sablon-slika1-750x450

Kako zapečatiti granit i zadržati izgled potpuno novog

Granit je izuzetno izdržljiv materijal od prirodnog kamena koji se koristi u stambenim i poslovnim objektima širom sveta. Kamen ima veoma široku primenu u građevinarstvu: granit se može koristiti kao kuhinjska ploča, podne pločice, oko kamina ili kao fasada visokih zgrada.

Zašto se tako široko koristi?

Pre svega zato što granit može da izdrži teške uslove bolje od bilo kog drugog prirodnog kamena. Granit je takođe odlična investicija za dom, jer postavljanje podiže vrednost imovine i u njemu se može uživati i diviti mu se dugi niz godina. Takođe zahteva malo održavanja, ali svaki odgovoran vlasnik treba da nauči kako da pravilno zapečati granit da bi sačuvao novi izgled.

Da li moj granit zahteva zaptivanje?

Svaka ploča od granita je jedinstvena. Dok je granit komercijalnog kvaliteta obično tamne boje sa malo ili bez žilica, granitne ploče koje se koriste za stambenu upotrebu dostupne su u stotinama boja i beskrajnim varijacijama uzoraka.

Ali da li sve to treba da bude zapečaćeno?

Kada kupujete granit, videćete da je jednoglasan odgovor na to pitanje: da! Ne dozvolite da vas zadatak zaptivanja ovog prelepog kamena obeshrabri da ga smatrate radnom pločom ili opcijom za izbegavanje, jer kada jednom znate kako da zapečatite granit, to je brz i lak proces.

Granit je porozan materijal, što znači da će materijal do određenog stepena apsorbovati tečnosti na svojoj površini. Međutim, koliko često treba da ga zaptivate će varirati. Profesionalci se slažu da će granit tamnije boje zahtevati manje zaptivanja od svetlijih ploča jer je tamni granit gušći i manje porozan. Na primer, obična granitna ploča će zahtevati 12 meseci ili više između zaptivanja. Nasuprot tome, neke od svetlih boja će možda morati da se zatvaraju svakih 6 meseci. Površine od brušenog granita mogu zahtevati dodatno zaptivanje jer granit nije zaštićen polirom i skloniji je mrljama.

Test

Povremeno se možete zapitati da li je vaša granitna ploča pravilno zapečaćena. Srećom, postoji jednostavan test koji će dati odgovor u roku od nekoliko minuta. Ne zahteva nikakvu specijalizovanu opremu, samo nekoliko kapi vode i 15 minuta vašeg vremena.

Da biste sproveli test, nakapajte vodu na malu površinu na radnoj površini. Ako vidite da voda upije u površinu u prvih 5-10 minuta, odmah zapečatite radnu površinu. Ako voda može da prodre na površinu, tako će i druga svakodnevna izlivanja kao što su sokovi ili ulja. Dok voda neće ostaviti nikakav trag, ove druge svakodnevne kuhinjske tečnosti hoće. Ako kapljice vode kruže na vrhu kamena i ne upiju, to ukazuje da zaptivač radne ploče radi svoj posao i u ovom trenutku ne treba ništa preduzimati.

Drugi put ćete primetiti druge znakove da treba primeniti novi zaptivač, posebno posmatranjem kamena tokom dana dok obavljate svakodnevne zadatke. Područje oko sudopere svakodnevno dolazi u kontakt sa vodom i tako će najverovatnije pokazati koliko je vaša radna ploča zaštićena.

Ako primetite da je površina vaše radne površine oko sudopera tamnija nakon pranja sudova, to je znak da kamen upija vodu. Vratiće se u prvobitnu boju nakon što voda ispari, ali to bi trebalo da služi kao pokazatelj da i ostatak radne površine treba da bude zapečaćen. Takođe, ako primetite kondenzacioni prsten koji je ostao nakon što poslužite čaše hladnog pića, vreme je da zatvorite radnu ploču.

Kako zapečatiti granit

Nakon što je vaš kamen testiran i utvrdite da je granitu potreban sloj zaptivača, ključno je pronaći pravi proizvod. Na tržištu postoji na desetine opcija, a razlikuju se po primeni i dugotrajnosti.

Pročitajte uvek celo uputstvo na poleđini zaptivača da biste osigurali pravilnu primenu i sledite bezbednosna upozorenja.

Određena komercijalna sredstva za čišćenje se ne preporučuju za upotrebu na granitu jer će ukloniti zaptivač sa kamena.

Zašto moram da zapečatim granit?

Lako je misliti da je granit toliko tvrd da je neuništiv. Granit je, na kraju krajeva, otporan na toplotu i ogrebotine, i veoma je higijenski. To je najizdržljivija i najsigurnija površina za pripremu hrane kada je u pitanju prirodni kamen. Međutim, važno je zapamtiti da je to takođe porozna površina, a pore na površini kamena omogućavaju ulazak tečnosti.

Poroznost različitih granita veoma varira, pa će stoga i intervali zaptivanja biti različiti. Generalno, graniti svetle boje su porozniji od onih koji su tamni i zahtevaće češće zaptivanje. Korišćenje jednostavnog testa vode može pomoći da se utvrdi da li je vreme da se kamen zatvori u roku od nekoliko minuta i da li je dobro izvoditi svakih 6 meseci. Naučite kako da zapečatite granit kada ga prvi put kupite i održite ga novim godinama koje dolaze.