mikrosa, kvarca i još mnogo toga.

Koja je razlika između stene i kamena?

Mermer je jedna od najpopularnijih vrsta kamenih ploča. Ovo može postaviti pitanje: Koja je razlika između stene i kamena? Uprkos tome što se dva termina pogrešno koriste naizmenično, postoji razlika između ta dva. Kamen se nalazi u zemlji; kamen je odsečen sa stene. Za više informacija o razlici između stene i kamena, pogledajte ovaj članak.

Često postavljana pitanja

Da li su mermerne ploče dobre za dom?

Mermerne ploče su jedan od najpopularnijih izbora na tržištu. Prirodni kamen ima bezvremensku eleganciju i može se naći u raznim bojama i stilovima. Sve dok se pravilno neguje, vaš mermer može ostati u sjajnom obliku godinama.

Pored ploča u kuhinji i kupatilu, mermer je odličan dodatak domu npr.kao kamin okružuju i mnoge druge kućne površine. Bez obzira gde ga instalirate, mermer će izgledati neverovatno.

Gde je pronađen mermer?

Mermer se vadi iz kamenoloma širom sveta, od Italije do Kine, pa čak i Sjedinjenih Država. Zemlja porekla određene vrste mermera koju odaberete takođe može uticati na njene troškove.

Da li je mermer tvrd kamen?

Tvrdoća se meri Mohosovom skalom, koja minerale rangira od 1 do 10 na osnovu njihove tvrdoće, 1 je izuzetno mekan, a 10 najteži što možete dobiti. Mermer je rangiran na skali od 4, što znači da je relativno mekan, iako nije najmekši materijal koji možete da pronađete.

Ugradnja mermera u vaš dom odličan je način da dodate vizuelnu privlačnost u bilo koji prostor. Ne možete zanemariti prirodne lepote koje će mermer doneti vašem domu kao novu radnu ploču, pozadinsku površinu, kupatilo ili drugu površinu.