viber_image_2024-01-17_12-04-54-683

KAKVA JE STENA MERMER

Mermer je metamorfna stena, prvobitno napravljena od krečnjaka i pretvorena u mermer kroz proces grejanja i hlađenja.

Ova transformacija uzrokuje kristalizaciju kalcita ili dolomita, što rezultira karakterističnom teksturom i šarama koje su često vidljive na površini mermera.

Boja mermera varira u zavisnosti od prisutnih minerala i primesa tokom formiranja. Često se javljaju bele, sive, roze, zelene ili crne nijanse. Mermer je poznat po svojoj estetskoj privlačnosti, pa se često koristi u građevinskim projektima, skulpturama i drugim umetničkim i dekorativnim aplikacijama.

Osim estetskog aspekta, mermer je takođe popularan zbog svoje relativne mekoće i lakoće oblikovanja, što omogućava različite vrste rezanja, brušenja i poliranja kako bi se postigao željeni izgled. Međutim, treba napomenuti da je mermer podložan eroziji i oštećenjima od kiselih supstanci, pa se često koristi u unutrašnjem prostoru ili za spoljašnje aplikacije gde je izložen manjem habanju.  

Tvrdoća kamena, meri koliko je kamen otporan na grebanje i koliko dobro može da ogrebe druge stene. Najrasprostranjeniji metod provere tvrdoće kamena je Mohsova skala tvrdoće, koja koristi sistem ocenjivanja od 1 do 10. Što je kamen tvrđi, to će dobiti višu ocenu. Kamen sa višom ocenom biće teže zagrebati, ali se može koristiti za grebanje kamena nižeg od njega. Na primer, dijamant je jedan od najtvrđih minerala na svetu sa Mohs-ovom ocenom 10. To znači da može da ogrebe bilo koji drugi kamen niži od njega, uključujući i sebe. Mermer ima ocenu tvrdoće 4, što je izuzetno niska ocena. Mermer se smatra izuzetno mekim i krhkim, zbog čega vlasnici kuća i kompanije preduzmu dodatne mere predostrožnosti da ga ne oštete za svoje projekte.