Kako-razlikovati-granit-od-mermera--750x450

Kako razlikovati granit od mermera

Kako razlikovati granit od mermera

Granit i mermer su dve najpopularnije opcije za vašu kuhinjsku radnu ploču ali je i potrebno znati kako razlikovati granit od mermera. I Granit i Mermer imaju svoje prednosti, zbog čega ih priželjkuju vlasnici kuća, agenti za prodaju nekretnina i dizajneri enterijera. Međutim, ako ste novi u kupovini radne površine, trebaće vam pomoć da bi uočili razlike između ove dve atraktivne radne površine. Granit i mermer su prirodni kamen koji nastaje sa Zemlje, sa osnovnom razlikom u tome kako je koji formiran. Da bismo razumeli njihove razlike i zašto se stilski razlikuju, vratićemo se do načina na koji su nastali.

Osobine granitnih radnih ploča

Granit je magmatska stena, nastala kada se magma ili lava ohlade tokom miliona godina. To je zrnati kamen napravljen od velikih minerala koji se čvrsto uklapaju. Ako pažljivo pogledate ovu ploču, možete videti različite delove koji stvaraju njen jedinstveni izgled. Šareni uzorak koji vidite prilično je uobičajen među granitom, mada postoje i ploče sa žilama ili kovitlacima. Budući da u prirodi ima toliko različitih minerala, na raspolaganju su hiljade boja granita, u gotovo svim zamislivim dizajnima. Budući da je granit toliko izdržljiv i otporan na mrlje, najprikladniji je za kamine, barove, kupatila i, naravno, kuhinjske ploče.

Osobine mermernih radnih ploča

Za razliku od granita, mermer je metamorfna stena koja nastaje kada krečnjak podleže ogromnoj toploti i pritisku. Mermer je pretežno izrađen od kalcita, koji je mekši mineral. Ova mekoća, u kombinaciji sa svojim glatkim, venastim izgledom, dodaje eleganciju mermera i suptilnu, klasičnu lepotu. Zbog svog sadržaja minerala, mermer je porozniji kamen i kao takav je podložniji promeni boje i nagrizanju. Iako se može koristiti kao kuhinjska ploča, pogodnija je za kupatila.

Dakle, da rezimiramo razlike između granita i mermera. Granit je zrnasta, magmatska stena koja se sastoji od mnogo različitih minerala. Mermer ima mekši izgled, zbog visoke koncentracije kalcita. Mermer je uglavnom dostupan u svetlo beloj ili pastelnoj boji, mada postoje i tamnije ploče. Granit možete naći u gotovo svim bojama. Granit je tvrđi i otporniji na mrlje od mermera, što ga čini savršenim za kamine, šankove i kuhinjske stolove. Mermer je mekši i porozniji, tako da je pogodniji za kupatilo ili oko hidromasažne kade. Napokon, granit je obično išaran raznim mineralima, dok je mermer obično žilav.