272798258_4804377232982831_5321445187608654998_n-750x450

Kako uočiti lažne granitne ploče

Granit je jedan od najpopularnijih građevinskih materijala na svetu za radne ploče od kasnih 1980-ih. Prirodni kamen je postao popularan nakon što su troškovi smanjeni kada je počeo da se vadi širom sveta. Pre ovog vremena, granit je obično bio kamen koji je bio pristupačan samo bogatim vlasnicima kuća. U današnjem dobu, možete pronaći granitne ploče u nebrojenom broju kuhinja i kupatila širom sveta. Iako je stvarni granit popularan materijal za kamene ploče, postoji alternativa na koju biste trebali obratiti pažnju. Mnoge kompanije pokušavaju da proguraju ploče od veštačkog granita kao pravi kamen. Da ne budete prevareni, pratite korake objašnjene u ovom vodiču.

Zašto je granit tako popularan?

Postoji nekoliko razloga zašto je granit tako popularna opcija za radnu površinu. Od mnogih razloga, najznačajniji su njegov izgled, trajnost i lako održavanje.

Granit: Izgled

Granit je prelep prirodni kamen koji dolazi u mnogo različitih boja i uzoraka. Postoji toliko mnogo opcija koje možete izabrati, što znači da ćete gotovo sigurno pronaći nešto što vam se sviđa. Mnogo različitih vrsta kamena ima jedinstven izgled, a svaka pojedinačna ploča će se razlikovati od ostalih. Ovo doprinosi privlačnosti granita u kući.

Granit: Izdržljivost

Jedan od drugih faktora koji čini granit tako poželjnim je izdržljivost materijala. Granit je jedan od najtrajnijih prirodnih kamena koje možete pronaći. Ovo čini granit posebno dobrim izborom za kuhinjske ploče, jer će površina moći da izdrži habanje koje će doživeti u kuhinji.

Granit: Održavanje

Na kraju, jedan od razloga zašto je granit toliko popularan je zbog lakog održavanja koje radne ploče zahtevaju. Iako ćete morati da održavate radne ploče, zahtevi za održavanje su minimalni u poređenju sa drugim opcijama radne površine koje imate. Sve što vam je potrebno za svakodnevno čišćenje su topli sapun i voda. Iako morate ponovo da zapečatite površinu, to ćete morati da uradite samo otprilike jednom godišnje. Zahtevi za zaptivanje zavisiće od specifične vrste granita, ali kamen i dalje ne zahteva često ponovno zaptivanje kao što mnogi drugi prirodni kameni rade.

Odakle dolazi granit?

Granit dolazi iz kamenoloma širom sveta. Prirodni kamen se često vadi na lokacijama kao što su Brazil, Indija i Sjedinjene Države. Široka dostupnost granita doprinosi popularnosti kamena.

Šta je lažni granit?

Lažni granit je upravo ono što i mislite da je – radne ploče koje su napravljene da imitiraju lepotu prirodnog kamena. Mnoge površine radnih ploča mogu se napraviti tako da imaju izgled granita, od konstruisanog kamena do laminata do radnih ploča koje su čak obojene da imaju izgled granita.

Kako mogu uočiti lažni granit?

Postoji nekoliko načina uz pomoć kojih možete zaključiti da je radna ploča lažni granit, a ne pravi kamen. Iako površina imitacije u početku može izgledati stvarno, saznajte kako možete utvrditi da to nije prava stvar. Proverite cenuAko nađete kamen koji je navodno granit, a koji je znatno jeftiniji od cena na koje ste do tada nailazili imate razloga da budete sumnjičavi. Ako je kamen jeftiniji od ovog asortimana, verovatno je da vam se predstavlja lažni granit. Ako „granit” košta manje i nije lažan, vrlo je verovatno da je u pitanju kamen lošeg kvaliteta.

Uočavanje lažnog granita: proverite izgled

Ovo je možda najteži deo. Pošto su ploče od veštačkog granita napravljene da oponašaju izgled granita, možda nećete moći da uočite razliku kada prvobitno pogledate površinu. Međutim, postoje neki aspekti izgleda koji odaju da je granit lažan. Ako vidite da ploča ima potpuno isti uzorak, ne gledate u pravi granit. Granit je prirodni kamen, što znači da uvek postoje neke nesavršenosti. Pored toga, pošto je granit prirodan, svaka ploča je jedinstvena. Čak i ploče koje su iz istog kamenoloma imaće razlike. Ploče od prirodnog granita treba da izgledaju ovako.

Uočavanje lažnog granita: Testirajte poroznost

Testiranje poroznosti granita je jednostavan način da se utvrdi da li je lažan ili ne. Prirodni granit je porozan i stoga će apsorbovati vodu koja se prolije po površini (osim ako je nedavno zapečaćen). S druge strane, lažni granit će biti neporozan. Uzmite malu količinu vode i nanesite je na malu površinu kamena. Ako se voda upije u roku od nekoliko minuta, imate pravi granit koji nije zapečaćen. Međutim, ako ne upije vodu, velika je verovatnoća da je granit lažan. Jedini slučaj u kojem će ovaj granit biti stvaran bez obzira što nije upio vodu ako je već zapečaćen, što je malo verovatno s obzirom na to da često morate sami da uradite zaptivanje. U svakom slučaju, trebalo bi da budete sumnjičavi.

Uočavanje lažnog granita: Dodirnite površinu

Ako lagano udarite po poleđini površine malim čekićem, pravi granit bi trebao proizvesti zvonjavu. Naprotiv, lažni granit će proizvesti mali zvuk klika. Ako kamen proizvodi drugi od dva zvuka, znaćete da to nije prirodni kamen.

Uočavanje lažnog granita: proverite šavove

Ploče od prirodnog granita će imati šavove negde na površini. Kada pronađete šav, pažljivo pogledajte. Ako je uzorak na drugoj strani šava malo drugačiji, verovatno je pravi granit. Međutim, ako je uzorak potpuno isti, verovatno je da imate lažni granit. Na kraju, ako uopšte nema šava, definitivno imate lažnu površinu granita.

Dodatne korisne informacije

Ako postavljate granitne ploče u svoj dom, moraćete da angažujete profesionalca da to uradi. Postavljanje granitne ploče nije posao “uradi sam”. Ako „granitna” radna ploča ne zahteva profesionalnu ugradnju, trebalo bi da budete sumnjičavi prema materijalu. Ako je to slučaj, verovatno imate čvrstu površinu koja je modifikovana da izgleda kao granit. Čak i kvarcne ploče koje izgledaju kao granit zahtevaće profesionalnu ugradnju. Granitne ploče predstavljaju prirodnu lepotu u domu. Međutim, nemojte se zavaravati u kupovini lažnih granitnih ploča. Ne postoji prava zamena za lepotu i izdržljivost koju ćete dobiti od prirodnog granita.