Kako-se-pravi-kvarc-750x450

Kako se pravi kvarc?

[kc_row use_container=”yes” force=”no” column_align=”middle” video_mute=”no” _id=”104456″][kc_column width=”12/12″ video_mute=”no” _id=”248910″][kc_column_text _id=”102461″]

Kvarc je prirodan kamen sa velikom primenom. Od kuhinjskih radnih ploča, preko ukrasa do lekovitih delovanja. Ali kako se pravi kvarc i odakle potiče?

Prirodni kvarc je mineral koji se nalazi u zemljinoj površini. Upravo od ovog minerala i drugih komponenti prave se kvarcne ploče. Kvarc je neverovatno popularan među vlasnicima kuća.

Kako se pravi kvarc?

Kvarcne radne ploče, slično granitnim, mermernim i drugim pločama , započinju svoje putovanje u kamenolomima širom sveta. Kvarc se može naći svuda od Brazila do Indije, pa čak i Sjedinjenih Država. Klasteri kvarca se izvlače iz zemlje i odmere kako bi se dobio otprilike 90 procenata kremena pre nego što se kombinuju sa drugim materijalima.

Drobljeni kvarc je kombinovan sa poliesterskim smolama, pigmentima i još mnogo toga. Budući da sadrže velike količine kvarca, ove napravljene kamene ploče mogu kopirati izgled ploča od prirodnog kamena.

Nakon što se materijali pomešaju, sabijaju se značajnim količinama pritiska. Ovo formira kvarcne ploče. Upravo tokom ovog dela proizvodnog procesa kremen postaje neporozan, što znači da voda i druge tečnosti ne mogu da potonu u materijal.

I na kraju, kremen se suši u pećima i stvara trajno zaptivanje. Završni korak postupka je nanošenje završne površine na ploču, bilo da se radi o poliranom završnom sloju ili drugoj opciji.

Da li su kvarcne ploče napravljene da budu otporne na toplinu?

Uprkos izlečenju u peći na visokim temperaturama, moraćete biti oprezni oko kvarcnih ploča s toplotom. Izloženost prekomernoj toploti može prouzrokovati da površina dobije oštećenja, jer će se smola rastopiti.

Koje su prednosti i nedostaci kvarca?

Mnogo je dobrih razloga što je kvarc jedan od najboljih materijala za radnu ploču na tržištu. Konstruisane kamene površine dostupne su u mnogim bojama, od pune boje do tipova sa venama. Osim svog izgleda, kvarcne ploče su lake za održavanje i ne zahtevaju zaptivanje.

Što se tiče kremena, ističu se prethodno pomenuta prekomerna toplota u materijalu. Nikada ne stavljajte vruće lonce ili tiganje na površinu kvarcne kuhinjske ploče (ili tople alate za oblikovanje kose u kupatilu). Za zaštitu uvek koristite podmetače.

Koje su najbolje alternative prirodnom kamenu?

Kvarc je vaša najbolja opcija za alternativu prirodnom kamenu. Ipak, postoje mnoge druge mogućnosti. Iako materijali poput čvrste površine i laminata mogu biti privlačni, oni ne mogu ponuditi mnoštvo estetskih i funkcionalnih koristi koje ćete dobiti od kvarca.

[/kc_column_text][/kc_column][/kc_row]